Ted Cruz plukket med seg samtlige av Utahs delegater i morgentimene. Det er viktig for Texas-senatorens vei videre, til tross for tapet mot Trump i vinneren-tar-alt-staten Arizona.

I motsetning til Arizona – der Trump vant alle 58 delegater tirsdag kveld – fordeles Utahs delegater proporsjonalt, med mindre en kandidat får over 50 % av stemmene.

Vinneren stikker da av med alle delstatens 40 delegater. Det gjorde Cruz. Med god margin.

Med null Utah-delegater vil Trump måtte vinne 52 % av de resterende delegatene hvis han skal sikre seg 1237 delegater innen landsmøtet.

Cruz har en mye større utfordring: Selv med alle delegatene fra Utah må han vinne 83 % av de resterende delegatene for å sikre seg 1237 delegater innen landsmøtet.

For Cruz sin del handler det nå om å hindre Trump fra å få flertall (selv om han sier han er på kurs mot flertall på egenhånd).

Partieliten bak Cruz (!)

Cruz kunngjorde sitt kandidatur for ett år siden med snakk om å være den ultimate Washington-outsideren som ikke er redd for å tråkke på tær.

Han har få venner i Washington, men misnøyen med Trump har fått flere til å endre mening. Etter Rubios exit har stadig flere hoppet over til Cruz i kampen mot Trump.

Mandag sikret Cruz nok en viktig støttespiller da Utahs forholdsvis moderate guvernør Gary Herbert fulgte i fotsporene til Romney (som stempte Cruz i Utah) og den konservative Utah-senatoren Mike Lee, og oppfordret republikanske velgere i Utah til å stemme på Cruz.

Club for Growth støttet ham dagen etter.

Trumps politiske feid med Romney – slik som da han stilte spørsmålstegn ved Romneys mormonske tro i delstaten med 55 % mormoner – har slått tilbake på den eksentriske forretningsmannen. Romney kunngjorde forrige uke at Cruz er den eneste løsningen for å unngå at Trump vinner nominasjonen.

Det er ingen tvil om at Utah sørger for en god kveld for Cruz, men Trumps Arizona-seier gir ham 18 flere delegater. Fokuset rettes nå mot Wisconsin den 5. april.

Trumps angrep på kona til Cruz tidligere i dag vitner om at dette blir styggere framover. Som om det var mulig:

Les også:

Trump tok Arizona, Cruz tok Utah