The future’s so bright I gotta wear shades. Senator Rand Pauls presidentkampanje gikk åt skogen, men det ser lyst ut for gjenvalgskampanjen hans. (Foto: Facebook)

I primærvalgsesongen 2016 har vi denne uken kommet frem til Kentucky.

Valglokalene i Kentucky stenger henholdsvis midnatt (østlige deler) og 01:00 (vestlige deler) norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATOR

KY sen3 Rand Paul
Ein presidentkampanje kankje vara evig: Rand Paul. (Foto: Kongressen)

Senator Rand Paul (f.1963) forsøkte å bli president, men valgte samtidig å stille til gjenvalg til Senatet. Presidentforsøket gikk opp i flammer, men renominasjonen til Senatet skal være helt trygg.

Han utfordres internt av finansanalytiker og veteran James Gould og ingeniør Stephen Slaughter.

For demokratene vinner forretningsmann og borgermester i Lexington, Jim Gray. Han har gjort gode penger i familiens byggefirma og er borgermester i delstatens nest største by.

KY sen3 Jim Gray
For liberal: Jim Gray. (Foto: Wikipedia)

Han er imidlertid ganske mye mer verdiliberal enn resten av Kentucky, og homofil i tillegg. Gray er en seriøs kandidat, men veldig mye skal gå demokratenes vei før han blir et reelt alternativ til Paul.

De andre demokratene er butikkarbeider Rory Houlihan, stålarbeider Jeff Kenner, legeassistent Ron Leach, forretningsmann Grant Short, bonde og tidligere bystyremedlem i Frankfort, Sellus Wilder og pensjonist Tom Recktenwald. Ingen av dem skal ha den ringeste mulighet til å slå Gray i natt.

REPRESENTANTER

Kentucky har 6 kongressdistrikt og det er primærvalg i 4 av dem. I det ene vil nominasjonen også avgjøre hvem som blir valgt.


KY01 Ed Whitfield
Takker av etter 22 år: Ed Whitfield. (Foto: Kongressen)

I distrikt 1 takker republikaneren Ed Whitfield (f.1943) for seg, etter å ha sittet siden 1995. Han er den første og eneste republikaner noensinne fra denne delen av Kentucky, som omfatter det vestlige/sørvestlige hjørnet av delstaten.

Det republikanske primærvalget her vil garantert avgjøre hvem som drar til Washington neste år. Kandidatene er tidligere landbrukskommissær James Comer, distriktsmanager for Whitfield, Michael Pape, fylkesadvokat Jason Batts og bonde og veteran Miles Caughey Jr.

KY01 batts-comer-pape
Jason Batts, James Comer og Mike Pape. (Hjemmesider / Facebook)

Comer tok andreplass i guvernørnominasjonen i 2015, bare 87 stemmer bak nåværende guvernør Matt Bevin, etter at han ble beskyldt for å ha mishandlet sin tidligere kjæreste. Han gjorde det imidlertid skarpt i dette distriktet, og startet denne valgkampen som den klart best kjente av kandidatene.

Pape ledet lokalkontoret til Whitfield i flere år, og har den avtroppende kongressmannens støtte. Dog var han lite kjent og har måttet bruke mye tid og penger på å få ut navnet sitt blant velgerne. Han fikk nasjonal oppmerksomhet i slutten av april, med en TV-reklame mange mente var rasistisk mot mexicanere.

Batts er fylkesadvokat i Hickman fylke. Imidlertid bor under 1% av distriktets innbyggere i Hickman, og lite ved pengeinnsamlingen og støtteerklæringene tyder på at han kan vinne.

Alt tyder på at det blir jevnt mellom Comer og Pape, men jeg tror Comer vinner.


KY03 John Yarmuth
Trygg: John Yarmuth. (Foto: Kongressen)

Distrikt 3 er det eneste demokratiske i hele delstaten, og er sentrert rundt Louisville.

Det er det eneste distriktet med en anselig mengde minoritetsvelgere – 19% var svarte ifølge folketellingen i 2010. Det har siden 2007 vært representert av John Yarmuth (f.1947), som tok det fra en republikaner.

De tre som gjør et nederlagsdømt forsøk på å vinne det tilbake for republikanerne er veteran og tidligere skolestyremedlem Bob DeVore Jr, transportagent Harold Bratcher og eiendomsmegler Everett Corley.

Helt uinteressant.


KY05 Hal Rogers
Mektig enn så lenge: Hal Rogers. (Foto: Kongressen)

Distrikt 5 omfatter de østlige deler av delstaten.

Republikaneren Hal Rogers (f.1937) har representert dette området siden 1981. Han leder bevilgningskomiteen i Huset, en av de to mektigste komiteene (den andre er finanskomiteen).

Rogers kan dog ikke gjenvelges til komiteleder i 2017, så mange hadde trodd han skulle gi seg i år, men han stiller altså til gjenvalg. Han får helt ubetydelig intern motstand fra forsikringsagent John Burk Jr.

Trygg renominasjon.


Endelig har vi distrikt 6, som omfatter Lexington og delstatshovedstaden Frankfort.

Kongressmann Andy Barr (f.1973) slo ut en demokrat i 2012, og surfet til gjenvalg i 2014. Han utfordres internt av ingeniør Roger Brill.

Trygg renominasjon.

Dette setet er mer villig til å velge demokrater desto lenger ned man kommer i geografien, men ingen av de to demokratene som stiller skal utgjøre en trussel.

Nancy Jo Kemper on Friday January 15, 2016 in Lexington, Ky.
Preacher woman: Nancy Jo Kemper. (Foto: Hjemmeside)

De to er aktivist og predikant Nancy Jo Kemper og pensjonist Geoff Young. Sistnevnte tapte nominasjonsvalget i 2014 og levnes små sjanser også i år.

Kemper har tidligere ledet en økumenisk organisasjon i delstaten, men er allikevel ikke særlig godt kjent. Dog er hun klar favoritt til å ta nominasjonen og har samlet inn desidert mest penger og støtteerklæringer.