I dag avholdes det primærvalg i USAs fjerde største delstat, New York.

Roosevelt og Dewey. Foto: Wikipedia.
Roosevelt og Dewey. Foto: Wikipedia.

For første gang siden 1944 kan New York få ikke bare en, men to presidentnominasjoner. Ikke siden tidligere guvernør Franklin Delano Roosevelt (D) og sittende guvernør Thomas Dewey (R) fikk sine respektive partiers nominasjon det året, har New York hatt så tung betydning i presidentvalget som i år.

Valglokalene stenger kl. 03:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press (linken blir aktiv i løpet av dagen).

DEMOKRATENE

Demokratene i New York velger 291 bundne delegater i natt, den nest største gruppen på landsmøtet. Av disse velges 163 rundt i de 27 kongressdistriktene, mens 84 velges basert på resultatet i hele delstaten. Som alltid skjer fordelingen hos demokratene proporsjonalt, med 15% sperregrense.

Hillary Clinton (Foto: Wikipedia)
Hillary Clinton (Foto: Wikipedia)

Demokratenes Hillary Clinton har nå New York som sin tredje og formodentlig siste hjemstat, etter fødestaten Illinois og husbond Bill Clintons Arkansas. Hun var senator her i åtte år, før hun kjempet om nominasjonen i 2008, da hun blant annet vant New York. Hun måtte uansett ta til takke med utenriksministervervet under Barack Obama.

I motsetning til den gang har hun i år vist at hun har en overveldende tiltrekningskraft på minoritetsvelgere, særlig svarte. Disse er det mange av i NYC (New York City), med omegn.

Bernie Sanders. (Foto: Wikipedia)
Bernie Sanders. (Foto: Wikipedia)

Konkurrenten Bernie Sanders er opprinnelig fra bydelen Brooklyn. Bortsett fra aksenten er det imidlertid ikke så mye New York over Sanders lenger, noe han demonstrerte i et radiointervju der han trodde undergrunnsbanen fortsatt brukte polletter, som ble avviklet i 2003.

Sanders vil gjøre det best i de hvite områdene ‘Upstate’, hvor han sikkert kommer til å vinne flere kongressdistrikter.

Sanders har knepet litt inn på marginene, men alle meningsmålinger viser fortsatt seier til Clinton. Gjennomsnittet på Real Clear Politics oversikt er 54-42, med et spenn fra +6% til + 15% for Clinton.

Sjansen for en Clinton-seier, i følge FiveThirthyEight.coms polls-plus modell: >99%.

REPUBLIKANERNE

Republikanerne sender 95 delegater til landsmøtet, den 3. største delegasjonen. Av disse velges 81 fra de 27 kongressdistriktene (3 fra hvert), mens de siste 14 velges basert på resultatet i hele delstaten. For alle gjelder at om noen tar over 50% i valgkretsen, tar han alle delegatene. I motsatt fall tar vinneren 2 og andremann 1 fra distriktene, mens de 14 fordeles proporsjonalt blant de over 20%.

Donald Trump. (Foto: Wikipedia)
Donald Trump. (Foto: Wikipedia)

Donald Trump er på mange måter karikaturen av en New Yorker, slik resten av USA oppfatter dem – en høylytt, arrogant, brautende fyr som ikke bryr seg om hva andre mener.

Det var ingen tilfeldighet da Ted Cruz tidligere i valgkampen snakket negativt om ‘New York Values’. Det er mange rundt om i USA som skjønner hva han mente med det. På den annen side har det ført til at Cruz er enda mer avskydd i NYC enn han ellers ville vært.

Det store spørsmålet i natt vil være om Trump kommer over 50% i hele staten (høyst sannsynlig) og i hvor mange distrikter han gjør det. Desto flere steder Cruz og John Kasich kan holde ham under 50%, jo flere delegater vil de plukke opp.

Trump vil trolig være sterkest på Long Island og i Queens og Staten Island, pluss de mer ‘slitne’ områdene Upstate. Cruz og Kasich vil gjøre det bedre på Manhattan og i noen områder ‘Upstate’.

Real Clear Politics gjennomsnitt av meningsmålingene viser Trump på 53%, Kasich på 23% og Cruz på 18%. Trumps ledelse spenner fra 23% til 35% og kun 1 av 8 målinger har Cruz foran Kasich.

Sjansen for en Trump-seier, i følge FiveThirthyEight.coms polls-plus modell: >99%.

(Foto: King of Hearts / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 [GFDL]