God morgen! Det er onsdag 30. mars, kampen kom i gang i Wisconsin med en kick-start for republikanerne i Milwaukee i går, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I don’t want him to be tormented. I don’t want his support, I don’t need his support, I want him to be comfortable.»

Donald Trump om Ted Cruz til CNN under gårsdagens town hall i Milwaukee.

NYHETER

Republikansk møte med Høyesteretts-kandidat. President Barack Obama har nominert Merrick Garland til den tomme plassen i Høyesterett, men republikanerne har holdt fast ved at de ikke kommer til å godkjenne noen kandidat i år, siden det er et valgår. Tirsdag hadde allikevel Garland et møte med Illinois-senator Mark Kirk. Dette er det første møtet Garland har med en republikaner. Kirk stiller i år til gjenvalg, og forventer en hard kamp, ettersom Illinois vanligvis stemmer demokratisk i år med presidentvalg. Møtet med Garland kan derfor være en måte for ham å vise uavhengighet fra den republikanske partilinjen. Han sa tirsdag at andre republikanske senatorer som ikke vil møte med Garland er ”too close-minded.”. Les mer.

#2016SIRKUSET

Bitter stemning under Town Hall. Under et Town Hall-møte i Milwaukee, Wisconsin i går kveld trakk Donald Trump sin «pledge» – en forpliktelse om å støtte den republikanske presidentkandidaten, uansett hvem det måtte bli, i novembers presidentvalg. Trump sa han har blitt urettferdig behandlet av the Republican National Committee og etablissementet i Det republikanske partiet. I september undertegnet han forpliktelsen om å støtte den republikanske kandidaten, men da han tirsdag ble spurt om han fremdeles står ved dette nektet han for det. Han hevdet også at han ikke trenger støtte fra Ted Cruz, som har sagt at han ikke har for vane å støtte folk som fornærmer hans kone. Senere tirsdag kveld trakk også John Kasich seg fra sin forpliktelse om å støtte den republikanske kandidaten. Les mer.

Trumps valgkampsmanager tiltalt. Donald Trumps valgkampsmanager, Corey Lewandowski, ble tirsdag tiltalt som følge av anklager rettet mot ham av tidligere Breitbart-reporter Michelle Fields. Fields beskylder Lewandowski for å ha grepet fatt i armen hennes idet hun stilte et spørsmål til Trump etter en pressekonferanse i Jupiter, Florida den 8. mars. Både Fields, tidligere redaktør Ben Shapiro og flere valgte å forlate det konservative nettstedet etter hendelsen, fordi Breitbart ikke støttet Fields i hennes anklager. Lewandowski holder fast ved sin uskyld, men må møte i retten 4. mai. Han får støtte fra Trump som hevder han er ”absolutely innocent.” Les mer.

Walker støtter Cruz. Wisconsin-guvernør Scott Walker erklærte tirsdag at han støtter kandidaturet til Texas-senator Ted Cruz. Walker, som selv stilte som presidentkandidat i fjor sommer (han trakk seg i september) uttalte at Cruz er en ”principled constitutional conservative” som kan slå Donald Trump og Hillary Clinton. Støtteerklæringen kom som forventet før primærvalget i Wisconsin som blir avholdt tirsdag neste uke. Walker vil i tiden frem til valget drive valgkamp med Cruz i delstaten. I Wisconsin gjelder winner-take-all for republikanerne, og vinneren av delstatens primærvalg tar dermed meg seg alle de 42 delegatene til landsmøtet. Ifølge RealClearPolitics er det en hårfin linje mellom Cruz og Trump på meningsmålinger i delstaten. Gjennomsnittet av tre mars-målinger gir Cruz en svært knapp ledelse med 33% foran Trumps 32.3%. Kasich følger etter med 23%. Les mer.

Trump får nesten 50% nasjonalt i ny måling. I en ny meningsmåling fra NBC News/SurveyMonkey leder Donald Trump med hele 48% nasjonalt blant registrerte republikanere og andre som veier mot republikansk side. Han ligger over 20 poeng foran Ted Cruz (27%) på en andreplass og John Kasich (18%) til sist. Det er ikke lenger et spørsmål om hvorvidt Trump er lederkandidaten. Spenningen ligger i om han kan nå de 1237 delegatene han trenger for å sikre seg nominasjonen.
Meningsmålingen spurte også om republikanere vil være fornøyde med å ha Trump mot Clinton i høstens valg. Da svarte kun 52% at de ville være fornøyde med Trump vs. Clinton som valgalternativer. Les mer.

Jevneste måling hittil blant demokratene. Den samme målingen fra NBC News/SurveyMonkey viser at blant demokrater andre som lener mot demokratisk side er det nå kun en seks-poengs forskjell mellom Hillary Clinton og Vermont-senator Bernie Sanders. Clinton får 49% mot Sanders 43% nasjonalt. Spørsmålet er nå om Sanders kan fortsette å gjøre det sterkt etter kan seire i Washington, Alaska og Hawaii på lørdag. Kampanjen hans må tilpasse seg mangfoldige demografiske grupper i delstatene som skal avholde sine valg i april. Les mer.

Kasich angrepet av Cruz-supportere. Ted Cruz’ hoved-Super PAC startet tirsdag et angrep mot John Kasich i Wisconsin, der de kaller ham en liberal guvernør. De er oppgitte over at Ohio-guvernøren fremdeles ikke har kastet inn håndkleet, slik at man kan samle støtte bak Cruz for å slå Trump. Kasich har svart med å hevde at Cruz ikke har noen sjanse til å vinne presidentvalget i november. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Donald Trump vs. Ted Cruz Creates a Headache for talk radio Hosts» av Nick Corasaniti (New York Times): «Long a powerful and potent agitator of right-wing politics, conservative radio hosts are one of the few forces that can sway the opinions of the Trump electorate. And with Mr. Trump and Mr. Cruz now tearing each other – and the party – apart, the biggest names in the field are delicately navigating how to address Mr. Trump’s latest provocations without alienating listeners.»

«Trump brings GOP civil war to Paul Ryan’s backyard» av Eli Stokols og Ben Schreckinger (Politico): «When Donald Trump plants a flag Tuesday in the hometown of House Speaker Paul Ryan, he’ll be sounding the opening shot of a weeklong battle for Wisconsin – a symbolic beachhead in his fight to vanquish the Republican establishment.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.