God morgen! Det er mandag 21. mars, John Kasich og Mitch McConnell forsvarer begge sine posisjoner, og Mor­gen­kaffen er servert.

Dette er den siste utgaven av Morgenkaffen før påske, men AmerikanskPolitikk.no (samt @AmPolitikk) vil oppdateres med de siste nyhetene inne amerikansk politikk hele påskeuken. God Påske!

«This is beginning to deteriorate into some political science game, with a bunch of pundits trying to play a parlor game. I’m not interested in that … I’m a change agent.»

Ohio-guvernør og presidentkandidat John Kasich mener delegattellingen har gått for langt på Fox News Sunday.

NYHETER

Obamas Cuba-besøk er igang. Søndag ble president Barack Obama den første amerikanske presidenten til å besøke Cuba siden 1928. Du leser mer om besøket her.

McConnell: Garland er ikke moderat. Majoritetslederen i Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky) gikk på FOX News Sunday hardt ut mot oppfatningen av at president Barack Obamas kandidat til Høyesterett Merrick Garland er moderat. «At Barack Obama kaller en dommer moderat gjør ham ikke moderat», uttalte McConnell. Han frykter at Garland kan flytte Høyesterett dramatisk mot venstre. McConnell sverget deretter sin troskap til den såkalte «Biden-regelen», om at man ikke skal nominere høyesterettsdommere i et valgår. Det spørs om Joe Biden føler seg smigret av McConnells plutselige hengivenhet. Litt krunglete ble det når McConnell ble konfrontert med en uttalelse fra 2005 som lå tett opp til Obamas argumentasjon rundt utnevnelsen, men sannheten er at ingen av partiene har særlig kredibilitet her. McConnell sa også at det ikke kommer på tale å godkjenne Garland i den såkalte «lame duck»-perioden (etter valget), dersom demokratene vinner presidentvalget.

Joe Biden i søndagens tale til AIPAC (American Israel Public Affairs Committee): «The future belongs to the bridge builders, not the wall builders.» Hillary Clinton og Donald Trump tar podiet senere i dag.

Amerikansk soldat drept i Irak. Nok en amerikansk soldat er drept i Irak. Soldaten ble truffet av en missil skutt fra en ISIL posisjon, og flere andre U.S. marines ble skadet i eksplosjonen, melder Washington Examiner. I årene 2003 til 2011 falt 4,488 amerikanske soldater i Irak.

#2016SIRKUSET

Bernie Sanders gir ikke opp. Selv om president Barack Obama er i ferd med å miste tålmodigheten og har bedt demokrater om å samle seg bak Hillary Clinton, gir ikke Bernie Sanders opp. Han spår på CBS’ Face the Nation at valgkampen hans vil gjøre det bedre framover, spesielt når det er førre «Deep South» sørstater som avgir stemme. Sanders påpekte også at disse statene er stater Hillary ikke kan vinne i et eventuelt hovedvalg, og at meningsmålinger gir Sanders bedre resultat i en kamp med Donald Trump. Sanders uttalte seg også kritisk mot superdelegatene, og mente at disse bør lytte til hva velgerne i deres stater mener.

Kasich: Vil vurdere Garland. Ohio-guvernør John Kasich var på flere talkshows i går, deriblant nevnte Face the Nation. Der brøt presidenkandidaten republikansk folkeskikk ved å si at han gjerne selv kan komme til å nominere Merrick Garland til Høyestrett om han blir president. Han kritiserte allikevel Barack Obama for å sende en kandidat han visste ikke vil bli vurdert, men oppfordret republikanske senatorer om å snakke med kandidaten. Donald Trump fikk også sitt pass påskrevet da Kasich mente det var usmakelig av Trump å true med opprør om han ledet i delegater, men ikke fikk nominasjonen, noe som da også er den eneste måten Kasich kan snappe nominasjonen fra Trump.

FOX News Sunday benektet deretter Kasich kritikken om at han hjelper Trump ved å svekke Ted Cruz. Kasich mente ingen kandidater vil få et flertall, men at han selv er den eneste gjenværende republikanske kandidaten som kan vinne i november. Han tilføyde dog at han er villig til å lytte om Ted Cruz foreslår en avtale.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Du kan se resultatene av primærvalgene i Illinois, North Carolina og Ohio på de respektive delstatssidene. Påmeldingsfristen har dessuten gått ut i IowaMaine, Montana, Nevada, Utah og Washington DC. Påmeldingsfristen for kongressvalg i North Carolina går ut på fredag.

Maryland distrikt 8: Tidligere TV-reporter Kathleen Matthews har offentliggjort en intern måling som viser henne rett bak delstatssenator Jamie Raskin, med tallene 31-28. Forretningsmann David Trone kom på tredjeplass med 13. Trone slapp imidlertid sin egen måling som viste ham som nummer to, igjen bak Raskin, med tallene 30-25. Matthews hadde 21.

Virginia distrikt 4: Bystyremedlem Ella Ward stiller til den demokratiske nominasjonen i dette nytegnede setet.

New Hampshire guvernør: Borgermesteren i Manchester, Ted Gatsas (R) stiller til guvernør.

North Dakota guvernør: Demokratene har endelig en guvernørkandidat i denne konservative staten. Delstatsrepresentant Marvin Nelson vil stille for partiet.

Utah finans: Tidligere kongressmann Merrill Cook (R) vil stille til finansminister. Cook ble vippet ut av Kongressen i primærvalget i år 2000, etter at tidligere medarbeidere hadde sådd tvil om hans mentale helse. Siden 1984 har Cook stilt 14 ganger til 9 forskjellige verv.

DAGENS ARTIKLER – en god start på påsken!

«A Week on the Trail With the ‘Disgusting Reporters’ Covering Donald Trump» av Seth Stevenson (Slate.com): «What it’s like to write about a candidate who hates you…»

«Will Trump Be Dumped?» av Maureen Dowd (New York Times): «MOST people would be upset to be at the center of an agitated national debate about whether they were more like Hitler, Mussolini, Idi Amin, George Wallace or a Marvel villain. Not Donald Trump. He doesn’t like invidious comparisons but he’s cool with being called an authoritarian.»

«How Trump vs. Clinton could reshape the electoral map» av Dan Balz (Washington Post): «A prospective general election between Donald Trump and Hillary Clinton could significantly alter which states are in play this fall and heighten more than in any recent election the racial, class and gender divisions within the national electorate.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast («AMPOLCAST») har vi også.