Morgenkaffen mandag 9. mai: Hillary Clinton vs. Donald Trump er i gang

God morgen! Det er mandag 9. mai, Trump mot Clinton og John McCain gir uentusiastisk støtte til Trump, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I watch Hillary Clinton like, oh, the way he talks to women, the way he talks to women, well — you know, take a look at her husband and what do you think he talks to women?

So, when I watch her and she’s playing the women card so much and so loud. And frankly I think it’s her only chance of getting elected. You know what, listen, she’s going to get hit for it, because it’s not appropriate.”

Donald Trump har begynt sin retorikk mot Hillary Clinton på ABC This Week.

NYHETER

Blir det straffereform før valget? Majoritetsleder i senatet Mitch McConnell (R-Kentucky) er under press når det gjelder en strafferettsreform, skriver The Hill. Reformen forsøker endre de lange fengselsstraffene for gjentatt småkriminalitet, og den er en mulighet for et kompromiss på tvers av partiene. Problemet er at en god del av republikanerne er sterkt imot, og hvis McConnell lar reformen behandles vil det gi nok en partisplitt.

#2016SIRKUSET

Hillary: Trump har ikke et syn, han har et slagord.CBS Face the Nation var det Hillary Clinton som var hovedgjest. Hun mente at en de republikanerne som har gått ut mot Donald Trump er dem som best forstår hvor tøff jobb det er å være president. Hun refset også Trump for hans motstand mot å øke den føderale minstelønnen. På spørsmål om Trumps syn er at flere jobber vil høyere lønninger, svarte Hillary ”Trump har ikke et syn, han har et slagord.” Hun trakk videre opp påstander fra Trump om at klimaendringer er en kinesisk bløff, og at kvinner som tar abort bør straffes. Hun la etterhvert til at hun ikke føler som om hun stiller mot Trump, men at hun stiller for sin egen visjon om Amerika. Når det gjelder epost-saken sa hun at hun gjerne stiller opp, men at FBI til nå ikke har ønsket henne til intervju.

Trump: Jeg har slått både Eisenhower, Nixon og Reagan i antall stemmer. Presidentkandidat Donald Trump var på NBC Meet the Press for å snakke om framtiden. Han tok det med knusende ro at Paul Ryan ennå ikke føler seg klar for å støtte ham, og mente at han uansett vil få millioner på millioner flere stemmer enn noen annen republikaner ville fått. Han mente han hadde slått både Eisenhower, Nixon og Reagan i antall stemmer. Trump innrømmet å ha blitt overrasket av Ryan, og mente han hadde et godt forhold til speakeren før dette plutselig skjedde. På spørsmålet om skatt sa Trump at han er åpen for forhandlinger, men at han ikke vil prioritere rikfolks interesser. Om sin egen selvangivelse sa han at han håpet å offentliggjøre den, men at det kom an på om revisjonen blir ferdig. Trump sa at også han syntes minimumslønnen på 7.25 dollar i timen er for lav, men at han vil la delstatene øke dem heller enn å gjøre det føderalt. På ABC This Week kritiserte Trump også Hillary Clinton for å ”spille kvinnekortet” og late som om hun var forferdet over Trumps språk, men han trodde det vil slå tilbake på henne selv.

McCain: Den republikanske eliten forstår ikke folk flest. Senator John McCain (R-Arizona) gjestet CNN State of the Union for å snakke om Donald Trump. Han uttalte at han støtter Trump som kandidat, og mener at Hillary Clinton som president vil hindre at økonomien begynner å vokse igjen. McCain reflekterte også over mangelen på forståelse mellom den republikanske eliten og både arbeidsfolk som ser jobbene forsvinne, samt yngre som opplever å ikke få en jobb som matcher deres store studielån. Han mente også at inntrykket av stillstand i Washington har skadet eliten kraftig. Når det gjelder Trump mente allikevel McCain at det var behov for ”healing” etter så mange angrep på motstanderes karakter. McCain fikk selv høre at ”jeg liker folk som ikke har blitt tatt til fange,” og mente at den kommentaren ikke føltes spesielt tung for ham selv, men var et hån mot alle amerikanske krigsfanger. Senatoren dro også på det når han fikk spørsmålet om han vil stå på en scene sammen med Trump. Han anbefalte likevel Senator Joni Ernst (R-Iowa) som visepresidentkandidat.

