God morgen! Det er tirsdag 19. april, det er valgdag i New York, og Mor­gen­kaffen er servert.

«We can’t let that stand. That is a cancer … You don’t let the cancer grow bigger and bigger and bigger and then all of a sudden we wake up and say what the heck has happened to our country? Everybody needs to be going after him.»

Demokratisk front-runner Hillary Clinton sammenlignet Trumps tidligere uttalelser og politiske ståsteder med en kreftsvulst, under et radiointervju på mandag.

NYHETER

Apple til Kongressen. Det har lenge vært skrevet om feiden mellom Apple og FBI, etter at FBI begjærte at Apple måtte bistå i å utvikle programvare som kunne åpne iPhonen til en av terroristene i San Bernardino-angrepet. Tidligere i vår ble det imidlertid klart at FBI selv hadde utviklet programvare som kunne gi innsyn i iPhonen, uten Apples assistanse. I lys av dette vurderer Kongressen å fremsette et lovforslag som innskrenker muligheten for bruk av komplisert krypteringsteknologi, da dette begrenser myndighetens adgang til viktig informasjon i tilfeller som San Bernardino-terrorangrepet. I dag er det planlagt en høringsrunde hvor blant annet Apple er representert. Apples advokat Bruce Sewell planlegger å trekke frem viktigheten av personvern og hvorfor komplisert kypteringsteknologi er et nødvendig gode for samfunnet. Du kan lese hele åpningsinnlegget her.

Høyesterett splittet i innvandringsspørsmål. Mandag prøvde Høyesterett lovligheten av president Barack Obamas plan om å beskytte millioner av ulovlige innvandrere fra å bli deportert tilbake til hjemlandet. Det er enda ikke blitt votert i saken, men diskusjonene som ble fremsatt i avdeling viser at det er en sterk splittelse blant dommerne. Saken, som er begjært prøvet av 26 delstater, kan dermed resultere i et 4-mot-4-votum, noe som medfører at ankedomstolens avgjørelse blir stående. Dessverre for Obama kom ankedomstolen til at hans plan er lovstridig, noe som igjen medfører at han ikke får gjort noe nevneverdig for å beskytte innvandrere før han går av som president. Dessuten blir man foruten en prinsipielt viktig høyesterettsavgjørelse om grensene for den utøvende makt og grunnleggende innvandringsspørsmål. Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump er storfavoritt foran nattens valg. Det har lenge vært nokså klart at Donald Trump kommer til å gjøre det bra i «The Empire State». Trump er selv født i Queens i New York City, og har en omfattende bakgrunn som forretningsmann og entreprenør i byen. Gjennomsnittsmålingene i delstaten viser faktisk at Trump holder en 30 prosentpoengs ledelse over de andre kandidatene. Den frittalende mangemilliardæren oppnår 53 prosent, mens Ohio-guvernør John Kasich oppnår 23 prosent. På sisteplass faller Texas-senator Ted Cruz med 18 prosent. Cruz har virkelig fått kjenne på presset etter hans uttalelser om såkalte «New York-verdier«. Han er følgelig ikke spådd en positiv aften.

I New York fordeles delegatene proporsjonalt dersom ingen av kandidatene oppnår over 50 prosent av stemmene. Fjorten av delstatens 95 delegater fordeles etter delstatsresultatet, mens de resterende 81 delegatene fordeles etter resultatene i delstatens 27 distrikter (3 delegater per distrikt). Les mer.

Clinton-leiren forberedt på seier i New York. I likhet med Donald Trump, har det lenge vært klart at tidligere New York-senator og utenriksminister Hillary Clinton kommer til å gjøre bra i hjemstatens primærvalg. Gjennomsnittsmålingene i delstaten gir også gode nyheter for Clinton-leiren, da hun i følge RCP-gjennomsittet holder en 12 prosentpoengs ledelse over Bernie Sanders (I-Vermont). Sanders har hatt en stødig progresjon i delstaten etter nyttår, men dette har stagnert noe inn mot valget. De fleste mener at Sanders trenger en sterk seier i New York for å kunne overgå Clintons overbevisende ledelse, men etter målingene å dømme ser det ut til at det er Clinton som kommer til å gå ut fra New York med størstedelen av delegatene.

