Greenbrier er et gedigent luksusanlegg i eie av guvernørkandidat Jim Justice. (Foto: Wikipedia)

Nominasjonssesongen fortsetter, denne uken med West Virginia.

Valglokalene i West Virginia stenger kl 01:30 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

REPRESENTANTER

Denne delstaten har ingen senatsvalg i år og primærvalg i kun ett av tre kongressdistrikt.


WV02 Alex Mooney
Carpetbagger: Alex Mooney. (Foto: MD State Senate)

Distrikt 2 omfatter sentrale strøk, samt nordøstlige deler av delstaten.

Det holdes av den republikanske ferskingen Alex Mooney (f.1971). Han er tidligere delstatspartileder og delstatssenator i nabostaten Maryland, og flyttet ikke til West Virginia før i 2013. Han vant nominasjonsvalget i mai 2014 med 36% av stemmene, til tross for at motstanderne prøvde å stemple ham som en ‘carpetbagger‘.

Ironisk nok utfordres han i år av en carpetbagger fra en annen nabostat: Virginia. Pantelåner Marc Savitt stilte til nominasjonen i det åpne 10. distrikt i 2014, men tok kun 1.6% og kom suverent sist. Savitt har nesten ikke samlet inn noe, men fått støtte fra lokalavisen Charleston Daily Mail.

Mooney skal være trygg på renominasjon.

På demokratisk side stiller advokat og tidligere delstatsrepresentant Mark Hunt, forretningsmann Tom Payne, advokatene Harvey Peyton og Cory Simpson og miljøaktivisten Robin Wilson.

WV02 Mark Hunt
Vunnet & tapt tre ganger: Mark Hunt. (Foto: Hjemmeside)

Hunt har sittet tre perioder i delstatshuset; 1994-2000, 2004-2006 og 2008-2014. Han tapte nominasjonen i 2014. Hunt var opprinnelig partiets kandidat til justisminister, men skiftet over til kongressracet da en sittende delstatsrepresentant også stilte til ministervervet.

Han har fordelen av å være den eneste demokraten med folkevalgt erfaring, men den noe spastiske valgsuksessen trekker ned og det virker som om mesteparten av partiet foretrekker en annen. Hunt har dog fått støtte fra demokratenes kandidat i 2014, tidligere delstatspartileder Nick Casey, samt noen andre lokale størrelser og fagforeninger.

WV02 Cory Simpson
Partiets yndling: Cory Simpson. (Foto: Twitter)

Den kandidaten partiet samlet seg om før Hunt annonserte at han stilte, var militæradvokat Cory Simpson. I likhet med Mooney var han inntil nylig bosatt i Maryland, selv om familien har røtter i delstatshovedstaden Charleston.

Partiet håper Simpsons militære bakgrunn kan gjøre at pengeinnsamlingen går lettere og at angrepene (som sikkert vil komme) fra Mooney ikke vil feste seg. Så langt har Simpson håvet inn nesten tre ganger så mye som Hunt, men han ligger langt bak Mooney.

Harvey Peyton. (Foto: Facebook)
Kan ikke utelukkes: Harvey Peyton. (Foto: Facebook)

Payne og Wilson har knapt samlet inn penger i det hele tatt og skal være sjanseløse. Peyton har faktisk samlet inn mer enn Hunt, men han har ikke et politisk kjent navn, så jeg tviler på om han vil være med i teten i natt, men han kan ikke helt utelukkes.

Jeg tror Simpson drar dette i land.

DELSTATSVERV

West Virginia har valg på delstatsverv i presidentvalgår og det er primærvalg til 4 av de 6 vervene.


Mest folksomt er det i det demokratiske guvernørvalget. Sittende guvernør Earl Ray Tomblin kan ikke stille igjen og tre seriøse kandidater kjemper om nominasjonen.

WV guv Jim Justice
Steinrik: Jim Justice. (Foto: Facebook)

Den med desidert mest penger på bok er forretningsmannen Jim Justice (f.1951), som har eierinteresser i bla. landbruksindustri og kull (fortsatt en viktig næringsgren i delstaten) og er allminnelig ansett for å være den rikeste mannen i West Virginia (Forbes Magazine anslår formuen til småpene 1.6 milliarder dollar). Han er godt kjent for velgerne og deler ut millioner til veldedige formål hvert år og har fått støtte fra senator og tidligere guvernør Joe Manchin.

Justice har imidlertid fått kritikk for arbeidsforholdene i flere av bedriftene han eier og motstanderne har prøvd å stemple ham som en som prøver å kjøpe seg til guvernørvervet. Til alt overmål var han registrert republikaner frem til februar 2015. Justice står lengst til høyre av de tre demokratene.

WV guv Jeff Kessler
Tradisjonell politiker: Jeff Kessler. (Foto: Wikipedia)

Den mest tradisjonelle politikeren i valget er advokat Jeff Kessler (f.1955), som er demokratenes leder i delstatssenatet. Kessler stilte i suppleringsvalget til guvernør i 2011 (som følge av at daværende guvernør Manchin ble valgt til Senatet), men kom bare på sjetteplass, med 5%.

