God morgen! Det er fredag 1. april, det blir spennende mellom Trump og Cruz i Wisconsin, president Obama avholder atomtoppmøte i D.C., og Mor­gen­kaffen er servert.

”Trump is not prepared to be president and commander in chief. That is not the way that a president of the United States, that is not the way that the leader of the free world or commander in chief of our country should act. To be talking about the use of nuclear weapons shows that he is not prepared to be president of the United States.”

John Kasich rettet skarp kritikk mot Donald Trump på en pressekonferanse i New York, torsdag etter en rekke Trump kontroversielle uttalelser den siste uken. Blant annet at han ikke vil utelate å benytte av atomvåpen i Midtøsten.

NYHETER

President Barack Obama innledet torsdag et toppmøte om atomsikkerhet i Washington D.C. med over 50 statsoverhoder, hvor hovedfokuset var den økte atomtrusselen fra Nord-Korea. Obama hadde også private møter med Sør-Koreas president Park Geun-hye og Japans statsminister Shinzo Abe for å drøfte Nord-Koreas atomutvikling. I et innlegg i Washington Post i forkant av toppmøtet skrev Obama at det er viktig at verdenssamfunnet ”forblir alliert i kampen mot Nord-Koreas vedvarende provokasjoner”. Den Islamske Stat og deres potensiale for å tilegne seg kjernefysiske våpen har også vært et sentralt tema på toppmøtet, melder Wall Street Journal. Les mer.

Obama-administrasjonen vil sende ytterligere to fanger fra det amerikanske Guantanamo-fengselet på Cuba til et ikke-navngitt afrikansk land denne helgen. Det vil innebære begynnelsen på andre forflytningsrunde fra Guantanamo, etter at ti fanger ble flyttet til ordinære høyrisikofengsler i januar. I alt skal 12 fanger flyttes fra det omstridte fengselet i løpet av neste måned, men Pentagon kan ikke flytte alle fangene på en gang ettersom Obama-administrasjonen ikke har informert Kongressen 30 dager før alle de planlagte utsendingene, noe som er lovpålagt. Innsatsen med å flytte Guantanamo-fanger til andre soningslokasjoner anses som et viktig ledd i president Barack Obamas gjenopptatte initiativ for å stenge Guantanamo-fengselet før slutten av hans andre presidentperiode. Les mer.

To nye republikanske senatorer – John Boozman (R-Arkansas) og Susan Collins (R-Maine) har bekreftet at de vil møte Obamas høyesterettsnominasjon Merrick Garland, etter at Mark Kirk (R-Illinois) møtte Garland denne uken. Demokratene i Senatet bruker disse møtene til å bygge opp under ideen om at det er en motbevegelse blant republikanerne i Senatet om å godkjenne Garland, mens republikanerne – hvorav de fleste har gitt klart utrykk for at de ikke kommer til å akseptere verken en nominasjonsprosess eller godkjenning av ny høyesterettsdommer i år, omtaler møtet som en ”høflighetsvisitt”. ”Faktum er at etter en og en halv måned og en vedvarende politisk kampanje og millioner av dollar brukt av MoveOn.org og andre venstreorienterte grupper, er alt de kan peke på en håndfull av høflighetsvisitter. Det viser at særinteressene ikke har lyktes med å påvirke senatorene vekk fra en prinsipiell avgjørelse”, sa en talsmann for Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky). Les mer.

#2016SIRKUSET

Ny måling fra Wisconsin viser dødt løp mellom Ted Cruz og Donald Trump, men Cruz har overtaket. Primærvalget i Wisconsin går av stabelen tirsdag 5. april. Meningsmålingen fra Public Policy Polling (PPP) gir Cruz en oppslutning på 38 %, mens Trump får 37 %, altså godt innenfor feilmarginen på 3,5 %. Meningsmålingen gir et annet inntrykk av racet i Wisconsin enn onsdagens mye omtalte måling som viste 10 % ledelse til Cruz i delstaten. Ifølge PPP tar John Kasich – som fikk 17 % oppslutning – potensielle stemmer vekk fra Cruz. I en matchup mellom Cruz og Trump vinner Cruz 49 % mot 41 % i Wisconsin. 51 % av de som opplyser at de vil stemme på Kasich oppgir at de vil stemme på Cruz hvis Kasich dropper ut, mens kun 19 % ville stemt Trump. Les mer.

Meningsmålingen kom ut like før Cruz-kampanjen lanserte en reklamefilm med Wisconsin-guvernør Scott Walker torsdag, der Walker kaller Cruz «den eneste konservative kandidaten som kan slå Hillary.

