God morgen! Det er tirsdag 10. mai, det er valgdag i West Virginia og Nebraska, og Morgenkaffen er servert!

«I think he could come apart, you know, in some kind of visible way, I think that’s quite possible. … I’m not a psychiatrist, but there is something wrong with [the] guy.»

Tidligere strateg for John McCain (R-Arizona), Mark Salter, kom med en illevarslende spådom om Donald Trumps psykiske helse dersom han skulle tape valget mot Hillary Clinton.

NYHETER

North Carolina og Justisdepartementet går til domstolene. Delstaten North Carolina rettet mandag et søksmål mot de føderale myndigheter v/ Justisdepartementet. Bakgrunnen for søksmålet er press fra Justisdepartementet om å oppheve den omstridte «toalettloven«, som de blant annet mener er i strid med loven om borgerrettigheter av 1964 («Civil Rights Act of 1964«). Justisminister Loretta Lynch gav mandag uttrykk for at opprettholdelse av loven kan medføre at delstaten mister føderale bevilgninger, og at Obama-administrasjonen følgelig ikke kommer til å gi seg i kampen mot diskriminering.

#2016SIRKUSET

Donald Trump i kampmodus. Det kan virke som at det går innpå Donald Trump at han ikke får kjærlighet fra etablissementet i Det republikanske partiet. På mandag fortsatte nemlig den presumtive vinneren av den republikanske nominasjonsvalgkampen å lange ut mot hans partifeller. På den andre siden ser det imidlertid ikke ut til at Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (Wisconsin, 1. distrikt), har endret mening i hans standpunkt om ikke å støtte Trump helt enda, på tross av Trumps selvsagte misnøye.

Også den demokratiske front-runneren Hillary Clinton fikk gjennomgå på sosiale medier av Trump. Denne gangen rettet oppmerksomheten seg til antall stemmer Clinton har fått i løpet av valgkampen:

Valgdag i West Virginia og Nebraska. Noe av vinden har nok gått ut av valgkampen, da den republikanske nominasjonen tilsynelatende er spikret av Donald Trump. På den demokratiske siden er det derimot fortsatt noe spenning igjen, selv om de fleste også her mener at Clinton har vunnet valgkampen allerede. For demokratene holdes det bare valgdag i West Virginia (Nebraska holdt caucusvalg 5. mars), men gjennomsnittsmålingene i delstaten viser at Bernie Sanders (I-Vermont) holder en 6 prosentpoengs ledelse over Hillary Clinton. Delstaten tildeler 29 bundne delegater proporsjonalt (8 superdelegater), så Sanders, hvis han skulle vinne, vil ikke kunne gjøre det største innhugget i Clintons ledelse. En symbolsk seier i West Virginia vil imidlertid være viktig for Sanders-leiren, da han er avhengig av å vinne så mange delstater som mulig for å legitimere sin fortsatte valgkamp.

Bernie Sanders nekter å gi opp. Selv om de fleste mener at Sanders’ valgkamp i realiteten er over, nekter den selverklærte demokratiske sosialisten å gi seg. Under et valgkampsarrangement i New Jersey på mandag samlet Sanders troppene for en siste innspurt i nominasjonsvalget. Sanders sa nokså selvsikkert: «If we can win here in New Jersey and win in California and win in some of the other states, and if we can win a majority of the pledged delegates, we’re gonna go into Philadelphia and the Democratic convention and expect to come out with the Democratic nomination. So don’t let — don’t let anybody tell you this campaign is over. We’re gonna fight for the last vote we can find in New Jersey and California». Les mer.

Jon Stewart er tilbake. De fleste som er interessert i amerikansk politikk, savner Jon Stewarts satiriske bemerkninger som vert for Comedy Centrals «The Daily Show». Kanskje spesielt i det sirkuset som er 2016-valgkampen, hadde Stewart vært et artig innslag. Mandag fikk man derimot en smakebit på hvordan nettopp det hadde sett ut. Under et intervju med David Axelrod sa Stewart følgende om Trump: «I’m not a constitutional scholar, so I can’t necessarily say, but are you eligible to run if you are a man-baby, or a baby-man? … He has the physical countenance of a man and a baby’s temperament and hands». Det ikke bare Trump som fikk gjennomgå. Stewart kalte blant annet Hillary Clinton for ei «very bright woman without the courage of her convictions, because I’m not even sure what they are.» Du kan se hele intervjuet nedenfor.

DAGENS ARTIKLER

«The Republican Party is splitting in 2» av Allan Smith (BusinessInsider): «Rather than unification, the Republican Party is in the midst of a virtual split in two with Trump as the party’s presumptive nominee.»

«Donald Trump given av fighting chance by ailing the US economy» av Larry Elliot (TheGuardian): «The experts said it could never happen. There was no way in which Donald Trump could win the Republican nomination for the US presidency. Could a billionaire who had never held office, was distrusted by the party hierarchy, lacked a political machine and seemed to take delight in upsetting large chunks of the electorate really survive the primaries and have a shot at the White House? Well, really.»

Avatar photo
Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.