Morgenkaffen mandag 18. april: Dagen før valgdagen

God morgen! Det er mandag 18. april, dagen før valgdagen i New York, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I think it’s an obscene amount of money. I think that, you know, we had some protesters last night when we pulled up in San Francisco and they’re right to protest. They’re absolutely right. It is an obscene amount of money. The Sanders campaign when they talk about it is absolutely right. It’s ridiculous that we should have this kind of money in politics. I agree completely. «

George Clooney har delte følelser om fundraiseren han var med å arrangere på fredag, der de dyreste billettene kostet 353,000 dollar for et par.

NYHETER

Høyesterett behandler Obamas immigrasjonsordre. I dag vil Høyestrett høre argumentene i saken om president Obama har overskredet sin myndighet når det gjeder hans ”executive order” – instruks til embetsverket – om immigrasjon. Det er delstaten Texas som har brakt saken inn, støttet av 25 andre stater, med argumentet om at endringen gir økte utgifter innen helse, utdanning og politi, skriver LA Times. Hvis avgjørelsen blir 4-4 gir det et tap for Obama-administrasjonen siden en lavere rett har gitt Texas medhold. Republikanerne i Huset støtter Texas og argumenterer med at en av de største endringene i amerikansk immigrasjonspolitikk ikke kan vedtas uten Kongressens støtte.

#2016SIRKUSET

Hillary Clinton og Donald Trump er favoritter til å vinne primærvalget i New York i morgen. Ifølge FiveThirtyEight og deres polls-plus modell ligger sannsynligheten for at Clinton og Trump seirer på henholdsvis 98 % og >99 %.

Status på republikansk side etter helgens resultater i Wyoming, der Ted Cruz plukket med seg alle de 14 delegatene som var tilgjengelig på delstatsmøtet i Casper:

Med andre ord: Det lukter åpent landsmøte i Cleveland, Ohio i midten av juli. Vi tar selvsagt turen.

Washington Post har stilt republikanere en del spørsmål om nominasjonen. Der kommer det fram at 7 av 10 synes det er uakseptabelt hvis en som ikke har stilt i primærvalgene blir president. 62 prosent mener at den med flest delegater bør blir presidentkandidat, selv om det ikke er en majoritet. Men 55 prosent synes det er fair at Ted Cruz forsøker lure delegater over til sin side.

Sanders: Hillary tjente mer på én tale enn jeg og kona i hele 2014.CNN State of the Union var Bernie Sanders helt enig med Clooney, men noterte seg at Clooney donerte en god del penger til Hillary Clinton, som han nok en gang mente er styrt av pengeinteresser. Sanders ble utfordret på om han kunne finne et eksempel på at Hillary ble påvirket, og han nevnte den dårlige konkurslovgivningen hun var med på, men sa også at det er umulig å påvise en direkte kobling. Nå som Sanders har offentliggjort sin 2014 skatt kunne han også si at han og kona det året tjente mindre enn Hillary Clinton får for én tale.

Bernie Sanders tilbrakte ellers helgen med å jakte på pave Frans, som han endelig fikk et kort møte med ved å møte opp klokken 6 om morgenen i lobbyen til pavens residens.

Clooney: Vi har samlet inn en obskøn mengde penger. På NBC Meet the Press ble skuespiller George Clooney intervjuet. Clooney har nettopp holdt en fundraiser for demokratene og han startet med å være enig i at pengene som ble skaffet til veie den kvelden egentlig ikke har noe i politikken å gjøre. Allikevel ser Clooney slik på det at man ikke har noe annet valg enn å fylle på med penger så lenge reglene gjør det mulig. Leder av Den demokratiske nasjonale komite Debbie Wasserman Schultz (D-Florida, 20.distrikt) var enig med Clooney og ønsker å få restriksjoner på pengebruk inn i grunnloven.

Kasich til Trump: Be a pro. Også på CNN State of the Union var John Kasich. Han mente Donald Trump er som en skoleelev som mener han burde få A med 83 prosent riktige svar, fordi det er urettferdig at grensen er satt til 90. ”Be a pro” var hans beskjed til Trump. Kasich har også tatt avstand fra Mississippis nye lov, hvor homofile kan nektes servering e.l. på offentlige restauranter på grunn av religiøse grunner. Kasichs råd til folk som sliter med homofile er å servere dem, og å be for dem i etterkant.

