Klokketårnet på Liberty Hall i Philadelphia, bygningen der Uavhengighetserklæringen og Grunnloven ble skrevet. (Foto: Privat)

Vi turer frem med primærvalgene og i dag er vi kommet til Pennsylvania.

Valglokalene i Pennsylvania stenger kl. 02:00 norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATOR

PA sen3 Joe Sestak
Vanskelig: Joe Sestak. (Foto: Wikipedia)

Tre seriøse demokrater (og en useriøs) kjemper om retten til å møte senator Pat Toomey (f.1961). Republikaneren Toomey vant et jevnt senatsvalg i 2010, der han tok 51% mot tidligere admiral og kongressmann Joe Sestak (f.1951), som stiller igjen. Sestak slo for øvrig ut sittende senator og partibytter Arlen Specter i det demokratiske primærvalget det året.

Sestak har nærmest ført sammenghengende valgkamp siden det forrige tapet og har greit med penger på bok, men ikke imponerende mye. Han klarte i 2010 å irritere partiorganisasjonen grenseløst med sin egenrådige stil og det er nok mange som ikke vil løfte en finger dersom han igjen blir nominert. Sestak har imidlertid et kjent navn og det kan være nok til at han tar seieren i natt.

PA sen3 Katie McGinty
Partikanin: Katie McGinty. (Foto: Facebook)

Partiledelsen har på sin side rekruttert tidligere miljøminister og sist stabssjef for guvernør Tom Wolf, forretningskvinne Katie McGinty (f.1963). Hun har tidligere vært rådgiver for både Al Gore og Bill Clinton og stilte som guvernørkandidat i 2014. Hun har fått støtte fra Wolf, senator Bob Casey, ex-guvernør Ed Rendell og president Barack Obama.

McGinty har altså raket inn støtteerklæringer og har gått forbi Sestak i pengeinnsamlingen. I tillegg har både EMILYs List og den demokratiske senatsvalgorganisasjonen DSCC brukt flere millioner dollar på TV-reklame for henne.

McGinty er en seriøs kandidat, men i en tid da mange er på leting etter noe nytt, er det lett å klassifisere henne som en establishmentkandidat uten egne meninger og flere republikanere håper faktisk at hun vinner.

(Foto: Kandidatens hjemmeside)
Utradisjonell: John Fetterman. (Foto: Hjemmeside)

Den tredje seriøse kandidaten er veteran og borgermester John Fetterman (f.1968). Han styrer Braddock, en liten forstad til Pittsburgh som han ved hjelp av ukonvensjonelle midler har fått til å blomstre igjen, etter en kraftig, årelang nedtur. Det er dog mange som er kritiske til hans virke i Braddock, og mener tiltakene der er både i strid med lover og økonomisk uforsvarlige.

Med sine 203 cm og en drøss tatoveringer er Fetterman uansett ingen tradisjonell politiker. Han er den eneste av de tre fra det vestlige Pennsylvania (de to andre er fra Philadelphiaområdet) og har dertil støttet Bernie Sanders i presidentvalgkampen. Fetterman har dog hengt langt etter i pengeinnsamlingen og det vil vel komme som et sjokk om han vinner.

I tillegg stiller stålfjærmaker Joe Vodvarka.

Jeg tror det kan bli jevnt, men gir Sestak en liten fordel.

REPRESENTANTER

I Pennsylvania har 8 av 18 kongressdistrikt primærvalg.


PA01 Chaka Fattah
Under tiltale: Chaka Fattah. (Foto: Kongressen)

Distrikt 2 omfatter hovedsaklig fattige og svarte strøk av Philadelphia.

Chaka Fattah (f.1956) ble første gang valgt i 1994 og tok nesten 88% i 2014. Han er nå under føderal tiltale for bla. korrupsjon og får intern motstand fra delstatsrepresentant Dwight Evans, bystyremedlem Brian Gordon og advokat Dan Muroff.

Dwight_E_Evans
Vinner han endelig?: Dwight Evans. (Foto: Wikipedia)

Evans (f.1954) har sittet i delstatshuset helt siden 1981 og har bak seg mislykkede forsøk på å bli guvernør og viseguvernør i Pennsylvania og to ganger borgermester i Philadelphia.

Han har samlet inn mye mer penger enn Fattah og dessuten støttes han av borgermesteren i Philadelpha, Jim Kenney og av guvernør Wolf. Evans er den eneste av de tre motkandidatene som, i likhet med Fattah, er svart.

