God morgen! Det er tirsdag 3. mai, det er valgdag i Indiana, og Morgenkaffen er servert!

“I’ve built a great company, and I deal around — right now, we have hundreds of deals being negotiated all over the world by my company, and I deal with presidents, and I deal with prime ministers. I deal with everybody, I probably have more experience than virtually anybody looking at this office, and I make money. I’ve made a lot of money doing it. I built a tremendous company and made a lot of money.»

Donald Trump snakket om sin utenrikspolitiske erfaring med CNNs Chris Cuomo.

NYHETER

Demokratene bruker Trump-kortet. En ny valgkampreklame fra potensiell senator i Arkansas, Conner Eldrigde (D), har åpnet slusene for bruk av Donald Trump som argument for å stemme blått. Reklamen fremhever Trumps (angivelige) kvinnesyn, mens sittende repulikanske senator John Boozman kalles for en ”Trump enabler”. Dette blir nok ikke siste reklame hvor Trump aktivt blir brukt som hovedargument mot republikanerne.

#2016SIRKUSET

«Make-or-break» for Cruz. I gårsdagens Morgenkaffe kunne man lese at Trump ligger bra an på målingene i Indiana. Basert på meningsmålingene og resultatene så langt i valgkampen er Trump nå helt klar på at valget er over. Trumps selvsikre holdning er heller ikke så fjern. Texas-senator Ted Cruz er avhengig av å vinne i Indiana om han skal fremstå som eneste reelle alternativ til Trump. Helst bør en eventuell seier være overbevisende i tillegg. Med bare ti delstater igjen på kalenderen (Trump leder på samtlige målinger), hvorav Indiana har flest delegater utenom California, begynner tiden å renne ut for Trumps konkurrenter. Cruz uttalte nylig at «[a]s long as we have a viable path to victory, I am competing until the end». Dersom Trump skulle ta samtlige delegater i natt, vil imidlertid mye være avgjort.

Det kan bli jevnt på demokratisk side. På gjennomsnittsmålingene i Indiana leder foreløpig Hillary Clinton med 6,8 prosentpoeng over Bernie Sanders (I-Vermont) (50 prosent mot 43,2 prosent). I Indiana kan man imidlertid stemme uavhengig av egen partitilknytning. I såkalte åpne primærvalg har Sanders gjort det mye bedre enn i delstater hvor man er bundet til egen partitilknytning (lukkede primærvalg). I den forbindelse er det også vanskelig å stole helt på meningsmålingene. Før nattens valg er Sanders skråsikker på at Clinton «will need superdelegates to take her over the top at the convention in Philadelphia. In other words, it will be a contested convention.» Dersom Clinton tar et flertall av de bundne delegatene i natt, vil hun derimot gjøre et stort innhugg i Sanders’ spådom.

Trump og Hillary i full ordkrig. Det var bare et spørsmål om tid før de to front-runnerne kom til å havne i en ordkrig. Trump og Clinton har i det siste ikke holdt tilbake på personangrepene. I forrige uke anklagde Trump Clinton for å lene seg på ”kvinnekortet” i valgkampen. Clinton svarte raskt på tiltale og uttalte til CNNs Jake Tapper at hun har «a lot of experience dealing with men who sometimes get off the reservation in the way they behave and how they speak». Trump, som ikke akkurat er kjent for å la kritikk ligge, uttalte til CNNs Chris Cuomo på mandag at Clintons utsagn var «a very nasty statement to men». Etter alt å dømme er den foreløpige ordkrigen bare et frampek for hva høsten vil bringe. Les mer.

Måling: Amerikanerne er overbeviste om at Trump og Clinton vinner. En ny CNN/ORC-måling viser at 8 av 10 amerikanere er overbeviste om at Trump og Clinton kommer til å vinne sine nominasjonskamper. Målingen gir ikke gode nyheter for Trump og Clintons konkurrenter, som sårt trenger momentum inn mot de neste valgene. Les mer.

Cruz konfronterte Trump-tilhengere. Hva er vel #2016Sirkuset uten demonstrasjoner på kandidatenes arrangementer? På mandag ble et valgkampsarrangement for Ted Cruz overtatt av Trump-tilhengere, men istedenfor å fjerne demonstrantene, konfronterte Texas-senatoren dem. Cruz forsøkte virkelig å overbevise demonstrantene om at Trump ikke er egnet som president, samtidig som slengbemerkningene ble kastet mot ham. Blant annet fikk Cruz spørsmålet: «Where’s your Goldman Sachs jacket? We know your wife works there».

DAGENS ARTIKLER

«Indiana May Be #NeverTrump’s Last Stand» av David Wasserman (FiveThirtyEight): «Donald Trump’s romp through the Northeast corridor last week shattered all expectations. It also positions Indiana’s contest on Tuesday as a desperate last stand for Ted Cruz and the #NeverTrump movement.»

«Trump looks for Indiana knockout» av Niall Stanage (TheHill): «A win for Trump could secure him as many as 57 delegates and put him on a glide path to the nomination on the first ballot at the Republican National Convention in July. A loss would cast significant doubt on that scenario.»

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.