Mer

  Morgenkaffen mandag 2. mai: Farvel til komikeren Obama

  God morgen! Det er mandag 2. mai, Obama har sin siste White House Correspondents Dinner og frontene skjerpes i forkant av Indianas primærvalg, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «[Trump] talk about pulling out of NATO, his talk about letting other countries have nuclear weapons, which runs counter to 70 years of bipartisan national security policy, his idea that he — quote — «has a secret plan» to get rid of ISIS and he’s not going to tell anybody,

  I have laid out very specific plans. There’s nothing secret about what I want to do with the economy, with education, with health care, with foreign policy. I have laid it all out there. And he can’t or he won’t. I can’t tell which.»

  Hillary Clinton langer ut mot Donald Trump på CNN State of the Union.

  NYHETER

  Høyesterett i dvale. Washington Post skriver at Høyesterett ser ut til å unngå vanskelige saker så lenge de kun har 8 dommere. Etter Antonin Scalias død har de bare behandlet 6 saker, og det ser ut til at de går inn i en avslappet rytme i hvert fall ut september.

  #2016SIRKUSET

  Trump ligger bra an i Indiana. I morgen braker det løs i Indiana, og Ted Cruz har uttalt at delstaten er kritisk for å stoppe Trump. Nå ser det ut som om republikanere i Indiana ikke lar seg imponere av Cruz sin sjarmoffensiv der. I en meningsmåling gjort av NBC News ligger Donald Trump på 49 prosent, mot Cruz sine 34. John Kasich ligger helt nede på 13 prosent, men han har ikke prioritert Indiana. På demokratisk side har Hillary Clinton en knapp ledelse over Bernie Sanders med 50 mot 46 prosent.

  Cruz sin skyggevalgkamp i trøbbel. Vi har tidligere rapportert at Ted Cruz har jobbet hardt for å få valgt delegater som er vennlige mot Cruz som kandidat, selv om Trump vant delstaten. Nå melder New York Times at etter som gapet i delegater blir større, føler også mange Cruz-vennlige at det ikke er mulig å velge en annen kandidat enn Trump uten å få en full partisplitt.

  Robert Gates: Trump lytter ikke. Tidligere forsvarsminister Robert Gates var på ABC This Week for å snakke om presidentsirkuset. Han startet med å kritisere Donald Trump for å ikke forstå forskjellen mellom en businessdeal og internasjonale forhandlinger. Gates mener at et hovedproblem med Trump er at han virker som om han ikke lytter. Om Hillary Clinton mener han at hun nok er mer ”hauk” enn president Barack Obama. Gates uttalte seg også om epost-problemene til Hillary. Han mener det er vanskelig å vite hva som skal være ”top-secret,” og at det er en tendens til å hemmeligstemple for mye informasjon.

  Hillary Clinton blir ikke kvitt Bernie Sanders med det første, melder Washington Examiner. I en pressekonferanse på søndag lovet Sanders å føre kampanje helt til demokratenes nominasjonsmøte i juli. Tross tap i det siste mener Sanders at så lenge Clinton ikke når flertall uten bruk av superdelegater, har hun ingen legitim seier. Allikevel kan det se ut som kampanjen hans kjølner noe. The Hill skriver at han fikk inn 26 millioner dollar i april, mot 46 millioner i mars.

  Hillary hinter om at Sanders bør gi seg. Hillary ville ikke innkassere noen seier på CNN State of the Union. Hun mener at hun er på vei, men at hun har en vei å gå fortsatt. Allikevel sammenliknet hun Sanders med seg selv i 2008, at hun lå nærmere i delegater enn det Sanders gjør, og at hun allikevel valgte å gi seg for å gi Obama partiets fulle støtte. Når det gjelder Trump fokuserte hun på hans utydelighet, at han har en ”hemmelig plan” for å knekke ISIS, at det ikke er noe hemmelig med hennes egne forslag for økonomi, utdanning og helsevesen, imens Trump enten ikke kan eller ikke vil komme med konkrete forslag.

