Morgenkaffen mandag 11. april: Obama på Fox News og budsjettrøbbel i Kongressen

God morgen! Det er mandag 11. april, budsjettrøbbel i Kongressen, valgkamp i New York, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I continue to believe that she has not jeopardized America’s national security. Now what I’ve also said is that — and she has acknowledged — that there’s a carelessness, in terms of managing e-mails, that she has owned, and she recognizes.

But I also think it is important to keep this in perspective.«

Barack Obama om Hillarys epost-trøbbel på Fox News Sunday.

NYHETER

Flere republikanere begynner bli engstelige for at det ikke blir noe eget budsjett fra Kongressen i år, skriver The Hill. Det republikanske partiet sliter med å bli enige med seg selv, og Senatet uttaler at de ikke vil gjøre noe før Huset kommer med et budsjett. Dette er pinlig for blant andre majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky), som har lovet at det vil komme et budsjett hvert år republikanerne kontrollerer Kongressen. Fraværet vil ikke ha noen effekt utover at det da ikke vil være et helhetlig motforslag til presidentens budsjettforslag.

Celebert besøk på Fox News Sunday i går. President Barack Obama var på besøk og snakket om sitt siste år i Det hvite hus. Presidenten fortsetter å forsøke og få Merrick Garland nominert til Høyesterett, på tross av samlet republikansk motstand. Han finner håp i at det har vært private møter mellom Garland og republikanske senatorer, og gjorde oppmerksom på at det aldri har vært en republikansk kandidat som har blitt nektet høring. Han la også til at dette kan ødelegge systemet når demokratene i framtiden kan gå enda lenger i å blokkere en kandidat. Når det gjelder Hillary Clinton uttalte Obama at det ikke vil være noe politisk press for å påvirke en etterforsking, men at han selv er sikker på at Clinton ikke har utsatt USA for noen risiko med viten og vilje.

Obama-administrasjonen slår ned på selskaper som har brukt sammenslåing med mindre selskaper i utlandet, med påfølgende ”flytting” av hovedkvarteret til utlandet, for å spare skatt. The Hill skriver at nye regler vil gjøre dette langt mindre lukrativt, og allerede har farmasigiganten Pfizer avlyst en sammeslåing med irske Allergan. Endringen har møtt mye motbør hos næringslivet, som mener det vil gjøre det vanskeligere for firmaer å restrukturere seg for å bli mer konkuransedyktige. Nok en gang bruker president sin myndighet til å gi ordre til embetsverket i stedet for å gå om Kongressen for en lovendring.

CIA sjef John Brennan vil ikke benytte waterboarding eller andre former for ”forsterket avhør”, selv om en framtidig president beordrer det. Dette sier han i et intervju med NBC News som blir sendt i kveld. Brennan mener dette er et være eller ikke være for CIAs framtid som institusjon.

#2016SIRKUSET

Både Hillary Clinton og Bernie Sanders var på CNN State of the Union i går. Primærvalget i New York er bare 8 dager unna, og begge kandidatene forsøker være kritiske mot hverandre uten å virke ufine. Hillary åpnet sitt intervju med å si at hun selvfølgelig foretrakk Sanders over Cruz og Trump, og ville ikke bli lokket til å si noe om hans egnethet som president. Hun forsvarte også sin mann Bill som kom i verbalt klammeri med demonstranter i forrige uke. Hun mener at hans fengselsreform var det rette å gjør på 90-tallet, men at det er nå en del endringer som trengs for å hindre overdreven bruk av fengsling. Clinton snakket også varmt om å øke minstelønnen til 12 dollar i timen.

Sanders var hardere i ordbruken, og trakk fram Clintons støtte til Irak-krigen, frihandelsavtaler og pengene hun får fra alle mulige særinteresser. I intervjuet gjort ute i Brooklyns kalde vårluft uttalte Sanders at han er i tvil om hva slags president hun vil bli, men ikke er i tvil om at hun er kvalifisert. På spørsmålet om Israel uttalte Sanders at han er 100% pro-Israel, men mener at om det skal bli fred må også palestinernes verdighet og behov bli anerkjent.

”Systemet er korrupt”, sa Donald Trump på et valgmøte i New York denne helgen. Han trakk fram Bernie Sanders som ifølge Trump ”vinner, vinner, fortsetter å vinne, vinne og vinne,” men allikevel ikke har noen sjanse. Dette fordi systemet er korrupt, og Trump mener det er enda verre på republikansk side. Slik Trump ser det er det ”the establishment” som har rigget spillet, og tar stemmeretten vekk fra dem som ønsker å gjøre ”America great again.”

https://www.youtube.com/watch?v=OoYaJtD5nnE

CBC Face the Nation var Ohios guvernør John Kasich. Han var som vanlig optimistisk, mente at han vil bli nummer to i New York, og tror at populariteten vil stige dag for dag. Kasich mente at både Trump og Cruz vil bety stortap til høsten, noe som kan koste republikanerne både Det hvite hus og senatet. Hans mantra er at han er mannen som kan slå Hillary Clinton, og guvernøren klarte ikke la være å nevne at Abraham Lincoln lå på tredje eller fjerdeplass før den republikanske konvensjonen i 1860, men ble allikevel kandidaten.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Påmeldingsfristen for kongressvalg gikk ut i Colorado, New Jersey og Tennessee i forrige uke. Denne uken går fristen ut i North Dakota på mandag, New York på torsdag og Oklahoma på fredag.

