God morgen! Det er fredag 6. mai, verken Bush senior eller junior støtter Trump, Trump derimot elsker «hispanics» og Mor­gen­kaffen er servert.

«Do you support Donald Trump?»

«I’m just not ready to do that, at this point. I’m not there right now. And I hope to though, and I want to. And I think what is required, is that we unify this party.»

Majoritetsleder i Representantenes Hus, Paul Ryan, til CNN’s Jake Tapper.

NYHETER

Obama benåder 58 fanger fengslet på grunn av dop. President Barack Obama benådet i går 58 innsatte som ledd i sin kampanje for å forkorte fengselsstraffer knyttet til dop. På grunn av den historiske «war on drugs» startet av den 37. presidenten, Richard Nixon, på begynnelsen av 1970-tallet, er fengselsstraffer knyttet til dop av lang varighet, og de harde straffene blir ofte ansett som for strenge, og lite effektive. Obama vil forkorte «non-violent» fengselsstraffer, og heller satse på å gi nye sjanser enn strenge fengselsstraffer. Les mer.

#2016SIRKUSET

Flere høytstående republikanere vil ikke støtte Trump. Siden senator Ted Cruz (R-Texas) og guvernør John Kasich (R-Ohio) har droppet ut av nominasjonsløpet er Donald Trump «the presumptive nominee». Det er tradisjon for tidligere presidenter å støtte kandidaten, men både George H.W. Bush (Bush 41, eller Bush senior) og George W. Bush (Bush 43) har avslått å støtte den republikanske presidentkampanjen, og vil ikke møte opp på landsmøtet. George H.W. Bush har deltatt i de fem siste valgene, men har nå «pensjonert» seg fra politikken, 91 år gammel. George W. Bush velger også å ikke delta eller kommentere på noen måte om valget, og begge har aldri direkte kritisert Trump. Mitt Romney har også offentliggjort i dag at han ikke kommer til å delta på landsmøtet i sommer.

En annen høytstående republikaner som har avslått å støtte Trump er majoritetsleder i Representantenes hus, Paul Ryan. I et CNN intervju i går ble Paul Ryan spurt ut om sin posisjon når det gjaldt Trump, og han sa at han «ikke er klar» til å støtte Trump. Ryan vil heller at Det republikanske partiet skal stå samlet før han vil støtte Trump. Trump svarte torsdag ettermiddag at han ikke er klar for å støtte «Speaker Ryan’s agenda», men at han håper de kan samarbeide i fremtiden. Les mer.

Rick Perry, Mitch McConnell, og Darrell Issa derimot, støtter Trump. Rick Perry, tidligere guvernør av Texas støtter Trump, sier han vil gjøre alt han kan for å hjelpe til, og uttaler at Trump er «one of the most talented people who has ever run for the president I have ever seen». Rick Perry var den først som droppet ut av Det republikanske nominasjonsløpet i september 2015, og er ikke alene i å støtte Trump: Mitch McConnell (R-Kentucky), majoritetsleder i Senatet, offentliggjorde på onsdag at han også støtter Trump. Splittelsen blant republikanerne er klar, og det kommer daglig både støtte og kritikk fra republikanere. Sistemann ut til å støtte Trump er Darrell Issa (R-California, 49. distrikt), komitéleder i Huset, og republikansk representant i California. Les mer.

Amerikanere har aldri før mislikt presidentkandidatene i den grad som de misliker Trump og Clinton. Ifølge Harry Enten fra FiveThirtyEight er prosentandelen som misliker både Donald Trump og Hillary Clinton historisk høye. Det siste høydepunktet var George W. Bush i 2004, og både Clinton og Trump ligger over dette punktet. Enten legger til at han aldri har sett en seriøs kandidat i presidentvalget med tall som Trumps. Kan Amerikas økende polarisering være noe av grunnen? Les mer.

Trump elsker hispanics & taco bowls! Torsdag tweetet Donald Trump sin støtte for Cinco de Mayo (oversatt 5. mai), en meksikansk feiring av en overraskende meksikansk seier over franskmennene i kampen om Puebla i 1862. Dette har også blitt en populær feiring i USA hvor man feirer med meksikansk mat og drikke, og Trump feirer den ved å tweete:

DAGENS ARTIKLER

«Hillary Clinton is Walking into Donald Trump’s Trap» av Danielle Allen (Washington Post): «Donald Trump has set a big, fat trap for Hillary Clinton, and so far she has stepped right into it. He turned his attacks against women against her. She is, he argued, playing the “woman card.” And Clinton anted up, offering her supporters the chance to buy a “woman card.” From now until Nov. 8, Trump will surely continue to insult women. If Clinton routinely responds to those attacks, Trump will turn her into the “women’s candidate,” and she will lose. She is already perilously close to being that candidate.»

«The Republican Party’s Woman Problem» av Ronald Brownstein (The Atlantic): «It’s entirely possible that for all the talk about the gender gap, Donald Trump could prove more competitive among white women against Hillary Clinton than it appears today. But Trump faces at least as much risk that white women could seal his doom in the general election match-up against Clinton that now appears certain. How could both things be true? The answer is that the electorate’s changing composition makes it virtually impossible for Trump to prevail in November unless he not only wins most white women, but also carries that group by a convincing margin.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent ved Sciences Po Paris på utveksling til King's College London. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.