God morgen! Det er torsdag 12. mai, i dag møtes Donald Trump og Paul Ryan for å skvære opp og for å bli enig om veien videre, og Morgenkaffen er servert.

«I’ve always felt it was overrated»

Trump avslører i et intervju med nyhetsbyrået AP at han ikke kommer til å investere noe særlig i data-dreven teknologi for å nå velgere slik som Obama hadde stor suksess med i 2008.

NYHETER

Metroen i Washington D.C. kan bli stengt. Det truer i alle fall samferdselsminister Anthony Foxx med dersom sikkerheten ikke blir utbedret umiddelbart. I helgen dukket det opp en video på internett hvor en liten eksplosjon kan ses rett etter at toget har forlatt stasjonen. Eksplosjonen forårsaket relativt mye skade og ministeren beskrev videoen med «It’s scary». Til tross for at metroen i D.C. er landets nest største så vil ikke Foxx nøle med å slå av systemet. Les mer for å se videoen.

Viktig uke i Representantenes hus med 18 «bills» oppe til avstemning. Selv om det er 2016-sirkuset som stjeler det meste av mediedekning innenfor amerikansk politikk så foregår det også viktig ting i Representantens hus for tiden. Denne uken skal de nemlig stemme over 18 «bills», blant annet en som vil gjøre det lettere for leger å behandle opioidavhengighet blant veteraner. Les mer for å se de 17 andre.

#2016SIRKUSET

Klart for møte mellom Trump og Ryan. Denne uken har vært preget av at Speaker i Representantens hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt) i slutten av forrige uke uttalte at han enda ikke var klar for å erklære sin støtte til Donald Trump. Dette skapte mye rabalder og tidligere Alaska guvernør, og visepresidentkandidat, Sarah Palin gikk blant annet inn for å felle Ryan ved å støtte en annen kandidat enn Ryans sete i Kongressen i høstens valg i Wisconsin. Men i dag skal de to herrene møtes, i det som er ukens viktigste møte i DC. Dette er for å utarbeide en strategi for Trump og Det Republikanske partiet fram mot høstens valg. Ingen presse vil være til stedet under møte, men Ryan vil holde en pressekonferanse kort tid etterpå. Les mer.

Trump-intervju med AP. Den antatte republikanske presidentkandidaten gjennomførte tirsdag et lenger intervju med nyhetsbyrået AP hvor han lettet litt på sløret av hvordan han tror høstens valgkamp kommer til å bli. Han fortalte også at han ikke kommer til å presentere sine visepresidentkandidat før under sommerens landsmøte i Cleveland, men at det nå stor mellom 5-6 kandidater. Ellers vil han fortsette med å holde de store folkemøtene i fotballstadioner og flyplasshangarer for å komme foran flest mulig velgere. Trump avslørte også han ikke nok mest sannsynlig ikke kommer til å offentliggjøre sin selvangivelse før etter valget, med begrunnelsen «There’s nothing to learn from them». Les hele intervjuet her.

Fokusgrupper avslører mulige faresignaler for demokratene og Hillary Clinton. Resultatene fra fokusgrupper som er blitt avholdt i en rekke viktige vippestater den siste uken er nemlig skummel lesing for Hillary Clinton. De forteller nemlig at mens de ser Trump som en risikabel og splittende figur, så ser de ikke på ham som en som vil gagne de rike ved skattekutt. Dette har nok sin bakgrunn i at Trump hele tiden har uttalt at han bare jobber for seg selv, mens Clinton lenge blitt angrepet fra senator Bernie Sanders (I-Vermont) for sine store valgkampbidrag fra blant annet Wall Street. Dette skaper uansett en unik situasjon ved at den republikanske presidentkandidaten nå kan angripe den demokratiske kandidaten fra venstre. Les mer.

Nye meningsmålinger viser at Trump tar innpå Clinton i en rekke viktige vippestater. For selv om meningsmålinger 6 måneder før valget egentlig er helt meningsløse i seg selv, så forteller de noe om momentumet i valgkampen. Clinton har lenge ledet og er fortsatt i ledelsen, men nå viser en rekke meningsmålinger at «The Donald» tar innpå. Les mer.

Jimmy Fallon lister opp fordelene og ulempene ved å være Trumps visepresident.

 

DAGENS ARTIKLER

«Yes, Clinton and Trump are both viewed negatively. But that’s a lot worse for Trump» av Greg Sargent (Washington Post) «The general election is going to be a bloodbath in which Donald Trump and Hillary Clinton try to tear each other apart, instead of engaging in a civil discussion about issues (which of course is usually what American politics is about — not). Central to this worry is the idea that both Trump and Clinton start out with very high negatives. And that’s true. But before we get too carried away with this equivalence, it’s worth noting that one candidate’s negatives are not like the other’s.»

«Will a President Trump Still Be the King of Debt?» av Timothy L. O’Brien (Bloomberg) «The presumptive Republican nominee for president has spent the last several days scrambling to clarify his self-contradictory statements on everything from tax reform and the minimum wage to interest rates and the national debt.»

«Facebook and Fear» av Derek Thompson (The Atlantic) ”The average Facebook user is spending 50 minutes per day on Facebook and its other products, Instagram and Messenger. That means that each day, more than a billion people—more than 170 million of them in the U.S. and Canada, alone—spend an hour with one company. James Stewart, the New York Times columnist, noted that this is “more time than people spend reading (19 minutes); participating in sports or exercise (17 minutes); or social events (four minutes).» In short, Facebook is so dominant, it’s almost scary.”


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også: Abonnerer du på AMPOLCAST?

Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.