President Benjamin Harrisons hjem i Indianapolis. (Foto: Privat)

I natt er det kun primærvalg i Indiana.

Valglokalene i Indiana stenger ved midnatt, norsk tid i mesteparten av staten, men noen fylker nær Chicago og rundt Evansville stenger kl. 01:00. Du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATET

IN sen3 Dan Coats
Endelig farvel: Dan Coats. (Foto: Kongressen)

Dan Coates (R) hadde sittet åtte år i Huset da han ble utnevnt til Senatet i 1989 for å erstatte partifellen Dan Quayle, som ble visepresident. Han vant et suppleringsvalg i 1990 og en full periode i 1992, men trakk seg så tilbake til det private næringslivet. Han gjorde comeback i 2010, men tropper nå av for andre gang.

To kongressmenn kjemper om den republikanske nominasjonen: Marlin Stutzman og Todd Young.

IN03 Marlin Stutzman
I opposisjon: Marlin Stutzman. (Foto: Kongressen)

Daværende delstatssenator Stutzman (f.1976) var hovedutfordrer til Coats i 2010, men tapte 40-29 i primærvalget. Han har markert seg som en bunnkonservativ Tea Party-type og ofte stemt mot ledelsen ved viktige voteringer. Han har en bakgrunn i landbruket og er fjerde generasjon ved familiegården.

Stutzman har hatt en del problemer med både pengeinnsamling og organisering av kampanjen (han sparket flere medarbeidere i fjor høst) og ligger bak Young i støtteerklæringer. Han har riktignok fått støtte fra Club for Growth, men de har ikke brukt et rødt øre på å backe ham opp; et klart tegn på at de har mistet troen. I tillegg har han fått noen negative oppslag den siste uken fordi han skal ha brukt valgkampmidler på en ferie for seg og familien.

IN09 Todd Young
I posisjon: Todd Young. (Foto: Kongressen)

Young (f.1972) ble valgt inn i Huset i jubelåret 2010 og har markert seg som en solid konservativ; dog langt mer kompromissvillig i sine relasjoner til partiledelsen. Han unnslapp med skrekken da valgstyret i Indiana med knappest mulig flertall godkjente underskriftene hans, etter en klage fra demokratene – og Stutzman.

Young er utdannet jurist og har dessuten bak seg flere år i forsvaret. Han har ledet an, både i pengeinnsamling og antall støtteerklæringer, og må anses som klar favoritt, både til nominasjonen og i november. Han slo for øvrig nettopp demokratenes senatskandidat, daværende kongressmann Baron Hill i kongressvalget i 2010, med 52-42.

Jeg tipper Young vinner.

REPRESENTANTER

Her er det primærvalg i alle 9 distrikt. To av dem, i de åpne setene 3 og 9, vil avgjøre hvem som drar til Washington.


IN01 Pete Visclosky
Må trolig bæres ut: Pete Visclosky. (Foto: Kongressen)

Distrikt 1 ligger i det nordvestlige hjørnet av staten og omfatter byen Gary med forsteder og er i praksis en del av stor-Chicago.

Det er solid demokratisk og har siden 1985 vært representert av Pete Vis­closky (f.1949). Han utfordres internt av bussjåfør Willie Brown.

Sikker renominasjon.


IN02 Jackie Walorski
Not so wacky anymore: Jackie Walorski. (Foto: Kongressen)

Distrikt 2 omfatter det nordlige Indiana vest for første distrikt.

Republikaneren Jackie Walorski (f.1963) tok setet på andre forsøk i 2012. Hun får en intern utfordring fra ex-libertarianer og reklamemann Jeff Peterman.

Walorski var ansett for utrygg etter en veldig knapp seier i 2012, men en 20%-mosing i 2014 og en generell nedtoning av hennes stridbare personlighet (hun var kjent som ‘Wacky Jackie’ i delstatshuset) har gjort at hun skal vinne renominasjon uten problemer.

For demokratene stiller tidligere politisjef Lynn Coleman. Han utfordres av helsearbeider Douglas Carpenter, som tapte nominasjonen her i 2014.

Coleman skal være klar favoritt.


IN03 Jim Banks
Mest konservativ: Jim Banks. (Foto: IN State Senate)

Distrikt 3 omfatter de nordøstlige deler av staten, inkludert Ft Wayne. Marlin Stutzman stiller til Senatet og 6 republikanere ønsker å etterfølge ham.

