God morgen! Det er fredag 22. april, Obama er på reisefot, Trump skremmer alle, og Mor­gen­kaffen er servert.

«She’s not qualified, OK?…I want to run against crooked Hillary Clinton. We are going to beat her so badly. Is there anyone more crooked than this woman?»

Donald Trump om Hillary Clinton på et rally i Harrisburg, Pennsylvania, sitert av The Hill.

NYHETER

Barack Obama i møte med gulfstater torsdag, og i feiring i London i dag. I går møtte Barack Obama lederne av 6 gulfstater for å forsikre dem om USAs støtte i alle sikkerhetssammenhenger. Amerikanske representanter sa at møtet handlet om å snakke om trusler og grupper slik som IS og Al Qaeda, samt den nylig inngåtte atomvåpenavtalen mellom USA og Iran. Avtalen har gjort at gulfstatene er skeptiske til USA, og møtet var til dels ment å skulle berolige de allierte. Etter møtet reiste Obama til London, der han i dag skal holde en lunsj til ære for Dronning Elizabeth II sammen med Michelle Obama og prins Philip. Han skal senere møte statsminister David Cameron for å gi sin støtte til regjeringens syn på EU spørsmålet, altså det at Storbrittania bør forbli i EU. Les mer.

FBI betalte 1,3 millioner dollar for å hacke en iPhone fra San Bernardino-angrepet. Torsdag fortalte FBI-direktør James Comey at FBI betalte 1,3 millioner dollar for å få hacket iPhonen til Syed Farook via en anonym tredjepart i London. FBI saksøkte Apple for å få tilgang til telefonen, men Apple nektet og saksøkte tilbake, av hensyn til allmenhetens sikkerhet. FBI droppet saken da de fant ut av hvordan de kunne hacke iPhonen – nå avslørt at det var gjennom anonyme hjelpere. Les mer.

Alle presidentkandidater er nå å finne på TIME’s 100 most influential people liste – foruten John Kasich. TIME magazine har sluppet sin årlige «100 most influential people» liste, og Donald Trump, Bernie Sanders, Hillary Clinton og Ted Cruz er alle med i «Leaders» kategorien – men dessverre ikke John Kasich (R-Ohio). Kasich har så langt bare vunnet i hjemstaten Ohio, men fortsetter i valgkampen, og viser ikke tegn på å gi seg ennå. Les mer.

#2016SIRKUSET

Donald Trump skremmer verdens ledere. Ifølge over 20 amerikanske og utenlandske regjeringsrepresentanter er Donald Trump det fremste samtaleemnet i hver eneste samtale mellom USA og andre stater. Verdens leders søker å bli beroliget i samtaler gjennom private telefonsamtaler, private middager og møter. Det skjer tydeligvis så ofte at Barack Obama har en forhåndsbestemt tale der han forteller om at prosessen på GOPs partikonvensjon er slik at det kan hende Trump ikke vinner, og selv om han skulle vinne den republikanske partinominasjonen, har Hillary Clinton stor sjanse for å slå han. De fleste vil ikke si noe mot han, i tilfelle han vinner og et offentlig sitat vil kunne bli brukt mot dem i framtiden. Les mer.

Ted Cruz angriper Donald Trump for hans støtte til «toalettloven». Den såkalte «toalettloven» i North Carolina har vært et omdiskutert emne både blant republikanere og demokrater, og det er uenighet i det republikanske partiet om hvilken side som skal støttes. Donald Trump har offentlig gått ut og sagt at transpersoner bør få lov til å bruke hvilket toalett de ønsker. Ted Cruz angrep Trump for dette synet, og spurte om Trump virkelig ville la fremmede gamle menn få bruke samme toalett som små jenter. Les mer.

Trump bidrar til at «hispanics» er mer entusiastiske til å stemme. Ifølge en ny meningsmåling av hispanics som er registrerte til å stemme, er 48% av dem mer entusiastiske til å stemme i 2016 enn de var i 2012. Av denne gruppen sa 41% at dette var på grunn av Trump. Sylvia Manzano, president i «Latino Decisions» uttalte at det er en følelse av at «the latino community» føler seg angrepet, og at dette viser seg i den økte stemmelysten. Hun uttalte også at denne følelsen bidro til å forme identiteten deres, og at ønsket om å stoppe Trump var den største drivkraften bak den store valgdeltakelsen. Les mer.

Biden støtter Bernie Sanders’ idealistiske kampanje. Visepresident Joe Biden (D) har ennå ikke valgt side mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders (I-Vermont), men foretrekker klart Bernie Sanders’ idealistiske kampanje. Biden liker at Sanders sikter høyt, og uttaler «C’mon man, this is the Democratic Party! I’m not part of the party that says, ‘Well, we can’t do it.’» Biden behøver jo heller ikke ta hensyn til noen egen presidentkampanje, og står derfor friere til å bruke den retorikk han måtte ønske. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Welcome to the Never-Ending Primary» av Ronald Brownstein (The Atlantic): «Yet despite their advantages, both front-runners are unlikely to extinguish their opposition until the last day of primaries in June, and in Trump’s case probably beyond. Before then, both could face another round of losses in May. Such a tumultuous, elongated race may mark a new normal.» Les mer.

«Trump Doesn’t Have a Monopoly on Intolerant Supporters» av Andrew R. Lewis, Paul A. Djupe og Jacob Neiheisel (FiveThirtyEight): «Attention to the treatment of these minority groups is certainly warranted and important, but focusing only on Trump overlooks a crucial point: These are not the only groups that many people dislike, and intolerance is not concentrated among Trump supporters.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent ved Sciences Po Paris på utveksling til King's College London. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.