Lewandowski: Jeg forsøkte å skvære opp. Donald Trumps valgkampmanager Corey Lewandowski gjestet Fox News Sunday i går. Han var glad for å ikke bli straffeforfulgt av Palm Beach County for sin holding av journalist Michelle Fields, og uttalte at han har prøvd å komme i kontakt med henne i ettertid for å snakke ut, noe Fields bestrider. Fields selv sier at hadde hun fått en rask unnskyldning ville ikke saken blitt blåst opp. Når det gjelder valgkampen har Lewandowski tro på at Trump vil skaffe seg mer enn 50 prosent av delegatene. Han uttalte også at Cruz gjør det bra der partibossene har mest kontroll og vanlige folk minst innflytelse.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

I forrige uke gikk fristen ut i New York (her kan det dog ta flere dager før endelige lister er klare), North Dakota og Oklahoma. I denne uken går påmeldingsfristen ut i Michigan på tirsdag.

Maryland senator: En måling fra Marist gir kongressmann Chris Van Hollen en 44-38 ledelse over kollega Donna Edwards i det demokratiske primærvalget 26. april. På republikansk side leder delstatsrepresentant Kathy Szeliga med 20%, foran forretningsmann Richard Douglas med 13% og tidligere guvernørrådgiver Chrys Kefalas på 9%.

Nevada senator: En måling fra POS av det republikanske primærvalget gir kongressmann Joe Heck en betryggende 67-11 ledelse på tidligere delstatssenator og 2010-kandidat Sharron Angle.

Colorado distrikt 5: Kongressmann Doug Lamborn gikk på en stygg skrell ved det republikanske distriktsårsmøtet i helgen, der han tapte 58-35 for Calandra Vargas, en rådgiver i delstatssenatet og tidligere en assistent for Lamborn. Både Vargas og Lamborn er dermed kvalifiserte til primærvalget 28. juni.

Florida distrikt 4: Kongressmann Ander Crenshaw (R) tar ikke gjenvalg. Distriktet er sterkt republikansk (R+17) og det vil sikkert komme en del potensielle erstattere på banen. De første har alt meldt seg; fylkesråd Bill McClure og tidligere fylkessheriff John Rutherford.

Florida distrikt 6: Tidligere kongressmann Ric Keller (R) stiller i dette åpne setet. Han tapte i 2008 for demokraten Alan Grayson og har knapt vært hørt fra siden, og representerte den gang bare 8% av det nåværende distriktet. Et par medlemmer av delstatsforsamlingen og en forretningsmann stiller allerede, så Keller kan få problemer med å bli nominert.

Minnesota distrikt 3: Delstatssenator Terri Bonoff (D) vil stille mot kongressmann Erik Paulsen (R). Samtidig varsler tidligere diplomat Jon Tollefson at han trekker seg til fordel for Bonoff.

Wisconsin distrikt 7: Fylkesråd Joel Lewis (D) vil stille mot kongressmann Sean Duffy (R).

North Carolina guvernør: En måling fra SurveyUSA gir justisminister Roy Cooper (D) en 47-43 ledelse over sittende guvernør Pat McCrory (R).

Texas justis: Justisminister Ken Paxton (R) er under føderal tiltale for å ha villedet investorer i et teknologifirma. Paxton benekter all skyld.

Texas landbruk: Landbrukskommissær Sid Miller (R) er under etterforskning, for å ha misbrukt offentlige midler.

Utah guvernør: En måling gir guvernør Gary Herbert en 58-20 ledelse over forretningsmann Jonathan Johnson i det republikanske primærvalget.

DAGENS ARTIKKEL

«Clinton Is Winning The States That Look Like The Democratic Party » av Nate Silver (FiveThirtyEight): «Clinton has won or is favored to win almost every state where the turnout demographics strongly resemble those of Democrats as a whole. This shouldn’t be surprising — Clinton is winning nationally by about 14 percentage points in the popular vote.»

TIL SLUTT:

Ted Cruz besøkte Jimmy Fallon. Øverst i dagens utgave av Morgenkaffen ser du en sketsj fra programmet der Fallon nok en gang hadde ikledd seg Trump-kostymet sitt. Mer fra programmet:


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.