God morgen! Det er tirsdag 12. april, Clinton og Trump øker forspranget, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Hillary would beat him from jail … I’m telling you. That’s how unpopular he is. It’s crazy.»

En av lederne i den republikanske «Stop Trump»-bevegelsen, Tim Miller, fortalte Politicos «Off Message»-podkast om Trumps sjanser i et eventuelt presidentvalg.

NYHETER

Texas-justisminister stevnes for bedrageri. Føderale myndigheter sendte mandag inn en stevning mot sittende justisminister i delstaten Texas, Ken Paxton, for investeringsbedrageri. Bakgrunnen for stevningen er at Paxton angivelig skal ha overtalt investorer til å investere i firmaet «Servergy Inc.», uten å underrette investorene at han ble betalt av selskapet i form av aksjer for å reklamere for det, noe han er pliktig å underrette om. Paxton, som presidentkandidat Ted Cruz (R-Texas) har hyllet som en «tireless conservative warrior», er ytterligere underlagt straffesak for samme anklager. Dersom Paxton blir funnet skyldig i straffesaken, kan han få oppimot 99 års fengsel. Les mer.

#2016SIRKUSET

Clinton og Trump øker forspranget. En ny måling fra Fox News viser at Hillary Clinton og Donald Trump øker forspranget over sine konkurrenter med en tosifret ledelse. På republikansk side oppnår Trump 54 prosent i New York. Andreplassen går til Ohio-guvernør John Kasich med 22 prosent, mens Texas-senator Ted Cruz havner sist med bare 16 prosent. Også i Pennsylvania gjør Trump det solid. Her oppnår mangemilliardæren 48 prosent, mens Kasich og Cruz oppnår henholdsvis 22 og 20 prosent. Trump har møtt mye negativ omtale i media de siste ukene, men det virker ikke som noe går innpå ”The Donald” når det nærmer seg valg på østkysten.

New York og Pennsylvania bringer også gode nyheter til Clinton-leiren. Den tidligere utenriksministeren og senatoren fra New York oppnår 53 prosent, mens Bernie Sanders (I-Vermont) oppnår 37 prosent. Clinton holder altså en 16 prosentpoengs ledelse over Sanders i «The Empire State». I nabostaten Pennsylvania oppnår Clinton 49 prosent, mens Sanders oppnår 38 prosent. Les mer.

Clinton-Sanders-feiden fortsetter. Som forutsatt, er det lite som tyder på at det kommer til å trappes ned på personangrepene mellom Clinton og Sanders. Mandag fortsatte kandidatene å utveksle meninger om hverandre. Clinton uttalte blant annet at hun var bekymret for at «nervøsiteten» i Sanders-kampanjen skulle smitte over på velgerne hans, noe som i sin tur kan påvirke hvordan de behandler Clinton-velgere. Sanders var selvsagt raskt ute for å svare på tiltale. Vermont-senatoren uttalte: «[s]he’s clearly experienced, right? Clearly an intelligent person, experienced person … But résumé is not enough at the end of the day … you can look at someone’s résumé and they can be great, but when you do the interview, which is what this whole election process basically is, is a job interview, you learn more than what’s on the paper. So on paper, of course she’s experienced.» Les mer.

Clinton får viktig støtteerklæring. I Morgenkaffen fredag i forrige uke kunne man lese at Clinton hadde en komfortabel ledelse i Maryland. Etter alt å dømme kommer ikke dette til å minke med det første. Mandag fikk nemlig Hillary Clinton støtte fra «Old Line State» sin populære afroamerikanske kongressrepresentant Elijah Cummings (Maryland, 7. distrikt). Cummings er for øvrig ledende demokrat i Benghazi-komiteen, og mange frykter herunder at hans støtteerklæring kan øke faren for at partiskheten i komiteens etterforsking intensiveres. Les mer.

Trump fortsetter skyllebøtten. I gårsdagens Morgenkaffe kunne man lese at Trump under et folkemøte i New York mente at systemet var «korrupt». Denne skyllebøtten ble fortsatt på mandag da Trump gjestet Trump Fox News’ «Fox & Friends». Den eksentriske milliardæren angrep Det republikanske partiet for hvordan det styrer delegatfordelingen i valgkampen. Bakgrunnen for dagens utblåsning var at Ted Cruz tok med seg samtlige av delstaten Colorado sine delegater, da han vant de resterende 13 delegatene på delstatsmøtet lørdag (34 delegater totalt). Særlig påpekte Trump delstatens noe «udemokratiske» fordelingsmetode. Trump uttalte blant annet:

«Hey, I’m somebody coming in to make America great again. I’m coming in to do something positive. I’m an outsider. The system’s rigged. I see it. I see it now 100% … And the people out in Colorado are going nuts. They’re marching. They’re having a lot of problems out there because of this. This was a political hack deal like so much of our country. This is what our country’s all about, I guess.»

Trump tok selvfølgelig også til Twitter for å utvise sin frustrasjon. Denne gangen fikk han imidlertid god hjelp fra innbyggerne i Colorado.

Biden om valgkampen. Visepresident Joe Biden har forholdt seg forholdsvis taus vedrørende nominasjonskampen etter det ble klart at han ikke kom til å stille som kandidat. Mandag holdt han imidlertid et intervju med «Mic», hvor han blant annet uttalte seg om Trumps kvinneutsagn og hvorvidt Hillary Clinton er kvalifisert til å bli president. Visepresidenten forklarte at han ikke kom til å støtte noen kandidater, men uttalte at USA var klar for en kvinnelig president.

Clinton angriper Trump i ny reklame. For første gang i valgkampen har Hillary Clinton angrepet Trump direkte. I filmsnuttet på 30 sekunder angriper Clinton Trumps tidligere uttalelser vedrørende selvbestemt abort og innvandringsspørsmål, mens hun fremhever seg selv om eneste kandidat som kan stoppe ham. I og med at Trump og Clinton ikke konkurrerer med hverandre på dette stadiet i valgkampen, kan det virke som at Clinton har presidentvalget for øynene.

DAGENS ARTIKLER

«Donald Trump may be losing control, but he’s not going anywhere» av Richard Wolffe (TheGuardian): «Trump first died after the summer of Trump, the fall of Trump and the winter of Trump. He was later deceased after his suicidal slugfests with John McCain, the pope, and the majority of the population known as “women” … How will he rise from the dead once again?»

«Can GOP Elites Really Turn Back the Clock in Cleveland?» av Jeff Greenfield (Politico): «There was a telling exchange on CNBC’s Squawk Box last month that provided the single best bit of insight into the central conflict that will likely embroil the Republicans when they gather in Cleveland in July. Co-anchor Becky Quick suggested to Republican National Committeeman Curly Haugland that there would be deep anger if the leading vote-and-delegate winner—likely to be Donald Trump–were somehow denied the nomination after failing to get the necessary 1,237 delegates on the first ballot.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.