God morgen! Det er mandag 4. april, nok en gang snakker alle om Trump, og Mor­gen­kaffen er servert.

Chris Wallace: So, are you pledging to support the nominee or not?

Donald Trump: I will be looking at who the nominee is and I think people will be very happy with my decision.

Donald Trump svarer noe uklart på spørsmålet om han vil støtte en republikansk kandidat uansett, på Fox News Sunday.

NYHETER

USA sender flere F-15 jagerfly til Europa, melder CNN. Primært for å vise styrke mot Russland sender USA jagerfly til Island, Nederland og Finland. Det er kun snakk om 18 F-15 fly i denne omgang, men for Island, som opplever gjentatte krenkelser fra russiske fly, kan det utgjøre en stor forskjell. Også Norge har i perioder tatt ansvaret for islandsk luftrom, siden Island ikke har noe flyvåpen selv.

#2016SIRKUSET

Ny meningsmåling! CBS publiserte i går en meningsmåling fra de store statene som er i spill i april, der Ted Cruz leder i Wisconsin 43 prosent mot Trumps 37 og Kasichs 18. I New York derimot leder Trump komfortabelt med 52 prosent mot Cruz sine 21 og Kasichs 20. I Pennsylvania er det også Donald Trump i tet med 47 prosent mot Cruz sine 29 og Kasichs 22 prosent.

På demokratisk side leder Sanders såvidt i Wisconsin, 49 prosent mot Clintons 47. I New York derimot ligger Clinton på 53 prosent mot Sanders sine 43.

Trump: NATO er utdatert. Har du ødelagt valgkampen din, ble Donald Trump spurt på Fox News Sunday. ”Nei, jeg tror ikke det, svarte Trump, og la til ”husk at du har stilt meg det spørsmålet mang en gang siden 16. juni.” Han gikk imidlertid med på at det ikke har vært hans beste uke, men at han – i motsetning til de ”kontrollerte” kandidatene gjør det han kan. Trump gikk så over til å kalle NATO utdatert, og en institusjon som behandler USA urettferdig. Trump gikk heller ikke med på å frikjenne Ted Cruz for alt hva super-PACene hans måtte finne på, og mente Cruz hadde en viss kjennskap om nakenbildet av Trumps kone Melania. På spørsmål om en eventuell unnskyldning til journalisten Michelle Fields, som ble holdt hardt av Trumps valgkampsjef, svarte Trump at han trodde journalisten ville bruke en unnskyldning som ammunisjon.

Trump var også uklar når det gjelder om han vil støtte en republikansk kandidat om det ikke blir ham selv. Formann i det republikanske partiet Reince Priebus, også på samme program, tok det med ro og mente at det var litt spill for galleriet. Han uttalte at han er trygg på at alle kandidater til syvende og sist vil respektere det løftet de har gitt.

Tull for Trump.CBS Face the Nation var Donald Trump litt mer ute på glattisen. Han snakket både om hvordan det ikke er mulig for USA å holde ”atomparaplyen” over Tyskland, Japan og Sør-Korea lenger, og at disse må beskytte seg selv, men mente også at faren for spredning av atomvåpen er verdens største trussel. På spørsmålet om abort konkluderte Trump med at ”at this moment, the laws are set. And I think we have to leave it that way,” noe som fikk hans kommunikasjonsdirektør Hope Hicks til umiddelbart å uttale at loven selvfølgelig ville bli forandret etter at Trump blir valgt, men at Trump helt korrekt påpeker at loven er slik den er idag.

Clinton: Trump er en politisk pyroman. Hillary Clinton besøkte NBC Meet the Press søndag for å snakke om det republikanske partiet, og Donald Trump i særdeleshet. Hun beskyldte Trump for å være en politisk pyroman, som har skapt en atmosfære rundt sin valgkamp som bidrar til at vold oppstår. Clinton forsvarte også Roe v. Wade og sto fast at abort må være helt fritt inntil 24 uke av svangerskapet. Hun utdypet også sin kritikk av Sanders kampanjen, om at de lyver om hennes holdning til fossil energi. Ifølge Clinton er hun i høyeste grad med på et grønt skifte mot fornybar energi, og var sentral i prosessen som endte i fjorårets Paris-avtale. Det kan også hende det blir enda en debatt på demokratisk side og Hillary selv ønsker seg en debatt mot Sanders torsdag 14. april.

The Hill skriver derimot at de to demokratiske valgkampene for tiden sliter med å bli enige, og at de holder fast på ulike datoer og steder for debatt.

Kasich: Åpen nominasjon er kult og gøy. Ohios guvernær John Kasich var på ABC This Week og uttalte at for han så var abort ideelt sett et anliggende for delstatene, ikke for føderale myndigheter. Kasich ønsket ikke å gå dypt inn i en diskusjon om et vanskelig emne, men sa at personlig var abort for ham å ta et menneskeliv. Kasich så derimot fram til et mulig åpen republikansk nominasjonsmøte. ”It’s going to be so much fun. Kids will spend less time focusing on Bieber and Kardashian, and more time focusing on how we elect presidents. It will be so cool”, uttalte Kasich. Ellers blir Kasich for tiden hardt presset av Cruz sine super PACs i Wisconsin.

https://www.youtube.com/watch?v=shKhk3dN0-A

Donald Trump kan bli den minst likte presidentkandidaten i manns minne spår New York Times i en artikkel. Hillary Clinton på sin side har også langt flere som misliker henne enn som liker henne. Det er imidlertid ingen fasit. Bill Clinton i 1992 opplevde at langt flere hadde et ufordelaktig inntrykk av ham enn fordelaktig, men vant allikevel mot den godt likte George H. W. Bush.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Påmeldingsfristen for kongressvalg gikk ut i Missouri, South Carolina, South Dakota og Virginia i forrige uke; sjekk delstatssidene for fullstendig oversikt. I tillegg er endelig den komplette kandidatlisten i California klar, tre uker etter at fristen der gikk ut. I denne uken er det påmeldingsfrist i Colorado og New Jersey på mandag og Tennessee på torsdag.

