God morgen! Det er onsdag 11. mai, Trump og Sanders feirer nye valgseire, og Mor­gen­kaffen er servert.

«We launched this campaign intending to win. The reason we suspended our campaign was that with the Indiana loss, I felt there was no path to victory. If that changes, we will certainly respond accordingly».

Senator Ted Cruz (R-Texas) med ønsketenkning til The Hill før nominasjonsvalget i Nebraska på tirsdag (Trump vant med klar margin).

NYHETER

Obama blir første sittende president til å besøke Hiroshima. Det hvite hus kunngjorde tirsdag at president Barack Obama planlegger et historisk besøk til åstedet for USAs atomangrep mot Hiroshima i 1945. Besøket har lenge vært omdiskutert, da kritikere mener det kan anses som en unnskyldning for dette kapitlet i amerikansk historie. Istedenfor å adressere hvorvidt det var riktig å ta i bruk atombomben, vil presidenten fokusere på visjonen for en felles fremtid, uttalte sikkerhetsrådgiver i Obama-administrasjonen, Ben Rhodes. Les mer.

Khan avviser Trumps unntaksinvitasjon til USA. Den nyvalgte borgermesteren i London, Sadiq Khan, svarte tirsdag på Trumps kommentarer om at det vil legges inn unntak for den midlertidige utestengingen av muslimer som han foreslår. Trump åpnet for at Khan (Labours nye muslimske ordfører i London) kan være et slikt unntak. Khan avviste dette, og uttalte at det ikke kun handler om ham, men om hans venner, familie og alle med lignende bakgrunn. Han fortsatte med å hevde at Trumps uvitenhet om islam kan gjøre begge land mindre trygge, og at Trump risikerer å fremmedgjøre muslimer på verdensbasis – noe som kan være fordelaktig for ekstremister. Les mer.

#2016SIRKUSET

Motstanderne har kastet inn håndkleet, så det skulle bare mangle at Donald Trump vant nominasjonsvalgene i Nebraska og West Virginia i går. Trump tok 61,4 % av stemmene i Nebraska og 76,6 % av stemmene i West Virginia. Han tok dermed et nytt steg i retning av de 1237 delegatene som formelt sikrer ham nominasjonen.

På demokratisk side vant Bernie Sanders i West Virginia. Den uavhengige senatoren fra Vermont fortsetter dermed med å demonstrere at han har et budskap som slår an. I det dette skrives hadde han vunnet med 51,3 % av stemmene, og du ser seierstalen øverst i innlegget. Problemet for Sanders er at delegatene fordeles proporsjonalt på demokratisk side. Han plukker dermed kun med seg noen få flere delegater enn Hillary Clinton fra West Virginia, noe som igjen innebærer at han ikke spiser inn nevneverdig av forspranget hennes på nesten tre hundre delegater. Han ligger for langt bak, og vinner ikke med stor nok margin til å snu det i tide.

Trump med Benghazi-angrep mot Clinton. Etter at flere av Trumps angrep mot Hillary Clinton de siste dagene har dreid seg om Bill Clintons skandaler fra 90-tallet, publiserte Trump tirsdag en video på Instagram om Clintons håndtering av Benghazi-angrepene i 2012. Filmen viser intervjuer med pårørende etter angrepene, som hevder at Clinton løy til dem om årsakene til Benghazi-angrepene. I tillegg vises øyeblikket da Clinton lo i Benghazi-høringene, med bilder fra flammene i Benghazi 11. september 2012 i forgrunnen. Trumps vedlagte kommentar: «Hillary has bad judgment!» Filmen kan ses under:

View this post on Instagram

Hillary has bad judgment!

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

Rubio avviser muligheten for å stille som Trumps visepresidentkandidat. Mandag svarte senator Marco Rubio (R-Florida) på rykter om at Trumps valgkampteam anser ham som en mulig visepresidentkandidat. Rubio uttalte at Trump vil være best tjent med en visepresidentkandidat som fullt omfavner kampanjen han fører: «As such, I have never sought, will not seek and do not want to be considered for vice president. Instead, I will focus my attention on representing the people of Florida, retaining a conservative majority in the Senate and electing principled conservatives across the country». Etter en diskusjon om utenrikspolitikk på Hudson-instituttet i Washington D.C. gjentok Rubio forskjellene mellom egen politikk og Trumps plattform. Les mer. Det tok ikke lang tid før Trump svarte Rubio via Twitter:

…men Rubio kommer likevel til å stemme på Trump. Som Politico oppsummerer det: Han kommer til å holde seg for nesa mens han gjør det. Hvorfor? Fordi han mener Hillary Clinton er et dårligere valg.