  Cruz: Trump er en Boehner-republikaner. Heller ikke Ted Cruz var nådig mot Donald Trump på samme CNN State of the Union. Han mener Trump har fire reaksjoner på stimuli – rope, skrike, banne eller fornærme. Cruz kommenterte også tidligere speaker John Boehners kommentarer om at Cruz er ”Lucifer in the flesh” og ”I have never worked with a more miserable son of a bitch in my life.” Senatoren mente at Boehners uttalelser viser at Trump er en Boehner-republikaner, og at om man fortsette Washington-korrupsjonen, så bør man stemme Trump. På NBC Meet the Press ville ikke Cruz svare direkte på spørsmål om han trekker seg om det blir stortap i Indiana. I stedet snakket han mye om hvor venstrevridd media var, og at mange ønsker seg Trump fordi det er business as usual. Hvis vi taper dette valget, konstaterte Cruz, er det slutt på religiøs frihet og retten til å bære våpen. Derfor er Cruz fast bestemt på å slå Trump, for så å ta Hillary.

  VALGSNACKS

  Først: Delstaten New York har endelig ferdigstilt sin påmeldingsliste til kongressvalgene i november. Dernest: Tirsdag er det primærvalg i Indiana og vår side om kongressvalgene offentliggjøres tirsdag morgen. Det er strid om nominasjonen til Senatet og til to kongressdistrikt. Dessuten er det påmeldingsfrist på Virgin Islands lørdag.

  Colorado senator: Tidligere delstatsrepresentant Jon Keyser (R) har fått en dommers velsignelse og er dermed tilbake på Colorados stemmeseddel. Samtidig har Colorados administrasjonsminister Wayne Williams (R) bestemt at heller ikke Ryan Frazier eller Robert Blaha har nok gyldige underskrifter, så det kommer nok søksmål derfra også.

  Indiana senator: En måling av det republikanske primærvalget gir kongressmann Todd Young en 42-34 ledelse over kollega Marlin Stutzman.

  Ohio senator: Kongressmann Pat Tiberi (R) vurderer å stille til Senatet mot senator Sherrod Brown (D) i 2018. Tidligere i uken meldte vi at finansminister Josh Mandel vurderer det samme.

  North Carolina senator: PPP har målt og finner senator Richard Burr (R) med en 40-36 ledelse over tidligere delstatsrepresentant Deb Ross (D).

  Florida distrikt 6: Forretningskonsulent David Foxx blir syvende republikaner til å stille i dette åpne setet.

  Florida distrikt 13: Det går spekulasjoner om at kongressmann og senatskandidat David Jolly (R) vil avslutte sin senatskampanje og i stedet stille til gjenvalg i dette omtegnede setet, som er gjort betydelig mer demokratisk.

  Iowa distrikt 4: En måling tatt opp for en Super PAC som støtter kongressmann Steve King, gir ham en 68-16 ledelse på delstatssenator Rick Bertrand i det republikanske primærvalget.

  Louisiana distrikt 3: Tjenestekommisjonær Scott Angelle (R) har sluppet en intern måling som gir ham en klar ledelse på resten av feltet. Ifølge målingen ligger Angelle på 56%, med resten av kandidatene under 8%. Angelle er utvilsomt den best kjente kandidaten, etter sitt forsøk på å bli guvernør i fjor høst, men vi får se om ledelsen holder når angrepsreklamene begynner.

  Alabama guvernør: Det ser ikke ut som delstatsforsamlingen er for lysten på å reise riksrett mot guvernør Robert Bentley (R). Tirsdag vedtok delstatens Representantenes hus å heve taket for å be justiskomiteen vurdere riksrett.

  TIL SLUTT…

  Er det noe vi kommer til å savne fra Obamas presidentperiode så er det hans opptredener på White House Correspondents’ Dinner, den årlige feiringen av journalistene som dekker Det hvite hus. Lørdag var hans siste år, og nok en gang virket han som han trivdes i rollen som komiker. Uansett hvem som blir neste president tror jeg årene som kommer blir en liten nedtur. Enjoy.

  https://www.youtube.com/watch?v=wYB-NuW_SRo

   


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også