North Dakota senator: Demokratenes årsmøte nominerte delstatsrepresentant Eliot Glassheim til Senatet. Republikanerne valgte å renominere senator John Hoeven.

Arizona distrikt 5: Tidligere direktør for delstatens naturparker, Bryan Martyn stiller i det republikanske primærvalget til dette åpne, konservative setet.

California distrikt 44: Delstatssenator Isadore Hall (D) har offentliggjort en intern måling som gir ham en klar ledelse over resten av feltet. Hall har 35%, mot 10% for republikaneren Christopher Castillo og de andre demokratene enda lenger bak.

Iowa distrikt 3: Veteran Jim Mowrer (D), som utfordret kongressmann Steve King (R) i det fjerde distriktet i 2014, har offentliggjort en intern måling som gir ham ledelsen i det demokratiske primærvalget for det 3. distriktet. Mowrer har 36% mot 17% for advokat Desmund Adams og 13% for investor Mike Sherzan.

Nevada distrikt 3: Forretningsmann Danny Tarkanian har sluppet en intern måling av det republikanske primærvalget i dette åpne vippesetet. Han lå selv i ledelsen med 37%, foran delstatsrepresentant Michele Fiore med 11% og delstatssenator Michael Roberson med 9%.

New Hampshire distrikt 1: Forretningsmann Rick Ashooh stiller i det republikanske primærvalget. Kongressmann Frank Guinta (R) har vært i trøbbel pga. snusk rundt valgkampfinansiering og det å beseire ham i primærvalget er trolig den beste måten å sikre at dette vippesetet forblir republikansk.

North Dakota distrikt 1: Det demokratiske delstatsmøtet har nominert advokat og indianeraktivist Chase Iron Eyes som partiets kandidat til Representantenes hus. Republikanerne renominerte kongressmann Kevin Cramer.

Alabama guvernør: Guvernør Robert Bentley (R) er i hardt vær for tiden, etter at den sparkede sjefen for delstatspolitiet anklaget ham for å ha misbrukt delstatsressurser i et forsøk på å holde hemmelig et forhold til en av sine politiske rådgivere. Delstatsrevisor Jim Zeigler (R) har bedt Alabamas etikkommisjon om å etterforske forholdet, noe den har bekreftet at den vil gjøre. Delstatsrepresentant Ed Henry (R) har allerede lansert et forslag om riksrett mot sin partifelle. Bentley på sin side avviser alle antydninger om at han bør gå av, men rådgiveren han skal ha hatt et forhold til, Rebekah Mason, har alt gått av.

New Hampshire guvernør: Tidligere borgermester i Portsmouth, Steve Marchand (D) stiller til guvernør.

North Dakota guvernør & viseguvernør: Demokratenes delstatsårsmøtet har nominert delstatsrepresentant Marvin Nelson til guvernør og delstatssenator Joan Heckaman til viseguvernør. På republikansk side fikk justisminister Wayne Stenehjem litt over 50%, men må ut i primærvalg i juni mot investor Doug Burgum. Delstatsårsmøtet nominerte delstatssenator Nicole Poolman til viseguvernør.

North Dakota revisor: Republikanernes delstatsårsmøte har gitt støtte til veteran Joshua Gallion som erstatter for avtroppende delstatsrevisor Bob Peterson.

North Dakota finans: Republikanernes delstatsårsmøte har gitt støtte til sittende finansminister Kelly Schmidt. Demokratene har så langt ingen kandidater og påmeldingsfristen går ut mandag 11. april.

North Dakota tjeneste: Republikanernes delstatsårsmøte har gitt støtte til sittende tjenestekommisjonær Julie Fedorchak. Demokratene har så langt ingen kandidater og påmeldingsfristen går ut mandag 11. april.

North Dakota skole: Republikanernes delstatsårsmøte har gitt støtte til sittende skoleinspektør Kirsten Baesler. Hennes motkandidat, lærer Joseph Chiang, vil trolig ta fighten til primærvalget i juni. Demokratene har så langt ingen kandidater og påmeldingsfristen går ut mandag 11. april.

DAGENS ARTIKLER

«How Votes For Trump Could Become Delegates for Someone Else» av Larry Buchanan og Alicia Parlapiano (New York Times): Hva skjer hvis ingen kandidater får flertall på nominasjonsmøtet? New York Times gir et fyldig svar.

«In a revealing interview, Trump predicts a ‘massive recession’ but intends to eliminate the national debt in 8 years» av Bob Woodward og Robert Costa (Washington Post): «“I’m renegotiating all of our deals, the big trade deals that we’re doing so badly on. With China, $505 billion this year in trade.” He said that economic growth he foresees as a consequence of renegotiated deals would enable the United States to pay down the debt — although many economists have said the exact opposite, that a trade war would be crippling to the U.S. economy.»

DAGENS PROGRAM

Are Tågvold Flaten er på plass i Wisconsin i anledning morgendagens primærvalg. Han følger Bill Clinton som driver valgkamp for kona, samt Ted Cruz og Donald Trump.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.