God morgen! Det er torsdag 28. april, episode 41 av AMPOLCAST ligger og venter på deg, og Morgenkaffen er servert.

“Frankly, if Hillary Clinton were a man, I don’t think she’d get 5 percent of the vote. The only thing she’s got going is the women’s card.”

Donald Trump angriper Hillary Clinton under tirsdagens seierstale.

«Mr. Trump accused me of playing the ‘woman card.’ Well if fighting for women’s health care and paid family leave and equal pay is playing the ‘woman card,’ then deal me in.»

Clinton svarer på kritikken i sin seierstale.

NYHETER

Apple svekker inntjeningen for første gang siden 2003. Det er faktisk 51 strake kvartaler med økt inntjening. Apples omsetning endte på 50,6 milliarder dollar på verdensbasis – det er ned fra 58 milliarder i samme kvartal året før. Fallet skyldes hovedsakelig et inntektsfall på Iphone, som alene står for to tredjedeler av Apples samlede omsetning. Konsernsjef Tim Cook forklarer fallet med makroøkonomisk motvind og er stolt av hvordan selskapet løser utfordringene de nå opplever. Les mer.

Cruz går i mot Obama. Senator og presidentkandidat Ted Cruz (R-Texas) gikk onsdag knallhardt ut mot president Barack Obama i den britiske avisen The Times og skriver at Storbritannia vil være “at the front of the line” hva angår en handelsavtale med USA dersom de velger Brexit og han blir president. Cruz mener at Obama leverte et “slap in the face” til britene fredag da han anbefalte at de skulle forbli i EU. “If Britain does vote to leave the EU, the United States should respect that decision and treat it as an opportunity for our own country. If Brexit takes place, Britain will be at the front of the line for a free trade deal with America, not at the back.” Les mer.

#2016SIRKUSET

Før du leser videre: Abonnerer du på AMPOLCAST? Ukas episode ligger og venter: «Bernie ligger for langt bak, og Cruz er desperat.«

Carly Fiorina blir Cruz’ visepresidentkandidat. Valget vil nok oppleves som overraskende for mange, men det må nok ses på som et siste desperat forsøk fra senator Ted Cruz (R-Texas) for å stoppe Trump før det er for seint. Den tidligere konsernsjefen i Hewlett Packard ga sin støtte til Cruz i mars, omtrent en måned etter at hun selv kastet inn håndkleet. Tradisjonelt blir ikke visepresidentkandidatene presentert før under landsmøte, etter at presidentkandidaten har godtatt partiets nominasjon. Les mer.

Trump snakket utenrikspolitikk etter triumfen i nord-øst. Kritikken var nokså forutsigbar. Du leser talen her, og ser den nedenfor:

Trump er på full fart mot 1237. Etter at resultatene var klare tirsdag uttalte Donald Trump at han så på seg selv som “the presumptive nominee” og det er han ikke alene om. Han gjorde det bedre enn forventet i de fem statene som avga sine stemmer. Senator Ted Cruz har riktignok fortsatt en sjanse til å stoppe Trump dersom han vinner i Indiana i neste uke, men velgerene sendte et ganske klart signal tirsdag. Trump vant Connecticut med 29 prosentpoeng, Delaware med 40, Maryland med 31, Pennsylvania med 35 og Rhode Island med 39. Les mer.

Oppdatert delegatfordeling: Demokratene (2,383 for flertall): Clinton 2,141 (inkludert 519 superdelegater; 242 for få); Sanders 1,321 (inkludert 39 superdelegater; 1,062 for få) … Republikanerne (1,237 for flertall): Trump 950 (287 for få); Cruz 560 (677 for få); Kasich 153 (1,084 for få). Les mer.

5 ting å ta med seg fra tirsdagens nominasjonsvalg. Glenn Thrush i Politico har listet opp 5 ting han mener det er verdt å ta med seg etter tirsdagens resultater. 1) Sanders kommer definitivt ikke til å bli demokratisk presidentkandidat 2) Avtalen mellom Cruz og Kasich ser ikke ut til å fungere 3) Clinton rekker ut en hånd til Sanders 4) Trump kommer til å slite i et potensielt valg i november 5) Clinton er første kvinnelige presidentkandidat fra de to partiene uten at noen ser ut til å legge merke til det. Les mer.

Kommer avtalen mellom Cruz og Kasich til å stoppe Trump? Ting tyder i alle fall ikke på det hvis en ser på meningsmålingene. Muligens vil det bidra til at en del Kasich-tilhengere stemmer på senator Ted Cruz (R-Texas) i Indiana, men det spekuleres også i at mange er negative til en slik avtale og at det enten vil føre til at mange velgere vil avstå i å stemme eller i verste fall stemme på Trump. «The dominoes are falling, and you can’t stop them. … Kasich staying in the race was an in-kind contribution to Trump. It blocked Cruz from ever getting his one-on-one shot.» Les mer.

DAGENS ARTIKLER

”Melania Trump on Her Rise, Her Family Secrets, and Her True Political Views: Nobody Will Ever Know” av Julia Ioffe (GQ) ”How does a shy ex-model make her way from Slovenia to, just maybe, the White House? To Melania Trump—and to the people who know her back home—her journey to marrying The Donald is like a fairy tale, or a too-crazy-to-believe rom-com. It’s a story full of naked ambition, stunning beauty, a shockingly Trump-like dad, and even some family secrets. Maybe she’s made for Washington after all.”

«It’s Trump’s Nomination To Lose*» av Nate Silver (FiveThirtyEight) ”Two weeks ago, after a rough stretch of states for Trump, we issued a series of delegate projections that included something called a ‘path-to-1,237’ projection, a set of targets that would allow Trump to clinch a delegate majority without having to rely on uncommitted delegates. With Trump’s terrific results in New York last week and even better ones in the five states that voted on Tuesday, Trump is running a little ahead of that path.”


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også:

Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.