Colorado senator: Det republikanske årsmøtet i Colorado vedtok med over 70% flertall å støtte fylkesråd Darryl Glenn for senator. Siden man må ha minst 30% for å komme på stemmeseddelen direkte fra årsmøtet er det kun Glenn og de 4 kandidatene som også har levert underskrifter som nå kan stille i primærvalget; ned fra de 14 navnene som opprinnelig hadde meldt seg. Demokratene foretar sin nominasjon til helgen og det er ventet at senator Michael Bennet blir lett renominert.

Connecticut senator: Delstatsrepresentant Dan Carter (R) vil stille mot senator Richard Blumenthal (D).

Illinois senator: Senator Mark Kirk (R) offentliggjorde tirsdag en intern måling som viser at han ligger bak kongresskvinne Tammy Duckworth (D) 43-40.

Kansas senator & distrikt 4: Kongressmann Mike Pompeo vil ikke utelukke en intern utfordring mot senator Jerry Moran i det republikanske primærvalget. Pompeo har kommet med krass kritikk av Morans kortvarige velvillighet til å møte dommer Merrick Garland, president Barack Obamas kandidat til å ta over etter avdøde høyesterettsdommer Antonin Scalia.

Louisiana senator: Guvernør John Bel Edwards (D) har gitt sin støtte til tjenestekommissær Foster Campbell, som er en av tre demokrater i racet.

Pennsylvania senator: En måling fra Harper gir tidligere kongressmann Joe Sestak en 41-31 ledelse over tidligere miljøminister Katie McGinty i det demokratiske primærvalget.

Alaska distrikt 1: Forretningsmann og journalist Steve Lindbeck vil stille for demokratene mot kongressmann Don Young (R).

Arizona distrikt 5: Tidligere fylkesråd Don Stapley stiller i det republikanske primærvalget i dette åpne setet.

Florida distrikt 1: Veteran James Zumwalt vil stille i det republikanske primærvalget i dette åpne setet.

Indiana distrikt 9: Forretningsmann Trey Hollingsworth har offentliggjort en intern måling som gir ham ledelsen i det republikanske primærvalget, med 28%. Justisminister Greg Zoeller har 16%, mens de to delstatssenatorene Erin Houchin og Brent Waltz har 8% hver.

Rhode Island distrikt 1: Delstatsrepresentant Karen MacBeth, som skiftet side fra demokrat til republikaner for to uker siden, vil stille mot kongressmann David Cicilline (D) til høsten.

Tennessee distrikt 6: Tidligere delstatsrepresentant Joe Carr, som tok knappe 41% i det republikanske primærvalget mot senator Lamar Alexander i 2014, vil stille mot kongresskvinne Diane Black (R).

Wisconsin distrikt 8: Fylkesråd Tom Nelson (D) vil stille til dette åpne setet.

Maryland lokal: En meningsmåling fra University of Baltimore gir delstatssenator Catherine Pugh en 31-25 ledelse over tidligere borgermester Sheila Dixon i det demokratiske primærvalget. En tilsvarende måling fra mars ga Pugh bare 26-24 ledelse.

Oregon lokal: En måling fra SurveyUSA viser finansminister Ted Wheeler med en overlegen 38-8 ledelse på fylkesråd Jules Bailey foran første runde av borgermestervalget i Portland i mai. Dersom ingen tar over 50% går de to med flest stemmer videre til november.

Pennsylvania justis: Harper har også målt det demokratiske nominasjonsvalget til justisminister og finner fylkesråd Josh Shapiro i ledelsen med 33%, mot 17% for fylkesadvokat Stephen Zappala og 16% for fylkesadvokat John Morganelli.

Wisconsin lokal: Borgermestervalget i Milwaukee tirsdag endte med gjenvalg til borgermester Tom Barrett. Han slo det uavhengige bystyremedlemmet Bob Donovan 70-30. I tillegg vant den konservative høyesterettsdommeren Rebecca Bradley en full tiårsperiode med 53-47 over progressive JoAnn Kloppenburg.

DAGENS ARTIKKEL

«After the Meltdown» av David Hawkings (Roll Call): «The ways in which they ultimately diverged on the bailout remains as good an illustration as any about their approaches to governance. She favors a search for policy alternatives and rhetoric that straddles the middle ground. He’s fond of populist stem-winders and willing to accept Pyrrhic victories.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.