God morgen! Det er tirsdag 29. mars, Bernie Sanders’ pengemaskin er igang, og Morgenkaffen er servert!

«I am saying that Ted Cruz has made this up because he needs it politically because he’s losing so badly … It’s very easy. And he’s doing very badly and he’s choking and he’s making things up. He’s bringing ’em out. I had nothing to do with the National Enquirer story, and frankly, I hope it’s not true. Because it’s pretty bad. I hope it’s not true.»

Donald Trump hadde en klar formening om hvorfor Texas-senator Ted Cruz anklagde ham for å forplante saken om Cruz’ angivelige utroskap: Han er desperat.

NYHETER

Skudd avfyrt på Capitol Hill. Mandag ble det løsnet skudd på Capitol Hill, noe som resulterte i en midlertidig stengning av området. Hendelsen ble utløst da en person ikke kom gjennom sikkerhetskontrollen på Capitol Visitor Center, og kort tid etter trakk ut en pistol. Gjerningspersonen ble imidlertid skutt av en politibetjent før vedkommende fikk gjort noe harme. En kvinne ble angivelig lettere skadet av splinter, men ellers skal ingen utenom gjerningspersonen ha blitt skadet. Les mer.

Trump om «Brexit». Det er ikke første gang Trump har preget nyhetsbildet i Storbritannia. Denne gangen uttalte Trump seg om den kommende folkeavstemmingen om unionens EU-medlemskap, som holdes den 23. juni. Til ITVs «Good Morning Britain» spådde Trump en såkalt Brexit og uttalte: «I think that Britain will separate from the EU. I think that maybe it’s time, especially in light of what’s happened with the craziness that is going on with immigration, with people pouring in all over the place I think that Britain will end up separating from the EU.» Les mer.

Castro er ikke imponert over Obamas Cuba-besøk. Som kjent besøkte president Barack Obama Cuba, som første president siden 1928, i løpet av påsken. Obama ble i alminnelighet mottatt med folkefest, men den tidligere statslederen på den karibiske øya, Fidel Castro, var imidlertid ikke imponert over det historiske besøket. I et brev på omlag 1500 ord forbannet Castro besøket, og mente at Obama ignorerte republikkens kommunistiske oppnåelser. Avslutningsvis skrev han at «[w]e don’t need the empire to give us anything». Les mer.

Secret Service: Ikke adgang til å bære våpen på landsmøtet. Pro-våpen-aktivister i lengre tid uttrykt ønske om å bære våpen på det republikanske landsmøtet, og har i den forbindelse utgitt en underskriftskampanje med stor oppslutning. Mandag la imidlertid Secret Service debatten død, da de bestemte at det ikke kom til å være adgang til å bære våpen på landsmøtet, av sikkerhetshensyn. Les mer.

Det blir ingen rettssak mellom Apple og FBI. Det har lenge vært skrevet om feiden mellom Apple og FBI, etter at FBI begjærte at Apple måtte bistå i å utvikle programvare som kunne åpne iPhonen til en av terroristene i San Bernardino-angrepet. Mandag kom det frem at FBI allerede har anskaffet seg en metode for å få innsyn i iPhonen, uten Apple sin bistand. Det er således ikke nødvendig å få dom på forholdet. Det som så ut til å bli en prinsipielt viktig sak vedrørende grensen mellom forretningshemmeligheter, personvern og sikkerhetspolitikk, blir dermed rettssystemet foruten. Les mer.

#2016SIRKUSET

Sanders-leiren håpefulle om «superdelegater». Det er en kjent sak at Hillary Clinton har størstedelen av alle de såkalte superdelegatene (471 mot 29). Sanders-leiren er imidlertid overbevist om at dette kommer til å snu før valget avgjøres. Tad Devine, en av Sanders-kampanjens ledere, gav i den forbindelse uttrykk for at ingen av kandidatene kommer til å vinne nominasjonen utelukkende basert på bundne delegater. Valget kommer dermed til å måtte avgjøres av superdelegater. Devine er herunder av den oppfatning at Sanders kommer til å «snu» mange av de som allerede har vist støtte til Clinton, på grunn av hennes «svake kandidatur». Ifølge Devine er det Sanders som har momentum og er best rustet til å vinne nasjonalt, mens han viste til at Sanders-kampanjen har dratt inn 4 millioner dollar siden seierne i Hawaii, Alaska og Washington. Les mer.

Carson med dommedagsprofeti. Mange reiste øyenbrynene da det ble kjent at den pensjonerte nevrokirurgen Ben Carson vedkjente sin støtte til Donald Trump, etter at han selv kastet inn håndkleet. Frustrasjon og spørsmålsstilling vedrørende støtten har imidlertid ikke gått inn på Carson. Under et intervju med Fox News’ «Fox and Friends» på mandag uttalte han at Det republikanske partiet vil møte en ”absolute destruction” dersom ikke Trump går av med nominasjonen. I disse dager er et ubesvart og særdeles interessant spørsmål hvem som blir partiets kandidat i presidentvalgkampen, dersom ingen av kandidatene ankommer landsmøtet med tilstrekkelig antall delegater (krav om iallfall 1237 delegater). Landsmøtet avholdes mellom 18-21. juli på Quicken Loans Arena i Cleveland, Ohio. Les mer.