Den som har samlet inn mest i støtteerklæringer og penger er delstatssenator og veteran Jim Banks. Han ble kjent for et større publikum i delstaten da han ble sverget inn fra Afghanistan via Skype i 2014.

Banks har blitt kåret til den mest konservative i delstatssenatet og har dessuten mesteparten av Tea Party-fraksjonen med seg, samt Club for Growth. Sistnevnte har, i motsetning til i senatsracet, brukt penger på angrepsreklamer for Banks.

IN03 Kip Tom
Bonde med pæeng på bok: Kip Tom. (Foto: Twitter)

Bonde Kip Tom har mye penger på bok og kan nesten matche Banks i innsamlingsrate, i tillegg har han selvfinansiert det han ikke greier å hente inn fra andre. Han har fått støtte fra mye av delstatens viktige landbruksindustri, der han selv er en betydelig aktør.

Både Banks og Tom har kjørt TV-reklamer og angrepet hverandre.

I tillegg stiller advokat og delstatssenator Liz Brown, lege og tidligere delstatssenator i Wisconsin, Pam Galloway, tidligere fylkesråd og Stutzman-rådgiver Kevin Howell og veteran Mark Baringer.

Brown og Galloway har begge samlet inn en del penger, men ligger et stykke etter fronten. Brown har et brukbart valgkampapparat og kan ikke helt utelukkes, men hennes beste sjanse måtte være at i motsetning til Banks og Tom har hun ikke fått reklamer mot seg. Galloway mangler helt den organisasjonen som kunne veid opp for manglende penger. Howell og Baringer har knapt samlet inn noe i det hele tatt.

Jeg tror Jim Banks eller Kip Tom vinner i natt og setter en ørbitteliten knapp på Banks.

For demokratene stiller forretningsmann Todd Nightenhelser, tidligere politimann John Roberson og Tommy Schrader.

Uinteressant.


IN04 Todd Rokita
Trygg 1: Todd Rokita. (Foto: Kongressen)

Distrikt 4 omfatter de nordvestlige deler av staten sør for distrikt 1, inkludert de vestlige forstedene til Indianapolis.

Tidligere administrasjonsminister og republikaner Todd Rokita (f.1970) ble først valgt i 2010 og tok nesten 67% i 2014. Han utfordres av finansanalytiker og veteran Kevin Grant, som opprinnelig stilte til Senatet, men som droppet ned hit i siste liten.

Rokita skal dra dette greit i land.


IN05 Susan Brooks
Trygg 2: Susan Brooks. (Foto: Kongressen)

Distrikt 5 omfatter sentrale strøk av staten i området nord for Indianapolis.

Republikaneren Susan Brooks (f.1960) ble første gang valgt i 2012. Hun utfordres igjen internt av Mike Campbell og i tillegg av forretningskonsulent Stephen MacKenzie, men ingen av dem skal utgjøre noen trussel.

Trygg renominasjon.

For demokratene stiller ingeniør Allen Davidson og veterinær Angela Demaree.

Uinteressant.


IN06 Luke Messer
Trygg 3: Luke Messer. (Foto: Kongressen)

Distrikt 6 omfatter sentraløstlige og sørøstlige deler av staten, inkludert forsteder til Indianapolis.

Republikaneren Luke Messer (f.1969) ble første gang valgt i 2012 og tok nesten 66% i 2014. Han utfordres av lastebilsjåfør Chuck Johnson og fabrikkarbeider og tidligere skolestyremedlem Jeff Smith.

Trygg renominasjon.

For demokratene stiller hele 5 kandidater; bystyremedlem Danny Basham, libertarianer og pensjonist George Holland, laboratoriumsdirektør Bruce Peavler, pensjonist Ralph Spelbring og pastor Barry Welsh.

Uinteressant.


IN07 André Carson
Trygg 4: André Carson. (Foto: Kongressen)

Distrikt 7 omfatter de sentrale strøk av staten, inkludert Indianapolis med forsteder.

Demokraten André Carson (f.1974) har representert byen siden han vant et suppleringsvalg til sin avdøde bestemors sete i 2008 og tok knappe 55% i 2014. Han er en av to muslimer i Huset. Han utfordres internt av aktivist Curtis Godfrey og fleksograf Pierre Pullins, som tok hhv. 5,5% og 1,8% mot ham i 2014.

