God morgen! Det er fredag 13. mai, Ryan og Trump blir sakte men sikkert «venner», og Morgenkaffen er servert.

«A bright woman without the courage of her convictions.»

Jon Stewart om Hillary Clinton på The Axe Files.

NYHETER

Amerikanskledet rakettskjold åpnet i Romania. Torsdag ble NATOs amerikanskledede rakettskjold offisielt åpnet av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, og Romanias statsminister Dacian Cioloş, til irritasjon for Russland. Rakettskjoldet er en del av Amerikas og NATOs utvidede sikkerhetspolitikk mot «røverstater» som Iran og Nord-Korea. Rakettskjoldet ble først foreslått og planlagt av George W. Bushs administrasjon, og blir av Kreml oppfattet som «en trussel mot Russlands sikkerhet». USA og NATO tilbakeviser dette og viser til at skjoldet rettes mot helt andre stater enn Russland. Les mer.

Dommer gir medhold til rettslig innsigelse mot Obamacare. En føderal dommer avgjorde i går at den rettslige innsigelsen fra Representantenes hus til en del av Obamacare-loven, offisielt The Affordable Care Act, var riktig. Dette er bare én av mange utfordringer for Obamacare-loven, men denne fokuserer spesielt på at skattepenger brukes til å betale forskjellen helseforetakene taper på å senke i enkelte tilbud når de bruker Obamacare-systemet. Huset argumenterer at pengene som brukes til dette aldri ble autorisert av Kongressen, og derfor er ulovlige. Selv om de ender opp med å vinne, vil det ikke å ha så mye å si for selve Obamacare-loven som tidligere utfordringer har hatt. Les mer.

#2016SIRKUSET

Visepresident Joe Biden ville ha hatt senator Elizabeth Warren som visepresident. I går kom det fram at da visepresident Joe Biden vurderte å stille som presidentkandidat for demokratene, vurderte han senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) som sin «running mate». Elizabeth Warren er nærmere Bernie Sanders enn Hillary Clinton, og ble derfor ansett som nødvendig for å nå venstresiden av partiet, før Joe Biden bestemte seg for å ikke delta i nominasjonsracet. Det går også rykter om at Warren nå er en potensiell «running mate» for Hillary Clinton, men ingenting er blitt bekreftet. Les mer.

GOP establishment og Donald Trump forenes sakte men sikkert. I går møtte Donald Trump blant annet Paul Ryan, Speaker i Representantenes Hus (R-Wisconsin), i tillegg til andre sentrale representanter i Det republikanske partiet. Trump og Ryan uttalte etterpå sammen at samtalene var «a very positive step towards unification» og at samarbeidet nå går mye bedre. Ryan uttalte etter møtene at han fortsatt ikke støtter Trump, men som The Atlantic sier, Ryan tenker på sin egen karriere ved å ikke framstå som direkte anti-Trump akkurat nå. I tillegg rapporterer Reuters at senator Orrin Hatch (R-Utah) offentlig støtter Trump etter gårsdagens møter. Les mer.

Rapport sier at Trumps tollforslag kan koste amerikanere opp til 6000 dollar per husholdning. En ny rapport fra The National Foundation for American Policy har funnet at Trumps tollsatser mot Kina, Japan og Mexico vil kunne bli katastrofale for de fattige i USA, og at det vil kunne ha samme effekt som en ny inntektsskatt på 53% for de 10% av amerikanere som tjener minst. Beregninger er gjort ut fra en praktisk gjennomføring av Trumps utenrikspolitiske retorikk. Les mer.

Donald Trumps eks-butler har flere ganger uttalt at Obama burde bli skutt eller drept. Donald Trumps eks-butler, Anthony Senecal, kom nylig i medias søkelys på grunn av flere hårreisende kommentarer postet på Facebook. Ett eksempel: «To all my friends on FB, just a short note to you on our pus headed «president» !!!! This character who I refer to as zero (0) should have been taken out by our military and shot as an enemy agent in his first term !!!!! Instead he still remains in office doing every thing he can to gut the America we all know and love !!!!! Now comes Donald J Trump to put an end to the corruption in government !!!!». De fleste har blitt slettet, men hva er mer overraskende: at Donald Trump hadde en butler, eller at butleren har så ekstreme synspunkter? Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«This professor has predicted every presidential election since 1984. He’s still figuring out 2016.» av Peter W. Stevenson (Washington Post«Allan Lichtman says he can predict the outcome of any U.S. presidential election. He often does it months or even years ahead of time. Oh, and his predictions have been right in every presidential election since 1984. But Lichtman, a distinguished professor of history at American University, doesn’t use polling, demographics or sophisticated analysis of swing states. He makes his predictions based on 13 true/false statements that he says indicate whether the incumbent party will retain the White House or lose it in a given election.»

«The Shock Jock Candidate» av Jerry Cave (The Atlantic«Like them, Donald Trump is a broadcasting star—he’s more experienced on television than any of his rivals, and that’s where presidential races are won or lost. The only presidential contender with more television experience than Ronald Reagan is Donald Trump. But broadcasting has changed since Reagan’s days. In order to be a big star in broadcasting today, personalities have to be so polarizing that they are hated as well as loved. Howard Stern, Rush Limbaugh, Bill O’Reilly, and Chris Matthews all achieved remarkable ratings—and Trump’s presidential campaign has similarly driven cable news ratings through the roof. This willingness and ability to be confident, controversial, and combative can create big ratings, revenues, and salaries.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også: Abonnerer du på AMPOLCAST?

Bachelorstudent ved Sciences Po Paris på utveksling til King's College London. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.