God morgen! Det er onsdag 27. april, i går var det primærvalg i Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania og Rhode Island, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I consider myself the presumptive nominee.»

Donald Trump i sin seierstale i går kveld.

«We will unify our party to win this election and build an America where we can all rise together, an America where we lift each other up instead of tearing each other down.»

Hillary Clinton så mot høstens valg i sin seierstale i går kveld.

#2016SIRKUSET

Trump tok fem stater i nord-øst. Republikansk presidentkandidat Donald Trump vant tirsdag kveld alle de fem primærvalgene som ble avholdt i Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania og Rhode Island. På meningsmålinger hadde han ledet med tosifrede tall foran Ohio-guvernør John Kasich og Texas-senator Ted Cruz. Kveldens resultat kom altså ikke som en overraskelse, men ble fremdeles tatt godt imot. Trump må nå de 1237 delegatene som sikrer ham nominasjonen for å unngå et åpent landsmøte. Derfor var gårsdagens primærvalg spennende, selv om Trump lenge har ledet på målinger i alle de fem delstatene. For å nå tallet som sikrer ham nominasjonen må han ta flest mulig delegater i de gjenværende delstatene. Spørsmålet for gårsdagen har ikke vært om han kom til å vinne, men om hvor mange delegater han kom til å ta. Det gjenstår å se.

Med 94 prosent av stemmene opptalt ledet Trump med 58 prosentpoeng foran Kasich med 29 og Cruz med 12 i Connecticut. I Delaware (winner-take-all) endte han med 61 mot Kasichs 20 og Cruz’ 16. I Maryland hadde han 55 prosent mot Kasichs 23 og Cruz’ 19 (95 prosent av stemmene opptalt). I Pennsylvania, som sender 71 delegater til landsmøtet, ledet Trump med 57 prosentpoeng foran Cruz med 22 og Kasich med 19 (93 prosent av stemmene opptalt). I Rhode Island fikk han 64 prosent, foran Kasich med 24 og Cruz med 10. Delstatene som i går avholdt primærvalg har ulike regler for delegatfordeling, som du kan lese om på AmerikanskPolitikk.no. Resultatene fra opptellingene kan du se her.

Fire av fem til Clinton. Demokratisk presidentkandidat Hillary Clinton vant tirsdag fire av de fem primærvalgene. Hun hadde ledet på målinger i alle statene, men motstander Bernie Sanders slo henne i Rhode Island. Der fikk han 55 prosent mot Clintons 43. I Connecticut var det lenge jevnt, men Clinton tok til slutt seieren; med 94 prosent av stemmene opptalt ledet Clinton med 51 prosent foran Sanders’ 47. Med de 189 bundne delegatene Pennsylvania sender var mange spente på resultatene derfra; Clinton hadde 56 prosent med 93 prosent av stemmene opptalt, foran Sanders med 44 prosent. Hun gjorde det sterkt i de to gjenværende statene. I Delaware fikk hun 60 prosent mot Sanders’ 39, og i Maryland 63 prosent mot Sanders’ 33 (97 prosent av stemmene opptalt). Tirsdag kom hun altså nærmere nominasjonen, og gapet ned til motstander Bernie Sanders (I-Vermont) ble enda litt større. Clinton-kampanjen vil nå fortsette å se mot høstens presidentvalg, og håper å kunne samle partiet. «There’s much more that unites us than devides us,» sa hun tirsdag i en forsonlig tone rettet mot Sanders-supportere. Les mer.

Sanders vant ”the Ocean State”. Vermont-senator Bernie Sanders vant tirsdag primærvalget i Rhode Island. Det var i går viktig for ham å gjøre det så jevnt som mulig for å forhindre at Clinton drar fra ham i kampen om delegatene. Rhode Island var den eneste delstaten tirsdag som ikke hadde lukkede primærvalg der man må være registrert demokrat for å få stemme. Sanders har gjort det bedre i åpne valg, der også uavhengige har hatt mulighet til å stemme.

Tidligere tirsdag sa minoritetsleder i Senatet Harry Reid (D-Nevada) at ikke tror Bernie Sanders kan vinne nominasjonen, men at han ikke vil presse Vermont-senatoren til å gi seg. Les mer.

Dårlige tider for Ted Cruz. Texas-senatoren kom tirsdag kveld inn sist i fire av de fem primærvalgene. Det vil nå være vanskelig for ham å si at han er i et to-mannsløp mot lederkandidat Donald Trump. De siste ukene har han fremstilt seg selv som kandidaten som har mulighet til å stoppe Trump fra å ta nominasjonen, men dette virker mindre trolig når Ohio-guvernør John Kasich gjør det bedre enn ham i flere stater (selv om han ligger langt bak i antall delegater). I skrivende stund, med 95 prosent av stemmene opptalt i Rhode Island, ligger han an til å få 10 prosent. Kommer han under 10 vil han ikke få noen delegater, som da heller går til Trump. Cruz velger å se forbi tirdagens dårlige resultater, og fokuserer heller på kommende valg, som neste tirsdags primærvalg i Indiana: «I got good news for you: Tonight, this campaign moves back to a more favorable terrain. Tonight, this campaign moves back to Indiana and Nebraska and North Dakota and Montana and Washington and California.” Les mer.

Les AmerikanskPolitikk.nos analyse av Donald Trumps seier her, og Hillary Clintons seier her. Og hva med Bernie Sanders? Se mer her.

DAGENS ARTIKLER

«Trump Accelerates Down the Track» av David A. Graham (the Atlantic): «There are still too many delegates left to allocate, and too many unknown variables: what Trump’s real clinching point is, how unbound delegates like Pennsylvania’s might lean, and what would happen at a contested convention. Trump looks more solid now than he has in some weeks, though he still needs a very strong finish.»

«Pulling Away From Bernie Sanders, Hillary Clinton is Turning to the Fall» av Amy Chozick og Alexander Burns (New York Times): «After a landslide win in New York last week, Mrs. Clinton had already begun to treat Mr. Sanders as a greatly diminished threat, concentrating her fire on Mr. Trump and, to a lesser degree, Senator Ted Cruz of Texas. Her victories in Pennsylvania, Maryland, Connecticut and Delaware on Tuesday night will only accelerate that shift.»

«Indiana looms large for Cruz’s slender hopes after Trump sweeps Northeast» av Dan Balz (Washington Post): «Cruz has had success in corralling delegates in inside combat at recent state conventions, outmaneuvering Trump to the point of embarrassment. But those delegates aren’t all available to him on a first ballot. Some will go to Cleveland bound to Trump. Cruz needs to deny Trump those 57 Indiana delegates or face the reality that his candidacy could come to a bleak conclusion.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.