Han står lengst til venstre av kandidatene, noe som ikke nødvendigvis er et pluss i denne konservative delstaten. Han er dog den eneste av de tre som har gått ut med støtte til Bernie Sanders, som ser ut til å vinne presidentnominasjonen i West Virginia og det er mulig han kan trekke noen stemmer på det.

Booth Goodwin. (Foto: US DoJ)
Booth Goodwin. (Foto: US DoJ)

Sistemann ut er den tidligere føderale aktoren Booth Goodwin (f.1971). Familienavnet er velkjent i delstaten; hans far er føderal dommer og fetteren ble oppnevnt som senator etter Robert Byrds død i 2010. Dertil har hans kone vært pressekontakt for to guvernører. Politisk befinner han seg mellom Kessler og Justice.

Hans største problem kan fort bli det faktum at president Barack Obama håndplukket ham til aktorjobben. Obama er omtrent så upopulær som det er mulig å bli i West Virginia, og personlig nærhet til presidenten er ikke noe å skryte av her. Goodwins utfordring blir å få folk til å huske ham som en bekjemper av kriminalitet, men glemme hvem som ga ham jobben.

Alle tre kandidater er seriøse og kan forsvare embetet i november, men jeg tipper pengebingen til Justice blir utslagsgivende i natt.


WV adm Natalie Tennant
Har hun grodd fast? Natalie Tennant. (Foto: State of WV)

Neste på rangsstigen er administrasjonsminister. Vervet innehas av demokraten Natalie Tennant (f.1967), som ble valgt første gang i 2008, etter å ha tapt nominasjonen knepent i 2004. Som Kessler stilte hun til guvernør i 2011, men kom på tredjeplass, med 17%. Hun var partiets senatskandidat mot kongresskvinne Shelley Moore Capito i 2014, men tapte 62-34.

Tennant har vært ‘ung og lovende’ i flere år, men det kan se ut som om hun har store vansker med å vinne tyngre verv.

Patsy Trecost. (Foto: WV House of Delegates)
Ambisiøs: Patsy Trecost. (Foto: WV House of Delegates)

Hun utfordres internt av delstatsrepresentant og tidligere borgermester i småbyen Clarksburg, Patsy Trecost, som tross navnet er en mann. Han har drevet valgkamp på sitt ønske om å administrere delstatens valg, en jobb han mener seg godt kvalifisert til, og at han nettopp ikke ønsker å bruke vervet som et steg på veien til tyngre jobber, slik Tennant har forsøkt å gjøre.

Trecost er bare i sin andre periode som delstatsrepresentant og jeg kan ikke se at han har samlet inn penger eller støtteerklæringer nok til å utgjøre en trussel.

Fordel Tennant.

Mac Warner. (Foto: Twitter)
Tidligere soldat: Mac Warner. (Foto: Twitter)
Barry Holstein. (Foto: Hjemmeside)
Også tidligere soldat: Barry Holstein. (Foto: Hjemmeside)

På republikansk side står kampen mellom jurist og veteran Mac Warner og forretningsmannen Barry Holstein.

Warner har vært militæradvokat nesten hele sin yrkeskarriere, med erfaring fra bla. Afghanistan. Han har også jobbet på kontrakt for utenriksdepartementet. Warner har dertil et kjent navn i staten; to brødre er hhv. tidligere partiformann og tidligere føderal aktor.

Holstein har over 20 års militær erfaring, bla. fra Irak. Som forretningsmann har han vært leder for flere produksjonsbedrifter i West Virginia.

Jeg holder en knapp på Warner.


Dernest har vi et republikansk primærvalg til posten som finansminister. Vervet holdes av demokraten John Perdue, og de to som kjemper om å få møte ham i november er delstatsrepresentant og forretningskonsulent Larry Faircloth og bankier Ann Urling.

WV fin Larry_Faircloth
Sin fars sønn: Larry Faircloth. (Foto: Hjemmeside)

Faircloth er sønn av en tidligere delstatsrepresentant som stilte til guvernør i 2011 og til delstatsrevisor i 2012. De har like navn, noe som kan gi junior en viss fordel. På den annen side har aldri faren vunnet noe delstatsverv…

Ann Urling. (Foto: Facebook)
Har erfaring: Ann Urling. (Foto: Facebook)

Urling er visepresident for en bank i den nordøstlige delen av staten og har 20 års erfaring fra de markedene en finansminister i en delstat skal navigere. Hun virker også å ha mesteparten av partiapparatet i ryggen.

Jeg tror Urling vinner.


Det siste valget er delstatsrevisor, hvor demokraten Glen Gainer takker for seg etter over 20 år i jobben. Tre partifeller kjemper om nominasjonen; regnskapsførerne Mary Ann Claytor og Robin Righter og tidligere guvernørrådgiver Jason Pizatella.

JasonPizatella
Har kontakter: Jason Pizatella. (Foto: State of WV)

Pizatella har hatt flere jobber i delstatsadministrasjonen de siste årene; assisterende skattekommisjonær, assisterende stabssjef og sist fungerende leder for delstatsadministrasjonen.

Både Claytor og Righter er utdannet regnskapsførere og begge har jobbet i revisjonsdepartementet i flere år tidligere. Selv om de på papiret er kvalifiserte til jobben, har de neppe politisk erfaring eller kontakter til å drive en ordentlig valgkamp.

Pizatella bør vinne klart.