God morgen! Det er tirsdag 5. april, det er primærvalg i Wisconsin, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I’m absolutely confident that I will be the nominee.»

Hillary Clinton på ABC’s Good Morning America.

NYHETER

Justisdepartementet har satt i gang undersøkelse om juks på grunn av «The Panama Papers». «The Panama Papers» ble publisert søndag kveld med avslørende informasjon om hundrevis av skjulte selskaper i skatteparadiser, tilhørende mange forskjellige mektige mennesker, deriblant politikere. Så mye materiale er lekket ut, at Department of Justice har iverksatt en egen undersøkelse for å se om amerikanere er involvert. Les mer.

Høyesterett slår ned utfordring mot «one person, one vote». Mandag kunngjorde Høyesterett at de enstemmig beskytter den konstitusjonelle retten «one person, one vote», gjennom å nedstemme en sak der to Texas-beboere søker om å basere «voting districts» på de som har stemmerett, i stedet for totalt antall beboere. Retten sa nei til dette, da det ble dømt at det ikke er noe grunnlag for å endre på lovgivning som ble bestemt under borgerrettsbevegelsen på sekstitallet. Les mer.

#2016SIRKUSET

Paul Ryan: fremtidig kandidat eller ikke? Spekulasjonen fortsetter, da speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) igjen og igjen insisterer på at han ikke vil stille som republikansk kandidat, mens media og «the establishment republicans» insisterer på at han vil. Mike Allen fra Politico spekulerer i om det er et kalkulert spill for å vinne mest mulig støtte før den republikanske nominasjonen, siden Ryan med hell gjennomførte denne strategien da han ble speaker. Ryan uttalte mandag i et radiointervju at han hele tiden har insistert på at navnet hans skal utebli, og pressesekretæren hans tvitret mandag: «Guys – 2016 has already been silly enough. This talk is dumb. Let’s move on». Les mer. 
Hva kan skje i primærvalget i Wisconsin? Både senator Ted Cruz (R-Texas) og senator Bernie Sanders (I-Vermont) ligger på andreplass nasjonalt, men begge har gode sjanser for å vinne i Wisconsin. Å vinne ville gi en etterlengtet boost til begge kampanjene: Cruz vil fortsette å ta delegater fra Donald Trump slik at han ikke skal få de 1237 kandidatene han trenger, og Sanders snur seg vinnende mot stater på østkysten som synes positive til Clinton.
En ny meningsmåling fra Emerson College Polling Society viser at Bernie Sanders leder med 51% over Hillary Clinton som har 43%. Pollster viser også at Sanders leder totalt, og han ligger på 49,3% mot Clintons 45,8%. Ted Cruz ligger også foran i den nye meningsmålingen, med 40%, og Pollster viser at totalt ligger han på 41.2% mot Donald Trumps 38.2%. Les mer.

Les AmerikanskPolitikk.nos forhåndsanalyse her.

«Hillary kommer til å vinne nominasjonen». Hillary Clintons kampanje-manager publiserte i går et memo der han begrunner hvorfor Clinton kommer til å vinne. Ifølge Robby Mook vinner Hillary med velgerne, hun vinner når flere velgere møter opp, delegatmattematikken er på hennes side, og hun er den eneste som er tøff nok til å vinne mot Donald Trump. Les mer.

Ny debatt for demokratene! 14. april møtes Hillary Clinton og senator Bernie Sanders (I-Vermont) til debatt i Brooklyn, anført av CNN. Debatten kommer fem dager før primærvalget i New York, et særdeles viktig valg, og i Hillarys egen hjemstat. Mer informasjon om viktige datoer i april finner du her. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«There is Math, There is Fantasy Math, and Then There’s Donald Trump’s Economic Math»  (The Washington Post): «For a moment, let’s take Donald Trump’s economic promises seriously. Trump says he can pay off a $19 trillion national debt within eight years as president. He says he can do this while cutting taxes. He has not detailed any substantial cuts he would make to federal spending, so what he is really making is a growth argument — that he could supercharge the economy, creating sufficient budget surpluses to retire the debt.» Les mer.

«Sanders Drags Clinton Into Wage Wars» (Politico): «Surrounded by New York’s political and labor establishment, Clinton hailed the minimum wage hike as a milestone for the state and for the country. But unlike Bernie Sanders, Clinton does not back a $15 federal minimum wage, a distinction that both Republicans and the Sanders campaign were quick to seize on.» Les mer.

DAGENS PROGRAM

Are Tågvold Flaten tilbringer valgdagen på kryss og tvers i Wisconsin og ender opp på valgvaken til Ted Cruz. Følg Are her.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent ved Sciences Po Paris på utveksling til King's College London. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.