Avtalen: Kasich trekker seg ut av Indiana mot at Cruz ikke driver valgkamp i Oregon og New Mexico. Målet: Hindre Trump fra å vinne et flertall av delegatene før landsmøtet.

Det kreves 1237 delegater for å sikre seg den republikanske presidentnominasjonen på landsmøtet i Cleveland, Ohio. Dersom ingen klarer det, blir det et åpent landsmøtet.

På tirsdag kommer Donald Trump til å rake med seg de fleste delegatene fra de fem delstatene som stemmer i nord-øst.

Både Cruz og Kasich har derfor rettet blikket vestover, der de håper å kunne holde Trump under det magiske delegattallet (1237 om du var i tvil). De kommer til å konkurrere mot hverandre i de gjenværende delstatene, med tre unntak: Indiana (3. mai), Oregon (17. mai) og New Mexico (7. juni).

Den største prisen her er Indiana (57 delegater), en vinneren-tar-alt delstat (30 delegater til vinneren, samt 3 delegater til vinneren i hvert av de 9 kongressdistriktene). Kasich-kampanjen gir Cruz-kampanjen fritt spillerom i Indiana for å stoppe Trump på en mest mulig effektiv måte.

Cruz-kampanjen har til gjengjeld sagt de vil gjøre det samme i Oregon (28 delegater) og New Mexico (24 delegater). Delegatene fordeles proporsjonalt begge steder.

Cruz’ valgkampmanager Jeff Roe kommenterer det slik:

Kasichs sjefsstrateg John Weaver bekrefter avtalen:

Trumps reaksjon:

Fram til nå har den manglende koordinasjonen mellom kampanjene til Ted Cruz og John Kasich gjort det mindre sannsynlig at de klarer å holde Trump under 1237.

#NeverTrump bevegelsen krysser nå fingrene for at det ikke er for sent (og at det var klokt å kunngjøre avtalen på denne måten).