God morgen! Det er mandag 25. april, Ted Cruz og John Kasich har omsider blitt enige om en «stopp-Trump» strategi, og Mor­gen­kaffen er servert.

Chuck Todd: So 17 of the 25 states with the highest levels of income inequality have held primaries. Sixteen of those 17 states have been won by Hillary Clinton, not by you. Why?

Bernie Sanders: Well, because poor people don’t vote. I mean, that’s just a fact. That’s a sad reality of American society. And that’s what we have to transform … I think we have done– had some success with lower income people. But in America today – the last election in 2014, 80 percent of poor people did not vote. … [I]f we got a voter turnout of 75 percent, this country would be radically transformed.

Senator Bernie Sanders (I-Vermont) om hvorfor han ikke vinner, på NBCs Meet the Press.

NYHETER

Paul Ryan lover bred skattereform. Til tross for at republikanerne har kontrollert både Representantenes hus og Senatet i flere år nå, har det vært lite gjennomarbeidete forslag som har blitt produsert. Nå lover Husets speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.disktrikt) et skikkelig forslag til skattereform fra republikansk side, skriver Washington Examiner. Ryan lover blant annet skatteletter til små foretak.

#2016SIRKUSET

Cruz og Kasich samarbeider for å stoppe Trump. Avtalen: Kasich trekker seg ut av Indiana (3. mai) mot at Cruz ikke driver valgkamp i Oregon (17. mai) og New Mexico (7. juni). Målet: Hindre Trump fra å vinne et flertall av delegatene før landsmøtet.

Utdrag fra hovedsaken på AmerikanskPolitikk.no i dag tidlig:

Den største prisen her er Indiana (57 delegater), en vinneren-tar-alt delstat (30 delegater til vinneren, samt 3 delegater til vinneren i hvert av de 9 kongressdistriktene). Kasich-kampanjen gir Cruz-kampanjen fritt spillerom i Indiana for å stoppe Trump på en mest mulig effektiv måte.

Cruz-kampanjen har til gjengjeld sagt de vil gjøre det samme i Oregon (28 delegater) og New Mexico (24 delegater). Delegatene fordeles proporsjonalt begge steder.

(…)

Fram til nå har den manglende koordinasjonen mellom kampanjene til Ted Cruz og John Kasich gjort det mindre sannsynlig at de klarer å holde Trump under 1237.

#NeverTrump bevegelsen krysser nå fingrene for at det ikke er for sent (og at det var klokt å kunngjøre avtalen på denne måten).

Er du klar for ”nye” Donald Trump? Trumps nye topprådgiver Paul Manafort var på Fox News Sunday for å snakke om hvordan Donald Trump skal begynne å vise nye sider av seg selv, sider med mer dybde. I et ”lukket” møte beskrev Manafort Trumps oppførsel hittil i valgkampen som en rolle, noe Cruz har tolket dithen til at alt Trump har sagt er tomme løfter. Manaforts forklaring er at dette gjelder valgmøtene, ikke innholdet i politikken.

Det er pengetørke på republikansk side. The Hill skriver at Ted Cruz i løpet av mars fikk inn 12.5 millioner dollar, halvparten av det Hillary Clinton skuffet inn. John Kasich på sin side fikk inn 4.5 millioner dollar, og Donald Trump enda mindre. The Hills hypotese er at rike pengegivere har blitt desillusjonert av å se pengesterke favoritter trekke seg en etter en, og at det ikke er noen av de gjenværende som vekker særlig entusiasme. Dette påvirker racet videre. Clintons super-PAC har allerede booket reklame for 120 millioner dollar, til relativt lave priser på grunn av tidlig booking, imens ingen republikanere har turt å se fram mot hovedvalget ennå.

Senator Bernie Sanders (I-Vermont) har ikke gitt opp ennå. Hillary Clinton prøver nå å fokusere på hva som forener henne og Sanders, men Bernie holder fortsatt fast på det som skiller – at Hillary ikke forstår at ”establishment economics” ikke gjør noe for landet. På NBCs Meet the Press, beskrev Sanders veien videre som en smal sti mot nominasjonen, men mener han har en sjanse til å vinne California og flere andre stater. Sanders mener også at han gjør det bedre enn Clinton versus Donald Trump. Allikevel kan det virke som om Sanders ser nederlaget komme, da han gladelig svarte på et spørsmål om hva Hillary bør gjøre for å kapre Sanders-velgerne.

Hillary leter allerede etter en visepresident. Hillary Clinton derimot ser ut til å ha lagt primærvalgkampen litt bak seg, og New York Times skriver Clinton-kampanjen så smått har begynt å se seg om etter en visepresidentkandidat. Clinton ser visstnok ikke etter en frisk ”Sarah Palin” type, men en med erfaring som kan angripe enten Trump eller Cruz sin mangel på lederevner med kredibilitet. Blir derimot Marco Rubio en overraskelseskandidat er oddsene gode for at Hillary velger en latino som visepresident.