Clinton med begrenset interesse for flere debatter. Vermont-senator Bernie Sanders har tidligere uttrykt misnøye med antall debatter i primærvalgkampen. Over helgen ble det herunder uttrykt ønske om å avholde flere debatter mot inn mot de neste valgene. Spesielt har Sanders øynet muligheten for å debattere Clinton i hennes hjemstat New York, hvor det skal avholdes valg 19. april. Clinton-leiren har på den annen side utvist begrenset interesse for flere debatter enn de som er planlagt av DNC. I lys av Sanders’ nylige debattforespørsel, uttalte Clinton-kampanjens sjefsstrateg Joel Benenson til CNN at «…Sen. Sanders doesn’t get to decide when we debate, particularly when he’s running a very negative campaign against us. Let’s see if he goes back to the kind of tone he said he was going to set early on. If he does that, then we’ll talk about debates». Les mer.

Trump grillet i radiointervju. Den konservative radioverten Charlie Sykes på Wisconsins WTMJ, har lenge vært en kritisk røst mot sirkus Trump. Dette ble godt kjent for ”The Donald” på mandag. Gjennom hele intervjuet ble Trump grillet med særdeles kritiske spørsmål vedrørende hans kandidatur, deriblant om Trump kom til å unnskylde seg for måten han behandlet Ted Cruz sin kone Heidi Cruz, og hans kvinnesyn for øvrig. Du kan høre hele intervjuet nedenfor.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Påmeldingsfristen for kongressvalg gikk ut i North Carolina fredag. Domstolen som foreskrev omtegningen har dog ennå ikke godkjent de nye distriktene, så her kan det fortsatt bli endringer. Denne uken går fristen ut i Missouri og South Dakota tirsdag, South Carolina onsdag og Virginia torsdag. Til helgen er det dessuten delstatsårsmøter i North Dakota og disse vil i praksis foreta nominasjonene til nesten alle vervene.

Kongressen: Flere store og pengesterke republikanske organisasjoner har startet artilleriet mot demokratene tidlig i år, i håp om at republikanerne skal beholde flertallet i Kongressen, selv med Donald Trump på toppen av stemmeseddelen.

Vermont senator: Forretningsmannen Scott Milne, som kom sjokkerende nær å slå guvernør Peter Shumlin (D) i 2014, blir republikanernes kandidat til Senatet, mot senator Pat Leahy (D).

Florida distrikt 1: Delstatsrepresentant Matt Gaetz (R) stiller i dette åpne setet.

Florida distrikt 2: Tidligere føderal aktor Ken Sukhia stiller for republikanerne i dette åpne, omtegnede setet.

Colorado viseguvernør: Guvernør John Hickenlooper (D) vil nominere Donna Lynne (D) til ny viseguvernør. Lynne kommer fra en jobb i helsesektoren. Den sittende viseguvernøren, Joe Garcia (D) ønsker å vende tilbake til utdanningssektoren.

New Hampshire guvernør: Delstatssenator Jeannie Forrester stiller til den republikanske nominasjonen til dette åpne vervet.

North Dakota viseguvernør: Guvernørkandidat og delstatsrepresentant Marvin Nelson (D) har valgt delstatssenator Joan Heckaman (D) som sin viseguvernørkandidat.

South Carolina guvernør: Den tidligere demokratiske delstatssenatoren (og for en kort periode viseguvernøren) Yancey McGill skifter parti til republikanerne. Samtidig annonserer han at han er kandidat til guvernør i 2018. McGill var kjent som en svært sentrumsorientert demokrat.

Vermont guvernør: Tidligere delstatssenator og diplomat Peter Galbraith stiller i det demokratiske primærvalget til guvernørembetet.

DAGENS ARTIKLER

«Who has White House ambitions? Iowa visits offer hints» av Jennifer Jacobs (DesMoinesRegister): «There’s good reason to take note of who sought a first-in-the-nation microphone: Not every high-profile spotlight-seeker will eventually run for president, but almost everyone who does run for president has logged an Iowa trip.»

«What’s at Stake in Selecting the Next Justice Scalia’s Replacement? av Jeffrey Rosen (TheAtlantic): «The fight over the open seat on the U.S. Supreme Court isn’t just a partisan struggle—it revolves around the very meaning of the Constitution.»

«Will anxiety about terrorism affect the 2016 election? Clinton has the advantage for now» av Bethany Albertson, Joshua Busby og Shana Gadarian (WashingtonPost): «The spate of recent terrorist attacks — in Paris, San Bernardino, Calif., and now Belgium — continues to raise questions about whether and how terrorism might affect the 2016 presidential election. The conventional wisdom is that foreign policy is not that salient to Americans in most White House elections, but this year could prove different.»

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.