Morgenkaffen onsdag 4. mai: Sanders vant, Cruz trakk seg, og Trump møter Clinton

God morgen! Det er onsdag 4. mai, Donald Trump og Bernie Sanders vant Indiana, Cruz er ute, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Together we left it all on the field in Indiana. We gave it everything we got. But the voters chose another path. And so, with a heavy heart, but with boundless optimism for the long-term future of our nation, we are suspending our campaign.»

Texas-senator Ted Cruz trakk seg i går fra kampen om den republikanske nominasjonen.

NYHETER

Ny immigrasjons-feide i Kongressen. Folkevalgte fra begge sider i Kongressen gir seg ut på et nytt forsøk på å utvide visum for ufaglærte, utenlandske arbeidere. Presset for en slik utvidelse kommer spesielt fra republikanere og demokrater som representerer delstater som er avhengige av arbeidsinnvandring. Mange bedrifter trenger fremmedarbeidere, og kan bli hardt skadet av immigrasjons-innstramminger. Denne saken fremhever ideologiske forskjeller innad i partiene og kan føre til spenning. Motstandere argumenterer for at økte numre av fremmedarbeidere kan gjøre jobbmarkedet vanskeligere for amerikanske arbeidere, og protesterer mot utilstrekkelig beskyttede arbeidslover. Les mer.

#2016SIRKUSET

Cruz avslutter kampanjen. Både kommentatorer, analytikere og Ted Cruz selv har sagt at Indiana-primærvalget ville være avgjørende for Cruz-kampanjen, og det ble det virkelig. Tirsdag kveld trakk Texas-senatoren seg fra nominasjonskampen: ”Tonight I’m sorry to say it appears that path has been foreclosed.” Som en midtvest-stat hadde Cruz håpet på støtte i Indiana lik den han fikk i Iowa og Wisconsin, og som kunne gi ham momentum i den siste fasen av primærvalget, men det ble klart at han ikke hadde noen sjanse til å slå lederkandidat Donald Trump. Den siste tiden har han gjort det svakt på meningsmålinger, både nasjonalt og i delstater med kommende valg, og spekulasjoner om en mørk fremtid for Cruz-kampanjen har blitt tatt opp av kommentatorer. Det blir nå enda mer sannsynlig at Trump vil klare å nå de 1237 delegatene han trenger for å vinne nominasjonen. Med enda færre delegater enn Cruz fortsetter allikevel Ohio-guvernør John Kasich. Les mer.

Donald Trump dominerte i Indiana. Opptellingen av primærvalget i Indiana i går kveld viste tidlig at lederkandidat Donald Trump ville gå av med seieren. Dermed får han med seg de 30 delegatene som blir tildelt vinneren av delstaten. Det er også sannsynlig at han tar de fleste, om ikke alle, de resterende 27 delegatene som blir tildelt vinneren av de 9 distriktene (3 fra hvert distrikt). Dermed vil Trump runde 1000-tallet på veien mot de 1237 som sikrer ham nominasjonen. Etter seierne i nord-øst forrige uke erklærte Trump seg ”the presumptive candidate.” Nå er det ikke lenger bare han som mener dette. Utsiktene mot et åpent landsmøte blir stadig mindre for Trumps motstandere. Med 85,6 prosent av stemmene i Indiana opptalt ledet Trump med 53,2 prosent foran Ted Cruz med 36,7 og John Kasich med kun 7,5. En detaljert oversikt over resultatene fra de forskjellige distriktene kan du se her. Les mer.

Boost til Sanders i Indiana. I tirsdagens demokratiske primærvalg i Indiana var det igjen jevnt mellom de to kandidatene. Det endte til sist med seier til Vermont-senator Bernie Sanders. Med 85,6 prosent av stemmene opptalt lå han på 53,1 prosent, foran Hillary Clinton med 46,9 prosent. Igjen gjorde Sanders det sterkt blant yngre velgere, noe senatoren sier han er begeistret over: “And that is important because it tells me that ideas that we are fighting for are the ideas for the future of America and the future of the Democratic Party.” Resultatet fører ikke til store endringer ettersom Sanders ikke kommer stort nærmere Clinton når det gjelder antall delegater. Senatoren har fremdeles liten sjanse for å gå forbi Clinton, men seieren tirsdag gir kampanjen hans en boost frem mot de kommende valgene. Han har tidligere erklært at han vil forbli i nominasjonskampen frem til landsmøtet i Philadelphia, og det er forventet at han vil gjøre det bra også i de neste valgene i West Virginia (10. mai), Kentucky og Oregon (17. mai). Les mer.

Cruz hardt ut mot Trump. Tirsdag, før nederlaget var et faktum, kom Ted Cruz med de hittil hardeste og mest personlige uttalelsene mot Donald Trump: ”Whatever lie he’s telling, in that minute he believes it, but the man is utterly amoral. Morality does not exist for him.” Trump hadde tidligere antydet at Cruz’ far kunne hatt noe med mordet på president John F. Kennedy å gjøre, noe som terget Cruz. Muligens var det dråpen som fikk det til å renne over. Cruz sa i hvert fall at han for første gang ville si akkurat det han mener om den republikanske lederkandidaten. Texas-senatoren sa blant annet at Trump ikke vet forskjell på løgn og sannhet, at han er en narsissist på et nivå landet ikke før har sett, og at han er en bølle som har et kvinne-problem og som utnytter velgernes sinne. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

Cruz og Kasich har kastet inn håndkleet

Maktdemonstrasjon av Trump i Indiana

«Ted Cruz drops out of the Republican presidential race» av Sean Sullivan og Katie Zezima (Washington Post): «Cruz touted his outsider status and contempt for what he called the “Washington cartel” of politicians and lobbyists in politics to get rich. He made the enmity of his Senate colleagues a point of pride, joking about needing a “food taster” in the Senate dining room. He made it clear that no other candidate would get to the right of him, particularly on the issue of immigration. But then came Donald Trump.»

«Yes, It’s Early, but Donald Trump Would Have Uphill Battle Against Hillary Clinton» av Nate Cohn (New York Times): «Could Mr. Trump overtake Mrs. Clinton? Sure. Mrs. Clinton is very unpopular herself. Her polling lead is a snapshot in time, before the barrage of attack ads that are sure to come her way. There have been 10-point shifts over the general election season before, even if it’s uncommon. But there isn’t much of a precedent for huge swings in races with candidates as well known as Mr. Trump and Mrs. Clinton. A majority of Americans may not like her, but they say they’re scared of him. To have a chance, he’ll need to change that.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.