Morgenkaffen onsdag 20. april: Kjempeseire til Clinton og Trump i hjemstaten New York

God morgen! Det er onsdag 20. april, Donald Trump og Hillary Clinton vant med gode marginer i New York i går, og Mor­gen­kaffen er servert.

«We don’t have much of a race anymore»

Vinner av tirsdagens republikanske primærvalg, Donald Trump, i sin vinnertale.

NYHETER

USA sender flere styrker til Irak. På grunn av spredningen av terrorgruppen ISIL fikk ikke Obama-administrasjonen holdt amerikanske styrker ute av Irak lenge etter at de ble trukket ut i 2011. Siden 2014 har amerikanske styrker igjen vært til stede i det krigsherjede landet for å hjelpe lokale myndigheter ta tilbake områder kontrollert av terrorgruppen. President Barack Obama har nå bestemt at ytterligere 217 soldater skal bli sendt til det ustabile landet, og at flere militære rådgivere vil bli sendt nærmere områdene ISIL kontrollerer. Over 4000 amerikanske soldater befinner seg nå i Irak, der deres jobb er å være en støttespiller for irakiske styrker, uten å måtte ta kampen for dem. Forsvarsminister Ash Carter beskriver utviklingen som en strategisk tilnærming for å sikre en varig beseiring av ISIL, men flere, inkludert John McCain (R-Arizona), kritiserer dette som ”grudging incrementalism.” Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump overlegen i hjemstaten. Presidentkandidat Donald Trump vant i går kveld overlegent over motstanderne Ted Cruz og John Kasich i New Yorks primærvalg. Trump ble født i Queens, og han har nok nytt gode av at New York er hans hjemstat. I tillegg har Stop-Trump-kampanjen ikke brukt for mange krefter på delstaten, fordi den er så dyr å annonsere i. Meningsmålinger har lenge forutsett at seieren ville gå til Trump, og spørsmålet har vært om og hvor han kom til å ta over 50 prosent av stemmene. New York sender 95 delegater til landsmøtet, 14 fra delstaten og 3 fra hver av de 27 valgkretsene. Får en kandidat over 50 prosent av stemmene tar han alle delegatene fra den valgkretsen. Med 93,6 prosent av stemmene opptalt ledet Trump med 60,1 prosentpoeng foran Kasich med 25,2 og Cruz med 14,7. Donald Trump tar altså med seg de 14 delegatene delstaten sender. Detaljerte resultater fra de ulike valgkretsene kan du finne her. Ted Cruz har også kommet inn sist på tidligere meningsmålinger, etter å ha snakket nedtalende om ”New York values.” Kasich har drevet en travel kampanje i delstaten med håp om støtte fra moderate republikanere, og kan gjøre det bra i valgkretser som Manhattan. Les mer.

Clinton et skritt nærmere nominasjonen. Hillary Clinton vant hjemstaten New York som forutsett i meningsmålinger. Hun representerte New York som senator i åtte år mellom 2001 og 2009, og har dermed en sterk base i delstaten. Dette viste seg i 2008, da hun vant delstatens primærvalg foran Barack Obama. New York har en stor andel minoritetsvelgere, som hun gjentatte ganger i denne valgkampen har vist seg å gjøre det sterkt blant. Tirsdagens seier var en etterlengtet for Clinton-kampanjen, idet det nærmer seg en måned siden hennes siste seier, som var i Arizona den 22. mars. Med 87,9 prosent av stemmene opptalt ledet Clinton med 57,4 prosentpoeng foran Bernie Sanders 42,6 prosentpoeng. Spenningen lå altså som forventet i om Clinton ville vinne med doble eller enkle tall. Det vil få et utfall i antall delegater hver kandidat tar med seg. New York sender 247 bundne delegater, en av de største delegasjonene, som blir fordelt proporsjonalt. Les mer.

Sanders tapte NY, men drar innpå nasjonalt. Vermont-senator Bernie Sanders har fått oppsiktsvekkende stor støtte den siste tiden. 28000 møtte opp for å høre ham snakke i Brooklyn søndag. Dette viste seg tirsdag å ikke være nok til å virkelig ta innpå Hillary Clinton i delstatens demokratiske primærvalg, der hun vant med god margin. Imidlertid viser en ny meningsmåling fra NBC News/Wall Street Journal at Clinton kun leder over Sanders med to prosentpoeng nasjonalt. For en måned siden var gapet på ni prosentpoeng, og dette viser igjen hvordan Sanders stadig blir mer populær. Populariteten kan ha kommet for sent – til sist avhenger Sanders av å ta innpå Clinton i delegatfordelingen, og gårsdagens resultat viser at veien fremover vil være enda smalere for ham. Les mer.

Demokrater frykter splittelse. Over den siste tiden har de to demokratiske presidentkandidatene vært spissere i kritikken av hverandre. Dette har ført til at noen demokrater er redde for de negative følgene dette kan føre til. Det fryktes at den stadig mer bitende kritikken Clinton og Sanders fører mot hverandre kan dele partiet i høst, ved at den tapende kandidatens støttespillere nekter å stemme på personen som til sist blir partiets presidentkandidat. Denne vil da stille svakere mot republikanerne i novembers valg. Noen uavhengige strateger er allikevel enige om at demokratene mest sannsynlig holder sammen når novembers presidentvalg kommer nærmere, men til hvilken grad Sanders vil hjelpe Clinton hvis hun blir kandidaten er de usikre på. Les mer.

Trump stokker om på staben sin. På tross av lederkandidat Donald Trumps kjempeseier i New York tirsdag har det over den siste tiden vært usikkert om han kommer til å klare å sikre seg den republikanske nominasjonen. I både Utah, Colorado og Wisconsin klarte Ted Cruz å slå Trump. Derfor ser man nå at milliardæren bruker mer penger på kampanjen sin enn tidligere, og at det pågår en utskiftning av kampanjemedarbeidere. Trump har innsett at han kan komme til å trenge folk med ekspertise på hvordan man skal håndtere et åpent landsmøte. Nye tilskudd inkluderer Paul Manafort og Rick Wiley. De tar over ansvaret for kampanjevirksomheten etter Corey Lewandowski som har stått ovenfor juridiske problemer etter å ha blitt beskyldt for voldelig håndtering av en journalist. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Donald Trump and Hillary Clinton Win Easily in New York» av Patrick Healy og Maggie Haberman (New York Times): «Mr. Trump seemed like a different man as he claimed victory in the lobby of Trump Tower in Midtown Manhattan. There were no freewheeling presentations of steaks and bottled water, as in the past. There was no reference to ‘Lyin’ Ted’ or ‘Crooked Hillary’; he called his opponent ‘Senator Cruz’ instead, and made no mention of Mrs. Clinton. He also took no questions from the news media. And his speech sounded more presidential than any other he has given on an election night — a focused, tightened message about trade and the economy as he prepares to campaign in states hit hard by manufacturing industry losses.»

«Wild Parties: In Defense of Political Factions» av Adam Gopnik (the New Yorker): «Ted Cruz is not cheating by figuring out how to get more delegates than the raw vote might indicate he deserves. Donald Trump, Jr., what with his father losing all of Colorado’s delegates to Cruz, said that he thought the United States was starting to feel like Communist China. But pluralities, majorities, ballots, and delegates—parties can make up their own rules about such things as they please. And politicians who are smart enough to rule learn the rules before they play the game.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.