Morgenkaffen onsdag 6. april: Sterke seire til Cruz og Sanders i Wisconsins primærvalg

God morgen! Det er onsdag 6. april, Ted Cruz og Bernie Sanders tok sterke seire i Wisconsin i natt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Tonight is a turning point. It is a rallying cry. It is a call from the hard-working men and women of Wisconsin to the people of America: we have a choice. A real choice…»

Ted Cruz i sin seierstale i Milwaukee, Wisconsin, tirsdag kveld.

NYHETER

LHBT-rettigheter truet i sørstater. Mississippi-guvernør Phil Bryant (R) har signert lovgivning som tillater individer og institusjoner å nekte tjenester til homofile par på grunn av religiøse innvendinger. For to uker siden la Georgia-guvernør Nathan Deal (R) ned veto mot en lignende lov etter press fra næringsvirksomhet. North Carolina har nylig lagt ned forbud mot beskyttelse mot diskriminering basert på seksuell legning, og møter nå sterk motreaksjon blant grupper fra næringslivet. Utviklingen viser det sterke skillet mellom sosialt konservative politikere og liberale næringslivsinteresser. Les mer.

#2016SIRKUSET

Les AmerikanskPolitikk.nos analyser her og her.

Sterk Cruz-seier i Wisconsin. Texas-senator Ted Cruz ble tirsdag kveld den klare vinneren av primærvalget i Wisconsin. Med 71 prosent av stemmene opptalt ledet Cruz med 49,3 prosentpoeng foran Donald Trump med 33,8 og Kasich med 14,4. Han tar dermed med seg de fleste av de 42 delegatene. Cruz har ledet på meningsmålingene for delstaten de siste par ukene, og den faktiske seieren over Trump er avgjørende fordi den gjør det vanskelig for Trump å nå de 1237 delegatene som trengs for å vinne nominasjonen. Trump må nå vinne nærmere 70 prosent av de gjenværende delegatene for å unngå et åpent nominasjonsmøte. Les mer.

Sanders bremser Clinton i løpet mot nominasjonen. Vermont-senator Bernie Sanders tok nok en seier tirsdag kveld. Med 75 prosent av stemmene opptalt fikk han 56,1 prosent av stemmene mot Hillary Clintons 43,6. Dette er hans sjette seier i de siste syv primær- og caucusvalgene. Sanders-kampanjen har den siste uken lagt inn mye arbeid, og penger, i Wisconsin, mens Clinton-kampanjen har skiftet fokuset mot det kommende primærvalget i New York som avholdes 19. april. Wisconsin-seieren kom ikke overraskende. Delstaten har mange hvite og progressive velgere, og flere universitetsbyer med en stor andel studenter som støtter Vermont-senatoren. Les mer.

Trump og Cruz vil blokkere Kasich. Donald Trump og Ted Cruz har de siste dagene angrepet Ohio-guvernør John Kasich. Begge kandidatene er frustrerte over at han tar delegater de trenger for å slå ut hverandre. Kasich hevder han fremdeles har mulighet til å vinne nominasjonen; han mener han er den beste kandidaten til å slå demokratene i november. I antall delegater ligger han langt bak Trump og Cruz, men setter sin lit til støtte fra et åpent republikansk nominasjonsmøte. Trump og Cruz vil da prøve å blokkere Kasich ved å opprettholde en lov for nominasjonsmøtet som krever at en kandidat må ha vunnet majoriteten av delegater i minst åtte delstater. Kasich har hittil kun vunnet hjemstaten Ohio. Les mer.

Ny nasjonal meningsmåling. Ifølge denne ukens meningsmåling fra NBC News/SurveyMonkey, har lederkandidat Donald Trump falt tre poeng siden forrige uke. Målingen, som ble gjennomført på nettet mellom 28. mars og 3. april viser dermed utslaget av det som for Trump har vært en uheldig kampanjeuke. Han har allikevel en klar ledelse nasjonalt, med totalt 45 prosentpoeng. Ted Cruz følger etter med 28 poeng, og John Kasich kommer inn til sist med 18 poeng. På demokratisk side leder Hillary Clinton med 9 poeng nasjonalt foran Bernie Sanders. Hun får 51 prosent mot Sanders’ 42 prosent. Les mer.

Trumps plan Mexico-mur klar. Tirsdag kom Donald Trump ut med en plan som forklarer hvordan han som president skal få Mexico til å bygge muren som han ønsker å sette opp på grensen mellom landene. Ved hjelp av en anti-terror overvåkningslov vil han tvinge Mexico til å finansiere byggingen av muren, som han vil få satt opp for å hindre tilstrømming av ulovlige innvandrere. Planen går hovedsakelig ut på å true med å sperre meksikanere uten lovlige dokumenter fra å overføre penger til slektninger i Mexico. President Obama kalte planen upraktisk: ”(It) actually sends more immigrants north because they can’t find jobs back in Mexico.” Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Wisconsin primary: Cruz, Sanders win in upset for front-runners» av John Wagner, David A. Fahrenthold og Juliet Eilperin (Washington Post): «The Associated Press called the race for both men within an hour of polls closing at 9 p.m. Eastern time. In both races, the result meant a defeat for the party’s national front-runner — although the loss may be more damaging to Republican Donald Trump, because he is in greater danger of failing to lock up the party’s nomination ahead of this summer’s convention.»

«Trump campaign in disarray» av Kenneth P. Vogel, Ben Schreckinger og Eli Stokols (Politico): «As the final stretch of this hard fought GOP primary bogs down into a delegate fight among party insiders and operatives that likely won’t be decided until the July convention in Cleveland, Trump’s singular star power appears to be no longer enough—and his campaign’s months-long lack of attention to other fundamentals is emerging as a hindrance to his ability to clinch the nomination outright.»

Cruz vant stort i Wisconsin

Sanders vant klart i Wisconsin


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.