Donald Trump kan potensielt miste alle 50 delegatene fra South Carolina etter at han gikk vekk fra løftet om å støtte republikaneres presidentkandidat tirsdag denne uken fordi han føler seg urettferdig behandlet av partiet. Trump vant alle South Carolinas 50 delegater i februar, men Det republikanske partiet i South Carolina krever at de republikanske kandidatene forplikter seg til å støtte vinneren av nominasjonsvalget for å kunne stille som republikansk kandidat i delstaten. Time melder at sentrale partifolk nå leter etter juridiske muligheter for å frata Trump delstatens delegater. Les mer.

Super-PACen New Day for America som støtter presidentkandidaturet til John Kasich lanserte torsdag en creepy reklamefilm som angriper ”Lyin’ Ted”. Den 30-sekunders lange filmen fastslår at ”hvis Ted Cruz sin munn beveger seg, så lyver han”, samtidig som man ser Cruz pinocchionese vokse. Reklamen hevder blant annet at Cruz løy om at Ben Carson skulle droppe ut før Iowas caucusvalg og at han er best posisjonert til å slå Hillary Clinton. New Day For America har samlet inn over 10 millioner dollar til støtte for Kasich, melder Newsweek. Les mer.

Bernie Sanders til Norge. Bernie Sanders, som er en selverklært «demokratisk sosialist», kommer til Norge innen kort tid. Senatoren fra Vermont varslet i går, via en talsmann for sin presidentkampanje, at han er i ferd med å planlegge en rundtur i Skandinavia for å studere sosialdemokratiske styresett nærmere. Sanders er svært populær her i nord, og vil nok bli tatt godt i mot av sine norske tilhengere.

En feil har samtidig sørget for at Bernie Sanders ikke er inkludert i Washington D.C.s primærvalg, som er det siste demokratiske primærvalget som avholdes den 14. juni. Det demokratiske partiet i D.C. sendte kandidatlisten inn til det føderale valgstyret for sent, men lover å rette opp feilen med en avstemning i byrådet denne uken. Om ikke annet, skaper det en mulighet for Clinton-kampanjen, ved valgkampsjef John Podesta, til å skaffe seg litt goodwill blant Sanders-supporterne. (I så måte kan Podestas tweet minne om Bill Clintons kommentar torsdag at han gladelig vil gi sin superdelegat stemme til Sanders hvis han vinner nominasjonsvalget.)

Planned Parenthoods politiske arm Planned Parenthood Votes og Clinton-Super PACen Priorities USA var raskt ute med å angripe Donald Trumps uttalelser onsdag om at kvinner som tar abort under ulovlige omstendigheter bør staffes. Det spiller i grunn liten rolle at Trump umiddelbart etter MSNBC-intervjuet trakk tilbake uttalselsene, demokratene vil bruke de for alt det er hvert i en eventuell presidentvalgkamp. I reklamefilmen «Punishment» ser man Trumps uttalelser som etterfølges av budskapet ”vi har for mye å tape til å la han vinne, stem på Hillary”. Priorities USA og helseklinikkorganisasjonen Planned Parenthood, som har allerede har kunngjort sin støtte til Hillary Clinton, skal bruke et femsifret beløp på å sende vise reklamen på kanaler som Facebook og Instagram som primært henvender seg til kvinner i Florida, Ohio og D.C. Les mer.

Presidentkandidatene (og senatorene) Ted Cruz (R-Texas) og Bernie Sanders (D-Vermont) har deltatt på færrest avstemninger i Senatet i år. Sanders har kun deltatt på en avstemning i år – Rand Pauls ”Audit the Fed” lovforslag – mens Cruz har deltatt på to avstemninger av totalt 38 avstemninger. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«How we can make our vision of a world without nuclear weapons a reality» av Barack Obama (Washington Post): «Of all the threats to global security and peace, the most dangerous is the proliferation and potential use of nuclear weapons. That’s why, seven years ago in Prague, I committed the United States to stopping the spread of nuclear weapons and to seeking a world without them. This vision builds on the policies of presidents before me, Democrat and Republican, including Ronald Reagan, who said “we seek the total elimination one day of nuclear weapons from the face of the Earth.”

«Donald Trump picked a terrible time to have his worst week of the presidential race» av Chris Cillizza (Washington Post): «Donald Trump’s timing in the 2016 presidential campaign has been impeccable. He got into the race just as dissatisfaction with the crop of candidates was rising. He began peaking as fall turned to winter, right in time for a series of critical votes nationwide. He has been in the right place at the right time almost every time. Until this week. After taking last week off the campaign trail — totally unheard of for a candidate in the midst of a contested primary fight — Trump needed this week to be a momentum-builder before Tuesday’s winner-take-most Wisconsin primary. It has been the exact opposite.»

«Obama, Journalism and the Facts» av Melinda Henneberge (RollCall): «President lectures media on the facts, but leaves out a few of his own.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.