Sarah Palin: Paul Ryans karriere er over, og jeg vil hjelpe det skje. Senator McCain sa han ikke angret på å ha Sarah Palin som visepresidentkandidat, og på samme program dukket da også Palin opp.Hun har lenge vært en Trump-supporter, og på CNN State of the Union langet hun ut mot Husets speaker Paul Ryans (R-Wisconsin, 1.distrikt) nøling med å akseptere Donald Trump. Hun spådde Ryans karriere over, og at han kommer til å lide samme skjebne som tidligere majoritetsleder i Huset Eric Cantor, som til alles overraskelse ble felt i primærvalget. Palin uttalte at hun mener Ryan ikke støtter Trump på grunn av egne 2020-ambisjoner og hun vil jobbe for at Ryans utfordrer Paul Nehlen overtar Ryans sete i kongressen.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

På tirsdag er det primærvalg i Nebraska og West Virginia, samt påmeldingsfrist i Massachusetts (erfaringsvis tar det noen uker før navnelisten er klar).

Colorado senator: Delstatsrepresentant Jon Keysers problemer ser ikke ut til å være over riktig ennå. En domstol satte ham på den republikanske stemmeseddelen, men det hevdes nå at flere av hans underskrifter er identiske med personer som fra før hadde underskrevet for forretningsmann Jack Graham. Det er uvisst om dette får et rettslig etterspill. Samtidig er både forretningsmann Robert Blaha og tidligere bystyremedlem Ryan Frazier gjeninnsatt i det republikanske primærvalget.

Maine senator: Guvernør Paul LePage (R) vil stille mot den uavhengige senatoren Angus King i 2018, med mindre han får en jobb i en teoretisk Trump-administrasjon.

Arizona distrikt 5: Forretningskvinne og tapende guvernørkandidat i 2014, Christine Jones, stiller i dette åpne, trygt republikanske setet.

Florida distrikt 4 & 6: Den republikanske forretningskonsulenten David Foxx, som annonserte at han ville stille i det åpne 6. distriktet i april, vil i stedet stille i distrikt 4. Det ligger visstnok ingen politiske spekulasjoner bak avgjørelsen, men nytegningen har plassert ham i et annet distrikt enn han først trodde. Også advokat Hans Tanzler vil stille i det republikanske primærvalget i det 4. distriktet. Hans far, ved samme navn, var borgermester i Jacksonville fra 1967 til 1979, så navnet bør være kjent i området.

Florida distrikt 13: Tidligere Obama-rådgiver Eric Lynn har trukket seg fra det demokratiske primærvalget mot tidligere guvernør (og ex-republikaner) Charlie Crist og vil i stedet stille til delstatshuset. Lynn hadde samlet inn mye penger, men lå langt bak på meningsmålingene. Dermed ligger veien til den demokratiske nominasjonen helt åpen for Crist.

Kansas distrikt 1: Lærer Alan LaPolice, som stilte mot kongressmann Tim Huelskamp i det republikanske primærvalget i 2014 dropper ut og stiller som uavhengig kandidat i 2016. Dermed kan anti-Huelskampkreftene samle seg rundt lege Roger Marshall.

Kentucky distrikt 1: Tidligere landbrukskommissær James Comer har offentliggjort en intern måling som gir ham en 59 – 10 ledelse over Mike Pape i det republikanske primærvalget.

Minnesota distrikt 2: Radiovert Jason Lewis vant det republikanske partiets offisielle støtte under distriktsårsmøtet lørdag. Det blir et primærvalg her likevel, da forretningskvinne Darlene Miller (med avtroppende kongressmann John Klines støtte) og tidligere delstatssenator John Howe fortsatt er kandidater.

North Carolina distrikt 12: Delstatsrepresentant Rodney Moore har suspendert sin kampanje for den demokratiske nominasjonen.

Virginia distrikt 2: En intern måling for delstatsrepresentant Scott Taylor viser at han ligger bak kongressmann Randy Forbes med tallene 39 – 35 i det republikanske primærvalget.

West Virginia guvernør: PPP har målt det demokratiske primærvalget og finner milliardær Jim Justice i tet med 37% mot 23% for tidligere aktor Booth Goodwin og 19% for delstatssenator Jeff Kessler. Også Repass Research har målt, og finner Justice med en mindre ledelse, 32 – 27 over Goodwin, med 23% til Kessler.

DAGENS ARTIKLER

«Welcome Back to the Senate, Ted Cruz» av Patricia Murphy (Roll Call): «But more so than anyone before him, Cruz returns to Washington a hated man, especially when it comes to members of his own party. Is «hate» too strong a word? Let’s review.»

«Clinton’s wonky policies of fine-grained complexity contrast with rivals’ grandiose ideas» av David A. Fahrenthold (Washington Post): «Hillary Clinton’s official campaign platform is now twice as long as “Hamlet”: seventy-three thousand six hundred forty-five words of policy ideas. One hundred seventy-four pages. And growing. But, at its heart, this wordy list amounts to a statement of Clinton’s confidence in two things. The status quo. And the federal bureaucracy.#

 

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.