God morgen! Det er fredag 18. mars, støvet etter «Super Duper-Tirsdag» begynner å legge seg i det presidenten kaster seg inn i sirkuset for å sikre sitt eget ettermæle og samtidig ødelegge for Donald Trump.

“The president has been clear that as we get closer to the general election, it will become even more important that the American people understand what is at stake.”

Talskvinne for Det hvite hus , Jennifer Friedman i en e-post.

Ny episode av #AMPOLCAST hører du her.

NYHETER

Obamas moderate nominasjon bryter med venstresiden av partiet. Etter at president Barack Obama onsdag nominerte Merrick Garland til høystrett har det kommet mange reaksjoner. Mange mener at valget av den relativt moderate kandidaten bryter med den venstre fløyen av det demokratiske siden som blant annet senator Elizabeth Warren (D–Massachusetts) representerer. Les mer.

Den republikanske opposisjonen begynner å sprekke. Samtidig begynner senatorer på republikansk side, spesielt de som stiller valg i år, å bli litt mer usikker på den totale blokaden av Obamas kandidat, som de ble enig om for noen måneder siden. Nate Silver i Fivethirtyeight argumenterer for at Det republikanske partiet kan stå overfor langt verre kandidater dersom Hillary Clinton, eller til og med Donald Trump, blir president. Les mer.

Tim Cook på forsiden av time. Konsernsjef i Apple Inc. Tim Cook er på denne ukens forside av det verdenskjente magasinet Time. Her snakker han ut om selskapets kamp mot amerikanske myndigheter i deres krav på tilgang til kryptert innhold. «To invent what they want me to invent puts millions of people at risk.» Hvis du ikke har helt kontroll over denne saken så hadde akkurat den britiske standup komikeren John Oliver et innslag om dette som er veldig forståelig (og veldig morsomt).

#2016SIRKUSET

Demokratene er urolige for Trump. I sommer var det mange demokrater som argumenterte for at Donald Trumps kandidatur var en fordel for Hillary Clinton. Situasjonen er en ganske annen i dag, nå er nemlig framtrenede personer i Det demokratiske partiet urolig for Trump. De ser på ham som en farlig og lite forutsigbar kandidat som kan snu opp ned på en rekke stater som tradisjonelt har vært blå eller rød. Les mer.

Obama blir mer og mer involvert i presidentkampen. I det Donald Trump og Hillary Clinton er i ferd med å bli de to partiers kandidater holder president Barack Obama på å bli mer og mer involvert i årets presidentvalg. Dette er delvis for å få en demokrat i Det hvite hus, men også for å beskytte sitt eget ettermæle og politiske arbeid. Samtidig vil han med dette prøve å bryte med medias konstante dekning av Trump. Les mer.

the-strip-slide-5QFS-master675

Mulig samarbeidsavtale mellom Cruz og Kasich. Etter at senator Marco Rubio (R-Florida) droppet ut er det nå bare tre kandidater igjen på republikansk side. Det er kun en av dem, Trump, som har en realistisk mulighet til å få flertallet av delegater før landsmøte i juli. Senator Ted Cruz (R-Texas) har en teoretisk mulighet, men burde gjort det bedre i sørstatene for å nå 1 237 delegater. Ohio-guvernør John Kasich må faktisk vinne hele 116 % av de resterende delegatene for å ha flertall. Derfor satser de to sistnevnte på en «brokered convention» og for å få til det må de stoppe Trump. Dermed spekuleres det nå i om det kommer til å inngås en samarbeidsavtale mellom Cruz og Kasich hvor de kommer til å be tilhengerne sine stemme på den andre i ulike stater for å ha best mulighet «1-1» mot Trump. Les mer.

Paul Ryan fra Speaker til republikansk presidentkandidat? Etter at resultatene fra Supertirsdag 3.0 ble klare fikk tallknuserne vann på mølla, og nå er sannsynligheten stor for en «brokered convention» hvor en ny kandidat kan vil bli presentert. Spekulasjonen er med andre ord i gang og en het kandidat er nåværende speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt). På spørsmål om en mulig nominasjon svarer Ryan selv: «You know, I haven’t given any thought to this stuff,» ‘What about the contested convention?’ I say, well, there are a lot of people running for president. We’ll see. Who knows.» Les mer.

Fem politimenn degradert etter Trump møte. De fleste har nok fått med seg klippet hvor en fredelig demonstrant blir slått til i fjeset under et Trump møte. Nå er fem politimenn i North Carolina degradert etter at de ikke grep inn og pågrep mannen som slo. Les mer.

Elle kårer de mest overbevisende kvinnene i Washington. Verdens største moteblad Elle har i sin aprilutgave en profil av det de mener er de best overbevisende kvinnene i Washington. På listen finner du blant justisminister Lorreta Lynch og leder for Planned Parenthood Cecile Richards. Les mer.

Spillelisten til Donald Trump oppmuntrer til vold. Det mener i alle fall musikkritiker i Washington Post, Chris Richards. Under kan du selv se listen, høre og eventuelt avgjøre selv. Spillelisten inkluderer mye britisk med Elton John og Rolling Stones som de to mest fremtredende artistene. Les mer

DAGENS ARTIKLER

“Merrick Garland isn’t a bad deal for Repulicans. Here’s why they might block him anyway” av Andrew Prokop (Vox): «At first glance, President Obama’s nomination of Merrick Garland to the Supreme Court would seem to be a great deal for Republicans.»

“The Obama Doctrine” av Jeffrey Goldberg (The Atlantic): «Friday, august 30, 2013, the day the feckless Barack Obama brought to a premature end America’s reign as the world’s sole indispensable superpower—or, alternatively, the day the sagacious Barack Obama peered into the Middle Eastern abyss and stepped back from the consuming void.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.