Han skal være trygg i år også.

For republikanerne stiller tilsynsfører Wayne Harmon, som har forsøkt (og feilet) i primærvalget både i 2012 og 2014, softwareutvikler J. D. Miniear og teknologikonsulent og veteran Catherine Ping, som var partiets kandidat i 2014 (hun tapte også nominasjonen i 2012).

Uinteressant.


IN08: Larry Bucshon
Trygg 5: Larry Bucshon. (Foto: Kongressen)

Distrikt 8 omfatter de sørvestlige deler av staten, inkludert Evansville og Terre Haute.

Republikaneren Larry Bucshon (f.1962) har representert området siden 2011 og tok 60% i 2014. Han utfordres internt av lege Richard Moss.

Buchson er trygg.

For demokratene stiller de to advokatene og tidligere delstatsrepresentantene Ron Drake og David Orentlicher. Drake tjenestegjorde imidlertid så langt tilbake som 1962-66 og har neppe mye å bidra med mot Orentlicher, som også har medisinsk utdannelse og har forelest ved universitetet i Terre Haute.

Orentlicher vinner trolig, men svært mye skal skje før han blir noen trussel mot Bucshon.


Endelig har vi distrikt 9, som omfatter de sørlige, sentrale deler av Indiana, inkludert forsteder til Indanapolis og Louisville, Kentucky. Todd Young stiller til Senatet i 2016 og fem republikanere kjemper om å få erstatte ham.

Gregg Zoeller. (Foto: State of IN)
Kjent: Gregg Zoeller. (Foto: State of IN)

Den mest kjente er utvilsomt delstatens justisminister, Greg Zoeller. Han jobbet for tidligere senator og visepresident Quayle, både i Indiana og i Washington og har hatt diverse toppjobber innen politikk og organisasjonsliv i flere tiår.

Han er en solid konservativ, men retorikken i valgkampen har vært langt mer moderat og forsonlig enn hva man kunne vente i et republikansk primærvalg. Det skal bli interessant å se om det holder til seier; han har ikke greid å samle inn avskrekkende mye penger.

IN09 Erin Houchin
Ambisiøs: Erin Houchin. (Foto: IN State Senate)

Delstatssenator Erin Houchin har samlet inn mer enn Zoeller og fått støtte fra flere kvinnelige kongressmedlemmer, herunder Brooks i distrikt 5. Hun har også støtte fra ytterligere 3 representanter fra Indiana samt mange lokale størrelser.

Houchin ble valgt til delstatssenatet i 2014 og slo da ut en demokrat som hadde sittet i setet i 26 år, men sikter altså allerede mot føderale mål.

Hennes kollega Brent Waltz regnes som den mest Tea Party-vennlige av de fire seriøse kandidatene. Han har dog ikke greid å samle inn så mye penger eller støtteerklæringer, til tross for at han har sittet i delstatssenatet siden 2004.

IN09 Trey Hollingsworth
Pengesterk: Trey Hollingsworth. (Foto: Kampanjen)

Forretningsmannen Trey Hollingsworth er egentlig fra Tennessee og flyttet til dette distriktet i september 2015. Han har således ikke noe kjent navn i distriktet, men penger kan avhjelpe det problemet.

Holingsworth var i utgangspunktet ikke ansett som noen seriøs kandidat, men han har spyttet inn halvannen million dollar av egne midler inn i valgkampen og dessuten fått hjelp fra en Super PAC finansiert av sin far.

Han har imidlertid null valgkampapparat rundt i distriktet og har også fått pepper for å ha donert til demokrater tidligere.

I tillegg stiller ingeniør Robert Hall.

Jeg tror Zoellers omdømme trumfer både Hollingsworths penger og Houchins ambisjoner, men her kan alle tre vinne.

IN09 Shelli Yoder
Taper i november: Shelli Yoder. (Foto: Facebook)

For demokratene stiller advokatassistent Bob Kern, eiendomsmegler Bill Thomas, fylkesråd Shelli Yoder og IT-konsulent James McClure.

Yoder tapte for Young i 2012, men samlet inn en anstendig sum penger, noe hun også har gjort i år. Hun var for øvrig Miss Indiana i 1992.

Selv om hun er storfavoritt til nominasjonen skal mye gå hennes vei før hun har noen sjanse i november.