Ted Cruz vinner kanskje ikke nominasjonskampen, men i valget om hvem som skal bli delegater gjør han det stort, skriver Washington Post. Det høres kanskje pussig ut, men i stadig flere stater er det Cruz sine støttespillere som representerer staten, selv om Trump vant primærvalget. Disse er forpliktet til å stemme for Trump i første valgomgang, men kan i andre eller tredje valgomgang hoppe over til å støtte Ted Cruz, om ingen har vunnet. Trump-kampanjen har uttalt at de kommer til å bli bedre til å få egne delegater valgt, men det er ingen hemmelighet at Trumps relativt ferske team ikke har tenkt så mye på selve utpekingen av delegater.

Det er mye prat om reglene på det republikanske landsmøtet i Cleveland i juli, hvor en kandidat endelig skal velges. Forvirret? Les AmerikanskPolitikk.nos forklaring og analyse her.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Påmeldingsfristen gikk ut i Michigan i forrige uke. Denne uke er det primærvalg forut for kongressvalgene i Maryland og Pennsylvania på tirsdag.

Maryland senator: PPP har målt det demokratiske primærvalget tirsdag 26. april og finner kongressmann Chris Van Hollen med en 42-33 ledelse på kollega Donna Edwards. Monmouth gir Van Hollen 52% mot 36% for Edwards.

Pennsylvania senator: En måling fra Monmouth viser dødt løp, 39-39 mellom de to ledende demokratene, tidligere kongressmann Joe Sestak og tidligere guvernørstabssjef Katie McGinty. En måling fra Franklin & Marshall viser imidlertid Sestak med en 38-29 margin. En intern måling for McGinty viser at hun leder 37-24, mens en Super PAC som støtter Sestak har en måling der han leder 38-31. Detta blir gøy!

Florida distrikt 1: Delstatssenator Greg Evers slenger seg med som 8. kandidat i det republikanske primærvalget til dette åpne setet.

Florida distrikt 2: Kongresskvinne Gwen Graham (D), som så sitt distrikt bli tegnet om til trygt republikansk i fjor, vil ikke stille til gjenvalg. Hun vil imidlertid vurdere å stille til guvernør i 2018.

Florida distrikt 4: Delstatsrepresentant Lake Ray blir tredje republikaner til å melde seg på i dette åpne setet.

Florida distrikt 5: Et panel av tre føderale dommere har avvist kongresskvinne Corrine Browns klage på at distriktet hennes ble kraftig endret av en delstatsdomstol i 2015. Browns eneste sjanse nå er en klage direkte til den føderale Høyesterett, men sjansene er svært små for at hun lykkes. Hun har gjentatt at hun vil stille i det omtegnede 5. distrikt i august.

Indiana distrikt 3: Delstatssenator Jim Banks har offentliggjort en intern måling som gir ham en ledelse i det republikanske primærvalget til dette åpne setet. Banks har 28%, mot 18% for bonde Kip Tom og 14% for delstatssenator Liz Brown. Primærvalget er 3. mai.

Kansas distrikt 4: Finansminister Ron Estes (R) vil stille i dette trygt republikanske distriktet dersom kongressmann Mike Pompeo gjør alvor av sine trusler om å utfordre senator Jerry Moran i det republikanske primærvalget.

North Carolina distrikt 12: Kongresskvinne Alma Adams, som fikk distriktet sitt kraftig omtegnet tidligere i år, har offentliggjort en intern måling fra det demokratiske primærvalget. Adams leder med 37%, mot 28% for tidligere delstatssenator Malcolm Graham og 11% for delstatsrepresentant Tricia Cotham.

Washington distrikt 7: Fylkesråd Joe McDermott har sluppet en intern måling av den første runden, som gir ham ledelsen med 35%, mot 9% for delstatssenator Pramila Jayapal (D) og 7% for delstatsrepresentant Bradley Walkinshaw (D).

Washington guvernør: Elway, som anses for gullstandarden i meningsmålinger i denne delstaten, har offentliggjort en måling av guvernørracet. Guvernør Jay Inslee har 48%, mot 36% for havnekommissær Bill Bryant (R).

Wisconsin guvernør: Guvernør Scott Walker sier han trolig vil stille til en tredje periode i 2018.

DAGENS ARTIKLER

«Cruz og Kasich samarbeider for å stoppe Trump» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Avtalen: Kasich trekker seg ut av Indiana mot at Cruz ikke driver valgkamp i Oregon og New Mexico. Målet: Hindre Trump fra å vinne et flertall av delegatene før landsmøtet.»

«Bakgrunn: Republikanernes nominasjonssirkus i Cleveland» av Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk.no): «Det du trenger å vite om delegater, kandidater, komiteer og regler for det republikanske landsmøtet i Cleveland i sommer…»

«House Primaries to Watch on Tuesday» av Christina Marcos (The Hill): «Tuesday’s slate of House primaries will test whether two incumbents accused of ethical improprieties can beat back challengers and if breaking records for self-funding a campaign can win an election.»

«Trump’s Makeover Will Fail» av Jeet Heer (New Republic): «Trump’s flexibility, some argue, would make him a formidable candidate in the general election. After all, he’s not anywhere as beholden to existing Republican constituencies as Cruz, who has deep ties to evangelical Christians, or Senator Marco Rubio, who never allows himself a thought that would alienate the donor class.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.