Fattah har fått støtte av flere av de største fagforeningene i byen og disse kan være avgjørende når det gjelder å få folk til stemmeurnene, i tillegg støttes han av kongressmann Bob Brady i det 1. distriktet og tidligere borgermester Michael Nutter. Fattah kan også bli reddet av at motstanden splittes på tre kandidater.

Både Muroff og Gordon har samlet inn noe cash, men de skal ha små sjanser i dette distriktet, siden begge er hvite.

Jeg tror (og håper) at velgerne er lei av korrupsjon og maktmisbruk og at de derfor velger Evans.


Distrikt 6 har formelt et demokratisk primærvalg mellom forretningsmann Mike Parrish og forretningskvinne Lindy Li. Sistnevnte har imidlertid trukket seg, så dette blir walk-over for Parrish.


Distrikt 7 omfatter vestlige forsteder av Philadelphia, og har en form kun en mor kan elske.

Den republikanske juristen Pat Meehan (f.1955) ble første gang valgt i 2010 og tok 62% i 2014 mot ex-professor Mary Ellen Balchunis, som stiller igjen.

(Foto: Hjemmeside)
Ble gruset: Mary Ellen Balchunis. (Foto: Hjemmeside)
(Foto: Facebook)
Foreløpig ugruset: Bill Golderer. (Foto: Facebook)

Balchunis ble fullstendig gruset i 2014, men har fortsatt støtte fra fylkespartiene. Hun får konkurranse fra pastor og aktivist Bill Golderer, som har samlet inn mye mer penger (dog fortsatt langt fra imponerende). Balchunis er dog i utgangspunktet mer kjent, etter tapet i 2014.

Skal demokratene ha noen som helst sjanse her, må de nominere Golderer. Det tror jeg de gjør, men det kan bli jevnt.

Meehan utfordres internt av forretningsmann Stan Casacio, men skal være helt trygg.


Brian Fitzpatrick
Yngre bror: Brian Fitzpatrick. (Foto: Kampanjen)

Distrikt 8 omfatter de nordlige deler av Philadelphias forsteder.

Jurist og republikaner Mike Fitz­pat­rick (f.1963) tar ikke gjenvalg i 2016, og psykolog Marc Duome, tidligere fylkesråd Andy Warren og Fitzpatricks egen bror, tidligere FBI-agent Brian Fitzpatrick kjemper om nominasjonen.

Her ville det være noe av en sensasjon om broder Fitzpatrick taper.

Delstatsrepresentant Steve Santarsiero og forlegger Shaughnessy Naughton har meldt seg som kandidater for demokratene.

(Foto: Kandidatens twitterkonto)
Har erfaring: Steve Santarsiero (Foto: Twitter)

Santarsiero er utdannet advokat, men etter terrorangrepene i 2001 skiftet han beite og utdannet seg til lærer. Han har sittet i delstatshuset siden 2009 og støttes av fylkespartiene, flere fagforeninger og guvernør Wolf.

(Foto: Kandidatens hjemmeside)
Har penger: Shaughnessy Naughton. (Foto: Hjemmeside)

Naughton er utdannet kjemiker, men tok over familiens forleggervirksomhet i 2003. Hun tapte nominasjonen i 2014 med knapp margin. Hun støttes av tidligere guvernør Rendell og det nasjonale partiet, som til og med ba Santarsiero om å trekke seg for noen månede siden.

Santarsiero har den politiske erfaringen og kontaktene, Naughton har pengene.

Liten fordel til Santarsiero.


(Foto: Kongressen)
Lobbyistvenn: Bill Shuster. (Foto: Kongressen)
(Foto: HJemmeside)
Lobbyistuvenn: Art Halvorson. (Foto: Hjemmeside)

Distrikt 9 ligger i det sørvestlige Pennsylvania, og inkluderer byen Altoona.

Forretningsmann og republikaner Bill Shuster (f.1960) tok over setet fra sin far da han vant et suppleringsvalg i 2011 og tok nesten 64% i 2014.

Shuster er kjent for tette forbindelser til lobbyister (kjæresten hans er lobbyist) og særinteresser innen transportsektoren. Imidlertid har flere konservative grupper kommet ham til unnsetning med TV-reklamer som høyt og tydelig proklamerer at han er en ‘ekte konservativ’.

Som i 2014 får han intern motstand fra veteran og forretningsmann Art Halvorson, som ikke har samlet inn særlig med cash – det hadde han dog heller ikke i 2014, og han fikk 35% den gang. Uten en tredje kandidat i racet kan Halvorsen ha en reell sjanse.

