God morgen! Det er fredag 15. april, i går var siste demokratiske debatt før primærvalget i New York, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Bill Nye [the Science Guy] is as much a scientist as I am.»

Sarah Palin i en tale før filmen «Climate Hustle» i kampen mot eksistensen av klimaendringer, sitert av The Hill.

NYHETER

En dommer i Connecticut lar søksmål mot våpenprodusent få fortsette. Søksmålet, som ble fremsatt på vegne av familie og venner av Sandy Hook-ofrene, har som mål å holde våpenprodusentene og våpenselgerne ansvarlige for massakren. De anser at massakren er delvis disses ansvar fordi de ikke bør selge våpen til mennesker som er uegnede til å bruke dem. Skolemassakren i Sandy Hook i 2012 er ett av de mest dødelige angrepene utført av bare en enkeltperson, og har igjen satt igang debatten om våpenkontroll i Amerika. Våpenprodusentene og selgerne søkte om å få søksmålet avvist med hjemmel i Protection of Lawful Commerce in Arms-akten, innført av Kongressen i 2005 for å beskytte våpenindustrien, men dommeren avgjorde at dette ikke var et lovlig grunnlag for å droppe søksmålet. Les mer.

Microsoft saksøker det amerikanske justisdepartementet som hindrer dem å avsløre overvåkning. Microsoft har fremmet søksmål mot det amerikanske justisdepartementet fordi de er blitt pålagt taushetsplikt, slik at de ikke kan offentliggjøre når de har fått ordre om å dele personlige emailer. Søksmålet hevder at pålegget om hemmelighold som blir brukt under the Electronic Communications Privacy Act fra 1986 er grunnlovsstridig, fordi det bryter med borgernes rett til å vite om at staten går igjennom, eller beslaglegger, deres eiendom. I motsetning til Apple og FBI-saken dreier ikke dette seg om én spesifikk hendelse, men søksmålet tar sikte på å forandre hele prosessen rundt såkalte «secrecy orders». Les mer.

#2016SIRKUSET

En tredjedel av republikanere vil at Trump skal fortsette som uavhengig kandidat. En ny meningsmåling viser at en tredjedel av republikanere vil at Donald Trump skal fortsette kampen om å bli president selv om han ikke vinner den republikanske nominasjonen. Meningsmålingen er en CBS News Poll, og viser at prosentandelen som støtter Trump som uavhengig kandidat stiger til 63% blant Trumps supportere. Hvis Trump velger å fortsette som uavhengig kandidat kan endelig advokaten hans stemme på han, siden det fram i går at han ikke kan stemme på Trump fordi han er registrert demokrat. Les mer.

Cruz støtter kontroversiell lov om transpersoner i North Carolina . Senator Ted Cruz (R-Texas) støtter den såkalte «Baderomsloven» i North Carolina, en lov som begrenser adgang til bad til kjønnet man er født med. Loven har blitt ett eksempel på den nasjonale kampen for LGBTQ-rettigheter. Cruz sa i forsvar av loven av han synes det var helt naturlig at loven finnes, og synes at «men should not be going to the bathroom with little girls». Les mer.

George Pataki offentliggjør sin støtte til John Kasich dager før primærvalget i New York. Tidligere New York-guvernør, George Pataki offentliggjorde sin støtte til John Kasich i går. Pataki var også kandidat tidlig i republikanernes nominasjonskamp, men kampanjen hans var ikke vellykket (for å si det mildt), og han droppet ut 29. desember. Les mer. 

Dramatisk demokrat-debatt fem dager før primærvalget i New York. I går kveld avholdt CNN den niende demokratiske debatten, i Brooklyn Navy Yard, et område der begge kandidatene står sterkt; Bernie Sanders (I-Vermont) vokste opp i Brooklyn, og Hillary representerte New York da hun var senator fra 2001-2009. Som ventet fokuserte mye av debatten på de forskjellige kandidatenes posisjon om Wall Street, og Sanders fortsatte å angripe Clinton på hennes forhold til Wall Street.

Mer i ukas AMPOLCAST:

AMPOLCAST episode 39: New York, New York!

Debatten er spesielt viktig fordi dette er siste sjanse for Clinton og Sanders til å møtes ansikt til ansikt for å overbevise velgerne om hvem av dem som er den beste kandidaten. I følge Pollster leder Hillary Clinton gjennomsnittlig med 53 prosentpoeng foran Bernie Sanders’ 41 prosentpoeng. Mange ser på New York som ett av de viktigste valgene hittil, siden Clinton jo nettopp er New Yorks tidligere senator, og siden hun trenger å vinne en stat etter Sanders’ «winning streak». Med det sagt: Hun har nominasjonen i lomma, takket være sin solide delegatledelse.  Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Trump’s Right That The GOP Primary Is Unfair – It Favors Him» av Harry Enten (FiveThirtyEight): «It’s true that some Republican votes are worth a lot more than others. “One person, one vote” — or the idea that every voter should have equal say in an election — is not the rule in the GOP primary system. The irony, however, is that Trump has benefited from this imbalance.» Les mer.

«Hillary Clinton’s Answer About Who Should Pay For Dates Explains Her Entire Political Philosophy» av Dylan Matthews (Vox): «Hillary Clinton’s comments on how people on dates should split the bill — made in an interview with Prachi Gupta for Cosmopolitan — are hilariously nuanced, and a weirdly great look into how she approaches public policy.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent ved Sciences Po Paris på utveksling til King's College London. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.