God morgen! Det er fredag 8. april, den demokratiske valgkampen tilspisses, og Morgenkaffen er servert!

«I will not leave here this morning and go to a Wall Street fundraiser … I will not be hustling money from the wealthy and the powerful. I grew up, in a sense, in this movement. You are my family. And we will win or lose this campaign on the backs of working families.»

Vermont-senator Bernie Sanders gikk hardt ut mot Hillary Clinton under en tale til AFL-CIO-konferansen på torsdag.

NYHETER

Universitet møter tilbakeslag over foreslått navnebytte. George Mason University vedtok tidligere i april en plan om å endre navn på universitetets juridiske fakultet til «The Antonin Scalia Law School», for å hedre den avdøde høyesterettsdommeren. Dette har imidlertid møtt internt tilbakeslag blant universitetets jussprofessorer og studenter, da Scalias verdier etter deres skjønn «do not reflect the values of our campus community.» Opprinnelig var forslaget «The Antonin Scalia School of Law», men dette ble latterliggjort på grunn av dets noe merkelig akronym («ASSLaw»). Les mer.

#2016SIRKUSET

Personangrepene trappes opp mellom Clinton og Sanders. Den interne kampen mellom de demokratiske presidentkandidatene har til nå vært forholdsvis minimal. Den siste tiden har man imidlertid begynt å se en endring i dette. Onsdag uttalte Bernie Sanders (I-Vermont) under et folkemøte på Temple University at Hillary Clinton (D) ikke var skikket til å være president. Dette ble ikke tatt godt i mot i Clinton-leiren, som umiddelbart ba Sanders om å trekke tilbake uttalelsen. Under et intervju hos MSNBC uttrykte også Clinton-kampanjens pressesekretær at «the Sanders campaign needs to take a timeout”. Det er ingenting som tyder på at angrepene kommer til å minke inn mot primærvalget i New York 19. april. Les mer.

Dødt løp nasjonalt mellom Clinton og Sanders nasjonalt. En ny måling fra PRRI/The Atlantic viser at kandidatene gjør det omtrent like bra nasjonalt, selv om Sanders har en tilnærmet umulig oppgave foran seg med tanke på Clintons delegatledelse. Målingen ble gjort før Sanders’ overbevisende seier i Wisconsin, noe som taler for at hans tall er enda sterkere enn i målingen. Sanders og Clinton oppnår henholdsvis 47 og 46 prosent. Les mer.

Ny måling i Maryland. En ny måling fra Washington Post-University of Maryland, gir Trump og Clinton en tosifret ledelse over sine konkurrenter. På republikansk side oppnår Donald Trump 41 prosent, som er 10 prosentpoeng mer enn Ohio-guvernør John Kasichs 31 prosent. Momentumbæreren Ted Cruz (R-Texas) oppnår imidlertid bare 22 prosent i målingen. På demokratisk side leder Hillary Clinton komfortabelt med 55 prosent over Bernie Sanders’ 40 prosent. Det velges ikke i Maryland før 26. april, så mye kan skje i mellomtiden.

Giuliani stemmer på Trump. Torsdag ble det klart at New York Citys tidligere borgermester Rudy Giuliani (R) kommer til å stemme på Donald Trump. Giuliani uttalte at han ikke var enig med Trump i alle sammenhenger, men at han særlig støttet hans fokus på økonomi, innvandring og sikkerhetspolitikk. Les mer.

Ingenting tyder på at Trump forlater Mexico-standpunktet. Tidligere denne uken omtalte president Barack Obama Trumps planer om å bygge en mur langs Mexico-grensen, for så å kreve kostnadene betalt av Mexico, som ”half-baked”. Dette ville ikke ”The Donald” ha noe av og uttalte at ”his whole administration is half-baked, they don’t know what they’re doing”. I kjent stil avsluttet Trump: ”We’re gonna build it, Mexico’s gonna pay for it.” Les mer.

Måling: Ryan sliter nasjonalt. Deler av det republikanske etablissementet har uttrykt et sterkt ønske om at Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), skal bli partiets kandidat dersom ingen av de nåværende kandidatene ankommer landsmøtet med tilstrekkelig antall delegater (1,237). En ny Rasmussen-måling viser imidlertid at et slikt scenario kan bli noe uheldig for republikanerne. I følge målingen taper nemlig Ryan både overfor Clinton og Sanders. Mot Hillary Clinton oppnår Ryan 34 prosent, mens Clinton oppnår 40 prosent. Mot Sanders går det heller ikke så mye bedre. Her får Sanders 41 prosent, mens Ryan oppnår 34 prosent. Kanskje et Ryan-kandidatur ikke er det klokeste? Les mer.

Cruz nekter å trekke tilbake «New York values»-utsagnet. Det har vært en gjengs oppfatning at Ted Cruz ikke kommer til å komme best ut av ”The Empire State”. Dette synspunktet ble til dels stadfestet da Cruz med negativ konnotasjon omtalte såkalte ”New York values” under en TV-debatt tidligere i år. I et intervju på ABCs ”Good Morning America” nektet Cruz å trekke tilbake uttalelsen, men han presiserte i denne omgang at uttalelsen bare gjaldt ”liberal New York Democrats who have hammered this state.”

Hans uttalelser er selvsagt noe de andre kandidatene forsøker å kapitalisere på. John Kasich slapp blant annet denne reklamen på torsdag:

Mer uheldig var det kanskje at papirutgaven av New York Daily News hadde følgende forside torsdag morgen:

DAGENS ARTIKLER

«Trump has more than math to worry about in Cleveland» av Kyle Cheney (Politico): «Every aspect of the Republican National Convention is a potential tripwire that motivated anti-Trump forces could deploy to waylay the mogul — from major processes to invalidate whole slates of delegates to minor inconveniences, like seating arrangements for delegates inside the arena, which could complicate negotiations if the convention becomes a free-for-all.»

«Trump’s New Magic Number Is 40 Percent Of The Vote» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «Donald Trump has 39 percent of the vote in our Pennsylvania polling average, 37 percent in California, and 39 percent in Maryland. If this were February or early March, that would leave him without much to worry about. Even if Trump picked up zero undecided voters, he’d be pretty much guaranteed a win with the rest of the vote divided between a half-dozen opponents … But those days are over.»

«AMPOLCAST episode 38: Fra Wisconsin til New York» av Redaksjonen (AmerikanskPolitikk): «Ted Cruz og Bernie Sanders vant primærvalget i Wisconsin. Vi tar for oss utfallet i «The Badger State» og ser fram mot valget i New York 19. april. Hyggelig om du hører og deler! AmerikanskPolitikk.nos Henrik Østensen Heldahl (@HenrikHeldahl) leder AMPOLCAST fra Trondheim, mens redaktør Are Tågvold Flaten (@AreFlaten) er med på tråden fra Milwaukee, Wisconsin.»

«Skitne triks fra Nixon i 1972 og Humphreys Wisconsin-eventyr i 1960» av Redaksjonen (AmerikanskPolitikk): «Hvilken rolle spilte Richard Nixons menn i demokratenes nominasjonskamp i 1972, og hvordan gikk det med Hubert Humphrey i Wisconsin i 1960? I AMPOLCAST-spalten «Sirkuset» foretar Henrik Østensen Heldahl og jeg ukentlige dypdykk i amerikansk valgkamphistorie.»

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.