Cruz er ikke åpen for å stille som uavhengig. Tirsdag returnerte senator Ted Cruz (R-Texas) til Senatet. I den anledning snakket Cruz til en gruppe journalister, der han uttalte at han utelukker muligheten for å stille som uavhengig kandidat i hovedvalget. Kommentarene kom samtidig som han åpnet for at kampanjen kan gjenstartes dersom en vei til nominasjonen skulle åpne seg etter valget i Nebraska (der Trump vant stort). Cruz presiserte imidlertid at dette er usannsynlig: «Listen, we have suspended the campaign because I can see no viable path to victory. But let’s be clear, we’re not going to win Nebraska today». Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Connecticut senator: Delstatsrepresentant Dan Carter fikk det republikanske årsmøtets støtte for sitt kandidatur, med over 85%. Det kreves minst 15% på årsmøtet for å kvalifisere direkte for stemmeseddelen og det ventes ikke at hans konkurrenter, investor August Wolf og forretningsmann Jack Orchulli vil prøve å samle inn underskrifter.

California distrikt 11: Kongressmann Mark DeSaulnier (D) har blitt diagnostisert med blodkreft, men sier han får god behandling og vil stille til gjenvalg.

Kansas distrikt 2: Skolestyremedlem Britani Potter blir den andre demokraten til å stille mot kongresskvinne Lynn Jenkins (R). Hennes opponent i det demokratiske primærvalget blir lærer Mark Pryor.

Nebraska distrikt 2: Republikanerne nominerte tidligere brigadegeneral Don Bacon til å utfordre kongressmann Brad Ashford (D) i dette svakt konservative setet (R+4).

New Hampshire distrikt 2: Tidligere delstatsrepresentant Jim Lawrence, som kom på tredjeplass i det republikanske primærvalget her i 2014, stiller igjen mot kongresskvinne Ann Kuster (D).

Virginia distrikt 5: Demokratene i dette distriktet nominerte tidligere fylkesråd Jane Dittmar på sitt årsmøte i helgen. Republikanerne nominerer neste helg.

Washington distrikt 1: Delstatsrepresentant Elizabeth Scott (R) trekker seg pga. uspesifiserte helseproblemer. Jeg endrer vurdering av racet fra trolig til trygt demokratisk for kongresskvinne Suzan DelBene.

West Virginia distrikt 2: Demokratene nominerte advokat og tidligere delstatsrepresentant Mark Hunt til å stille mot kongressmann Alex Mooney (R). Jeg endrer spådom fra svakt til trolig republikansk, siden Hunt knapt har samlet inn penger i forhold til Moooney.

Delaware viseguvernør: Forretningsmann La Mar Gunn vil stille til den republikanske nominasjonen, og han er foreløpig eneste kandidat.

Virginia viseguvernør: Aktor Justin Fairfax søker den demokratiske nominasjonen til dette vervet, som blir ledig når sittende viseguvernør Ralph Northam stiller til guvernør i 2017.

West Virginia guvernør: Demokratene nominerte forretningsmannen Jim Justice som sin guvernørkandidat. Republikanerne stiller med lederen av delstatssenatet, Bill Cole.

DAGENS ARTIKLER

«It’s Time for a Tea-Party of the Left» av Waleed Shahid (The Nation): «Over the past decade, we’ve also seen large protests erupt in the United States through Occupy Wall Street, Black Lives Matter, and movements for immigrant rights and climate justice. But how can this energy translate into electoral power in our rigid two-party system? Progressives might take a page from the inside-outside strategy embraced by the Tea Party».

«How Donald Trump Has Changed the World» av Gideon Rachman (Financial Times): «The odds are that the “Republican” (if that is what he is) will lose to Hillary Clinton in November. But the Trump campaign has already changed US and world politics — and it will make an even deeper imprint in the next six months of campaigning. Themes and ideas that were on the fringes have now entered the political mainstream, and they will not disappear if and when Mr Trump loses».

Statsviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".