God morgen! Det er onsdag 13. april, Speaker Paul Ryan nekter for et fremtidig kandidatur, John Kasich går hardt ut mot sine motkandidater, og Mor­gen­kaffen er servert.

«The path that exploits anger, encourages resentment, turns fear into hatred and divides people. This path solves nothing and demeans our history and weakens our country and cheapens each one of us. It has but one beneficiary, and that is the politician who speaks of it»

Ohio-guvernør John Kasich refererer til sine republikanske motkandidater i en tale i New York tirsdag, sitert av the Guardian.

NYHETER

Equal Pay Day. I går, 12. april, var ”Equal Pay Day” i USA, en årlig markering der det blir satt fokus på likelønn mellom kjønnene. I USA vil en kvinne som jobber fulltid fremdeles kun tjene $0,79 for hver $1 en mann tjener. For de fleste kvinner med minoritetsbakgrunn er gapet enda større. En ny rapport fra National Women’s Law Center viser at over en 40-års arbeidstid, basert på dagens tall, tjener kvinner $430,000 mindre enn menn. Forskjellene viser seg i nesten alle yrkesgrupper. Dagen er en årlig påminnelse om ulikhet i samfunnet, noe som også har vist seg å være et tema i årets valgkamp. Les mer.

#2016SIRKUSET

Speaker Ryan med bestemt uttalelse mot eget kandidatur. Tirsdag kom Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) med en uttalelse for å legge saken om hans mulige presidentkandidatur død: ”Let me be clear: I do not want nor will I accept the nomination for our party.” Det har blitt uttrykt ønsker om at Ryan skal stille som kandidat for Det republikanske partiet, noe han har nektet for at han kommer til å gjøre. Allikevel har deler av partiet, pressen og politiske kommentatorer spekulert i om hans avgjørelse vil endre seg nærmere landsmøtet, hvis ingen av de nåværende kandidatene oppnår de 1237 delegatene som trengs for å sikre en nominasjon. Flere republikanere har håpet at han i en annen valgrunde kan sanke støtte fra delegater som ikke lenger er bundet til kandidaten som vant deres stat eller distrikt. I Ryans uttalelse tirsdag gjorde han det klart at han ikke har noen intensjon om å stille: ”I should not be considered. Period. End of story.” Les mer.

Kasich med kritisk tale om retorikken i valgkampen. I en tale i New York tirsdag kom Ohio-guvernør John Kasich med indirekte kritikk av motstanderne Ted Cruz og Donald Trump. Uten å nevne navn beskylte han de to andre republikanske presidentkandidatene for å drive negativ valgkamp som sender USA ned pessimismens vei. ”This path to darkness is the antithesis of all that America has meant for 240 years,” sa han, og tydeliggjorde at han representerer et optimistisk alternativ og inviterte velgere til å slutte seg til ham ”on this higher path.” Kasich ligger langt bak de to andre kandidatene i kampen om delegater, og har kun vunnet én delstat, nemlig hjemstaten Ohio. Kampanjen hans mener fremdeles han har mulighet for å vinne et åpent nominasjonsmøte. Les mer.

Sanders best likt av presidentkandidatene Selv om Vermont-senator Bernie Sanders ligger et godt stykke bak Hillary Clinton i antall delegater, viser seg at han blir bedre likt. Ifølge en meningsmåling utført av Associated Press-GfK har flere amerikanere et positivt syn på ham enn negativt (48 prosent mot 39 prosent). Dette er bedre tall enn alle andre nåværende kandidater kan skryte av, på demokratisk og republikansk side. Clintons tall er 40 (positivt) mot 55 (negativt) prosent i samme måling. Det kan også virke som om flere liker Sanders idet de blir bedre kjent med ham: Vermont-senatoren gjør det bedre enn i tidligere meningsmålinger, og han har vunnet syv av de siste delstats-valgene. Det er allikevel sjanse for at populariteten har kommet for sent for å sikre ham nominasjonen. Les mer.

Milliardærer gir penger til anti-Trump push. Den siste tiden har en anti-Trump super PAC kalt ”Our Principles” fått økt pengestøtte fra milliardærer som er imot en Trump-nominasjon. Flere milliardærer har gått fra å gi støtte til den kandidaten de ønsker skal vinne til å nå gi pengestøtte til grupper som jobber for å svekke Donald Trump. Pengene blir brukt til reklamekampanjer som angriper Trump, og til å påvirke valget av delegater slik at fler som motsetter seg en Trump-nominasjon blir valgt til landsmøtet. Les mer.

En Politico-analyse sier allikevel at selv om innsatsen for å svekke Donald Trump i det siste har blitt intensivert, leder fremdeles den utradisjonelle presidentkandidaten nasjonalt blant republikanere. En CNN/ORC-meningsmåling fra forrige måned viser at rundt to tredjedeler av republikanere ville føle seg ”begeistret” eller ”fornøyd” hvis Trump vant nominasjonen. I tillegg sier et flertall av republikanerne at hvis det skulle komme til et åpent nominasjonsmøte, og Trump har flest delegater, så burde han bli kandidaten. Derfor vil det ikke være nok for anti-Trump-grupper å hindre ham fra å vinne i en første valgrunde.

DAGENS ARTIKLER

«The art of the steal: Dealmaker Trump struggles with the GOP delegate race» av Jose A. DelReal (Washington Post): «Where Trump sees a conspiracy to keep him from the nomination, party leaders and Cruz see someone who failed to learn the rules of the game.»

«The Once and Future Candidacy of Paul Ryan» av Nora Kelly (the Atlantic): «The problem for Ryan is that this is his umpteenth statement on the matter, and it isn’t certain why this announcement will be any more likely to stop mainstream conservatives’ wishful thinking. Ryan will probably continue to field accusations that the speaker doth protest too much until another candidate is named the Republican nominee. Even then, the dream of a Ryan candidacy will remain a specter over the presidential race.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.