Etter Donald Trumps knusende seire i nordøst står Indiana igjen som en mulig redningsplanke for kreftene som vil nekte ham de magiske 1,237 delegatene.

De fleste valglokalene i Indiana stenger ved midnatt, norsk tid (områdene i nordvest, som i stor grad er forsteder til Chicago, stenger kl. 01:00) og du kan følge opptellingen av både stemmer og delegater hos Associated Press (linken blir aktiv i løpet av dagen). Du kan også lese om nominasjonsvalgene til Senatet og Representantenes hus her.

REPUBLIKANERNE

Indiana har ikke hatt noen betydning for de store partienes presidentnominasjoner på mange år, men i 2016, der kampen blant republikanerne blir mer og mer en desperat kamp for å stoppe Donald Trump, har den fått nyvunnet viktighet.

De ytterst få meningsmålingene som er tatt opp her (Indiana har et forbud mot automatiske oppringninger, såkalte robo-calls) viser i snitt en liten ledelse til Trump, men mye ved delstatens demografi tyder på at dette er fruktbar jord for den mer konsekvente konservatismen til Ted Cruz.

Det er tvil om hvordan den berømte/beryktede avtalen mellom Cruz og John Kasich, der førstnevnte holder seg unna New Mexico og Oregon mot at sistnevnte holder seg unna Indiana, vil slå ut blant velgerne.

Det har alt vært tendenser til at deres velgere tenker taktisk, men mange kan se det som desperasjon at kandidatene åpent går ut og nærmest anbefaler taktikk i stemmegivningen. Trump har vist til avtalen som et vis på at makta rotter seg sammen mot ham, og det er tegn til at argumentet virker. Når avtalen i tillegg har blitt sabotert nærmest fra første stund av Kasich, er det ikke mye positivt igjen av budskapet.

Cruzkampanjen håper å vinne staten og de fleste distriktene, og dermed kapre mange delegater og få litt sårt tiltrengt medvind og positiv presse og i det minste sette en stopper for den resignasjonen stadig flere republikanere føler.

De siste målingene viser imidlertid ledelse til Trump.

Nettstedet Five Thirty Eight gir ham en 83% sjanse til å vinne i natt. En delegatseier her vil gjøre det svært vanskelig å nekte ham nominasjonen i første runde av landsmøtet, særlig når han også har en klar ledelse i viktige California.

Indiana sender 57 bundne delegater til landsmøtet i Cleveland. Av disse går 30 til den med flest stemmer i hele delstaten, mens de øvrige 27 gis til den som har flest stemmer i de 9 kongressdistriktene – 3 delegater pr. distrikt.

Gjennomsnittet til RealClearPolitics (RCP) gir Trump 42%, Cruz 33% og Kasich 16%. Spredningen i målingene går fra +2 til +17 for Trump.

DEMOKRATENE

Indiana sender 83 bundne delegater til landsmøtet i Philadelphia. Av disse fordeles 27 på delstatsnivå og 56 på distriktsnivå (mellom 5 og 8 pr. distrikt).

Delstaten er hvitere enn landsgjennomsnittet og har særlig mange færre latinoer. Alt i alt en stat hvor Bernie Sanders bør gjøre det bra, men det kan tenkes hans tilhengere har litt mindre motivasjon nå som sjefen sjøl nærmest har erkjent at han ikke har sjangs mot Hillary Clinton i delegatkampen.

Gjennomsnittet til RealClearPolitics (RCP) viser ganske jevnt løp, med 50% til Clinton og 43% til Sanders. Spredningen i målingene går fra +4 til +13 til Clinton – uansett ikke nok forskjell til å bety noe.

(Foto: Gage Sidmore)