Morgenkaffen torsdag 5. mai: Nå er det Trumps parti

God morgen! Det er torsdag 5. mai, John Kasich er ute, Trump er republikanernes presidentkandidat, og Morgenkaffen er servert. Ukas AMPOLCAST publiseres senere i dag.

Reince Priebus, leder av Det republikanske partiet. Twitter-meldingen kom etter at Cruz trakk seg, men før Kasichs kunngjøring onsdag ettermiddag.

NYHETER

Obama er klar for å avdekke det første minnesmerke for homofile. President Barack Obama vil i løpet av neste måned avdekke et nasjonalt minnesmerke for alle som har kjempet for homofiles rettigheter. Minnesmerke vil være baren «The Stonewall» i New Yorks Greenwich Village som fungerte som en katalysator for kampen for homofiles rettigheter etter at politet stormet baren på jakt etter homofile 28. juni 1968. Les mer.

Navy Seal soldat drept av IS i Irak. En Amerikansk Navy Seal soldat ble tirsdag drept etter et skarpt oppdrag mot IS, nord for byen Mosul. Dette er den tredje amerikanske soldaten som blir drept i kampene mot IS etter at den amerikanske offensiven mot terrororganisasjonen startet i juni 2014. Rett etter dødsfallet besluttet amerikanske myndigheter å holde identitet til den avdøde soldaten skjult, men senere ble han identifisert til å være Charlie Keating IV fra Arizona. Les mer.

#2016SIRKUSET

Kasich kaster inn håndkleet. Det kommer nok ikke som en overraskelse, og mange har ventet på det lenge allerede, men onsdag ble det klart at også Ohio-guvernør John Kasich (R) gir opp kampen om å bli republikaneres presidentkandidat. Du ser avskjedstalen øverst i innlegget. Etter at senator Ted Cruz (R-Texas) gav seg etter nederlaget i Indiana økte presset på Kasich for å gjøre det samme. «To my supporteres, from the bottom of my heart, thank you,» sa Kasich i går. Dermed er det bare Trump som gjenstår av de 17 som samlet sett ble beskrevet som det sterkeste feltet noensinne på republikansk side. Les mer.

Trump har nominasjonen i lomma, men det er langt i fra alle republikanere som slår seg til ro med Trump. Det finnes fortsatt en rekke prominente politikere i Det republikanske partiet som fortsatt nekter for at de vil stemme på Trump. Senator Ben Sasse (R-Nebraska) er en av disse. Han publiserte i går et åpent brev til «Majority America». Mark Salter, en republikansk strateg som jobbet for senator John McCain (R-Arizona) i 2008 skrev på twitter at han kommer til å støtte Hillary Clinton. “The GOP is going to nominate for President a guy who reads the National Enquirer and thinks it’s on the level. I’m with her.” Det samme gjelder Lindsey Graham som har vært en av de største kritikerne av Trump. Les mer.

Hvem blir Trumps VP? Spekulasjonene om hvem som kommer til å bli Trumps visepresidentkandidat er allerede igang. Noen spekulerer i at Trump kommer til å velge en kvinne siden han er så upopulær blant denne velgergruppen. Eller muligens bestemmer han seg for en Washington «innsider», slik han uttalte på onsdag? Det konservative tidsskriftet National Review tar onsdag til ordet for en Trump-Gingrich ticket. Så spørs det om noen klarer å forutse hva Trump foretar seg denne gangen. Trump sier selv følgende: «I’m considering a lot of people» (inkludert John Kasich). Les mer.

Til dere som tror at valget i november er avgjort allerede: Svært mange nordmenn som følger med på amerikansk politikk tror at Trump allerede har tapt valget i november. Hvordan i all verden kan en som Trump, som er så upopulær blant kvinner og minoriteter vinne? Joda, Clinton er favoritt, men Phillip Wallach i Washington Post lister opp tre grunner til at det kan tippe andre veien: 1) Fordommer blant presidentkandidatene har historisk ikke vært en viktig faktor når velgere avgir sine stemmer. 2) Trump er mye flinkere enn Clinton til å bestemme hva som skal på dagsorden. 3) Clinton blir nødt til å forsvare dagens situasjon som mange amerikanere er frustrert over. Les mer.

Hvordan angriper Hillary Trump? Hun slapp følgende video på Facebook i går, der hun effektivt bruker ord fra Trumps motstandere mot mannen som blir republikanernes fanebærer til høsten:

Ny app lar deg stille «tøffe spørsmål» til de demokratiske kandidatene. Appen som er utviklet av det konservative analysefirmaet «America Rising» heter «Grill» og generer blant annet spørsmål til Hillary Clinton som “Will you drop out of the presidential race if you are indicted over the use of your private email server?” og «Why did your husband’s speaking fees to foreign countries and and companies more than triple after you were appointed Secretary of State?». Artig gimmik? Tja. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«The Defeat of True Conservatism» av Ross Douthat (New York Times) «When Donald Trump knocked first Jeb Bush and then Marco Rubio out of the Republican primary campaign, he defeated not only the candidates themselves but their common theory of what the G.O.P. should be — the idea that the party could essentially recreate George W. Bush’s political program with slightly different domestic policy ideas and recreate Bush’s political majority as well. Now, after knocking Ted Cruz out of the race with a sweeping win in Indiana, Trump has beaten a second theory of where the G.O.P. needs to go from here: a theory you might call True Conservatism.»

«The Mythology Of Trump’s ‘Working Class’ Support» av Nate Silver (FiveThirtyEight) ”As compared with most Americans, Trump’s voters are better off. The median household income of a Trump voter so far in the primaries is about $72,000, based on estimates derived from exit polls and Census Bureau data. That’s lower than the $91,000 median for Kasich voters. But it’s well above the national median household income of about $56,000. It’s also higher than the median income for Hillary Clinton and Bernie Sanders supporters, which is around $61,000 for both.”


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også: Abonnerer du på AMPOLCAST?

Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.