Shuster bør vinne i natt, men jeg blir ikke direkte sjokkert om Halvorson tar dette.


Distrikt 14 inkluderer hele byen Pittsburgh med forsteder, særlig mot nordøst.

Politisk rådgiver Michael Doyle (f.1953) ble første gang valgt i 1994 og hadde ingen motstandere i 2014. Han utfordres i det demokratiske primærvalget av pastor og aktivist Janis Brooks, men skal være trygg.


Chet Beiler. (Foto: Facebook)
Smuckers tremenning: Chet Beiler. (Foto: Facebook)
Lloyd Smucker. (Foto: Facebook)
Beilers tremenning: Lloyd Smucker. (Foto: Facebook)

Distrikt 16 ligger i de sørøstlige deler av staten og inkluderer Lancaster med forsteder.

Republikaneren Joe Pitts (f.1939) ble valgt første gang i 1996 og tok nesten 58% i 2014, men stiller ikke til gjenvalg.

Her kjemper delstatssenator Lloyd Smucker og forretningsmann Chet Beiler om å erstatte ham. Smucker fikk fylkespartiets støtte tidligere i år. Beiler er tidligere fylkespartileder og var partiets kandidat til delstatsrevisor i 2008 – og Smuckers tremenning.

Smucker var i utgangspunktet klar favoritt, men Beiler har spyttet i nok av egne midler til å være fullt konkurransedyktig.

Jeg tror forsatt at Smucker vinner, men dette kan bli spennende.


PA17 Glenn Geissinger
Seriøs: Glenn Geissinger. Foto: Hjemmeside)

Distrikt 17 ligger i det østlige Pennsylvania og inkluderer byen Scranton.

Demokraten Matt Car­twright (f.1961) beseiret den sittende kongressmannen i nominasjonsvalget i 2012 og tok nesten 57% i 2014.

For republikanerne stiller fylkesråd Glenn Geissinger og racerbileier Matt Connolly.

Jeg oppfatter Geissinger som den eneste seriøse i dette valget og tror han vinner.

DELSTATSVERV

Tre delstatsverv er på valg i år (guvernør og viseguvernør velges i mellomvalgår) og justisministervervet har primærvalg.


Justisminister Kathleen Kane (f.1966) er satt under tiltale for bla. å lekke forhandlinger fra en storjury til pressen.

Hun tar ikke gjenvalg og tre seriøse demokrater kjemper om å erstatte henne; fylkesadvokatene Stephen Zappala og John Morganelli og fylkesråd Josh Shapiro.

Stephen Zappala. (Foto; Facebook)
Stridbar: Stephen Zappala. (Foto; Facebook)

Zappala har en geografisk fordel, siden han er fra det vestlige Pennsylvania, mens de to andre er fra østsiden; dog er han kjent som en stridbar personlighet uten for mange politiske allierte utenfor eget fylke.

Han fikk imidlertid støtte fra kongressmann Brady, som styrer mye av partimaskinen i velgerrike Philadelphia, samt fra borgermester Kenney, som til og med figurerer i en av Zappalas TV-reklamer.

Josh Shapiro (Foto: Facebook)
Ambisiøs: Josh Shapiro (Foto: Facebook)

Shapiro har fått støtte fra president Obama, guvernør Wolf og tidligere guvernør Rendell, samt mange fagforeninger i Philly-området. Han er imidlertid svært ambisiøs, og er blitt anklaget for å behandle justisministervervet som et skritt på vei mot guvernørjobben.

 John Morganelli. (Foto: Facebook)
Faller gjennom: John Morganelli. (Foto: Facebook)

Morganelli har tapt valg til delstatsverv hele fire ganger før og selv om det betyr at navnet er kjent for velgerne, kommer han nok til å falle gjennom i denne striden.

Jeg gir Shapiro en liten fordel.

John Rafferty. (Foto: Twitter)
Skal vinne klart: John Rafferty. (Foto: Twitter)

For republikanerne stiller delstatssenator John Rafferty og advokat og tidligere føderal aktor Joe Peters.

Partiets delstatsmøte ga full støtte til Raffertys kandidatur og han har samlet inn omtrent alt av penger og støtteerklæringer avgitt i dette racet. Peters stiller som en mer ideologisk konservativ enn Rafferty, men det skal ikke være nok til å vinne med den høye valgdeltagelsen vi vil se i natt.

Rafferty er klar favoritt.