God morgen! Det er torsdag 21. april, episode 40b av AMPOLCAST ligger og venter, og Morgenkaffen er servert.

“The Republican Party is not capable of nominating anyone who is electable nationally.”

Representant Richard Hanna (R-New York, 22. distrikt), sitert av Oneonta Daily Star.

NYHETER

Nye pengesedler. USAs finansminister, Jack Lew, kunngjorde onsdag planer om endringer i design av dollarsedlene. Forsiden av $20-seddelen har vært preget av USAs syvende preisdent, Andrew Jackson, men vil nå bli byttet ut med borgerrettighetsforkjemper og slaveri-motstander Harriet Tubman. Det har lenge blitt etterspurt kvinnelig representasjon på sedlene, og mange var entusiastiske over valget av Tubman. Jackson vil fremdeles være avbildet på baksiden. I fjor sommer foreslo Lew å bytte ut bildet av Alexander Hamilton på $10-seddelen med en kvinne, noe som skapte misnøye blant Hamilton-fans, som fremhevet hans innsats i etableringen av USAs finansdepartement og det moderne amerikanske finanssystemet. Bildet av Hamilton blir altså værende på $10-seddelen, der forkjempere for kvinners stemmerett vil bli å finne på baksiden. Andre tillegg vil komme på $5-seddelen, der man vil kunne se blant annet borgerrettighetsforkjempere. Les mer.

Kjølig velkomst for Obama i Riyadh. President Barack Obama landet i går i Riyadh, Saudi-Arabias hovedstad. Der ble han ikke møtt av representanter fra den saudiske kongefamilien, slik president George W. Bush ble da han besøkte landet i 2008. I stedet var det guvernøren av Riyadh som møtte Obama ved flyet. Dette blir tolket som et tegn på det stadig kjøligere forholdet mellom landene. Saudi-Arabia er usikre på om amerikanerne er dedikert til deres sikkerhet, og ser med misnøye på det nærere forholdet USA har fått til Iran. USA er på sin side redde for at Saudi-Arabia trigger anti-amerikansk terror og regional ustabilitet. På tross av store forskjeller mellom de to administrasjonene tviler analytikere på at det blir noe brudd i alliansen. USA og Saudi-Arabia trenger hverandre. Et av formålene med Obamas besøk er å få Saudi-Arabia til å bidra i krigen mot ISIL i Syria og Irak. Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump gjorde nesten rent bord i NY. Delegatfordelingen fra New York er fremdeles ikke helt klar, men det ser ut som han tok 90 av 95 delegater. Ohio-guvernør John Kasich tok 4, mens Texas-senator Ted Cruz ikke fikk noen delegater. To gjenstår å bli fordelt. Ifølge Associated Press har Trump 845 delegater, etterfulgt av Cruz med 559 og Kasich med 148. 1237 er antallet som trengs for å ta nominasjonen. For å unngå et åpent landsmøte må Trump ta 62% av de gjenværende (bundne) delegatene. Cruz og Kasich vil gjøre det de kan for å blokkere Trump. Les mer.

Clintons kampanje ser mot høstens valg. Etter å ha vunnet primærvalget i New York tirsdag er nå Hillary Clinton enda nærmere å sikre seg den demokratiske nominasjonen. Ifølge RCP har Clinton nå 1930 delegater (inkludert superdelegater), mens motstander Bernie Sanders (I-Vermont) har 1189. 2,382 delegater sikrer nominasjonen. Clinton har en solid ledelse i delegater, også uten superdelegatene. Kampanjen hennes rettet seg onsdag mot neste ukes primærvalg i Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania og Rhode Island. I tillegg har de begynt å forberede seg til presidentvalget i høst, selv om nominasjonen enda ikke er sikret formelt sett: Clintons kommunikasjonssjef Jennifer Palmieri: ”in terms of a tactical, mechanical matter, we are preparing for a general election.” Les mer.

Sanders usikre fremtid. Presidentkandidat Bernie Sanders har en enda tøffere vei fremover etter resultatene fra tirsdags primærvalg. Han holder allikevel fast ved mulighetene for å ta igjen Clinton. ”We still have a path to the nomination, and our plan is to win the pledged delegates in this primary,” skrev han i en e-post til sine supportere. Vermont-senatoren har lovet å kjempe hele veien til landsmøtet. I Pennsylvania, som sender 189 delegater til landsmøtet og som stemmer på tirsdag, har Clinton en 13 prosentpoengs ledelse, ifølge gjennomsnittet til RCP. Sanders må vinne stort i samtlige delstater som gjenstår for å ha en sjanse. Les mer.

NY AMPOLCAST!

I ukas AMPOLCAST tar Henrik og Are for seg følgende: Hillary Clinton og og Donald Trump vant stort i New York. Hva nå?

DAGENS ARTIKLER

«Hillary vs. ?» av Are Tågvold Flaten (TV2.no): «Idet hun våkner morgenen etter er det 96 dager til demokratenes landsmøte sparkes i gang i Philadelphia, Pennsylvania. Hillary Clinton kommer da til å skape historie som den første kvinnen som vinner presidentnominasjonen til et av de to store partiene i USA. Det eneste som kan stoppe henne nå, slik jeg også uttalte da Clinton kunngjorde sitt kandidatur for ett år siden, ‘er sykdom eller tidenes politiske skandale’.»

«After New York comes the question: What does Bernie want?» av John Wagner og Dan Balz (Washington Post): «Sanders must now confront the reality that he has almost no chance of becoming the Democratic nominee. Instead he must decide what he will do with what he has built — starting with how he conducts his campaign over the next two months, how he navigates the party’s national convention in July, what role he plays in the general election and, perhaps most important, what happens after the November results have been tallied.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. AMPOLCAST har vi også.

Coverfoto: Pete Souza, Det hvite hus.
Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.