Romney: Trump vinner dersom både Kasich og Cruz fortsetter. Tidligere presidentkandidat og Massachusetts-guvernør Mitt Romney (R) har den siste tiden blitt ansiktet på «#NeverTrump»-bevegelsen. Mandag erkjente Romney under et radiointervju på mandag at Trump kommer til å bli republikanernes kandidat dersom både Kasich og Cruz fortsetter i valgkampen. Romney har også hatt en lignende oppfatning tidligere, da han har anbefalt velgerne om å stemme på den kandidaten som kan utfordre Trump i den aktuelle delstaten, uansett hvem dette er. Romney uttalte: «I think that Mr. Cruz and Mr. Kasich divide the vote, and that makes it easier for Mr. Trump to … get the delegates he needs to either hit the 1,237 or get close enough to sway the uncommitted delegates on the first ballot». Les mer.

Gillibrand ber Sanders endre ståsted i våpendebatten. Bernie Sanders er ikke kjent for å endre mening om politiske spørsmål, da han har holdt seg nokså konsekvent til sitt sosialistiske budskap gjennom hele sin mangeårige politiske karriere. I de fleste tilfeller er dette svært populært blant velgerne. Sanders’ konsekvente ståsted har imidlertid også sin bakside. Blant annet nekter Vermont-senatoren å støtte et lovforslag som gir adgang til å knytte erstatningsansvar til våpenprodusenter for våpenkriminalitet. Under et tårevått radiointervju mandag ba følgelig New York-senator Kirsten Gillibrand (D) at Sanders endrer mening i denne debatten. Gillibrand, en sterk Clinton-støttespiller, måtte holde tårene tilbake da hun sa at Sanders manglet den nødvendige «sensitiviteten» til å kunne sette seg inn i de pårørendes situasjon. Les mer.

Trump saksøkes av republikansk strateg. Republikansk strateg Cheri Jacobus innstevnet republikansk front-runner Donald Trump og lederen for hans kampanje, Corey Lewandowski, for en domstol i New York på mandag. Jacobus saksøker Trump og Lewandowski for æreskrenkelser, og fremmer herunder krav på 4 millioner dollar i erstatning for lidt tap. Jacobus har i lengre tid varslet om at hun vil fremme søksmål på grunn av uttalelser som Trump og Lewandowski tidligere har fremsatt om henne. Blant annet har de, i følge Jacobus, portrettert henne som en bitter, arbeidssøkende person uten profesjonell kredibilitet, som utelukkende har vært ute etter å ødelegge for Trump-kampanjen. Uttalelsene skal ha kommet i etterkant av et intervju som Jacobus hadde med CNN, hvor hun kom med kritiske betraktinger vedrørende Trumps kandidatur. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Alt du trenger å vite om valget i New York, New York» av Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk): «For første gang siden 1944 kan New York få ikke bare en, men to presidentnominasjoner. Ikke siden tidligere guvernør Franklin Delano Roosevelt (D) og sittende guvernørThomas Dewey (R) fikk sine respektive partiers nominasjon det året, har New York hatt så tung betydning i presidentvalget som i år.»

«Ted Cruz’s Conservatism: The Pendulum Swings Consistently Right» av Matt Flegenheimer (NYTimes): «There have at times been perceptible shifts from Mr. Cruz during the campaign, in both tone and substance … But at its core, Mr. Cruz’s brand of conservatism is the product of decades of careful study and manifest intellectual firepower, fusing a host of historical strands into what he has called «opportunity conservatism.»

«Away from spotlight, John Kasich speaks to those who would listen» av Ben Jacobs (TheGuardian): «The Ohio governor is, in effect, running not to lose. With no path to the 1,237 delegates required to win the nomination (he still needs well over 1,000 and there are only 852 still available), Kasich is banking on a deadlock leading to a contested convention and then emerging as a dark horse if neither Donald Trump nor Ted Cruz prevails.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.