God morgen! Det er torsdag 17. mars, Kongressen er splittet; alt handler om Trump og Høyesterett, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I’m speaking with myself, number one, because I have a very good brain and I’ve said a lot of things…My primary consultant is myself and I have a good instinct for this stuff.»

Donald Trump om utenrikspolitikk på MSNBC’s «Morning Joe»

NYHETER

Obama nominerer Merrick Garland til Høyesterett. Obama har endelig offentliggjort sin kandidat til Høyesterett, og valget falt på Merrick Garland, den eldste og mest kvalifiserte av Obamas potensielle kandidater. I følge Det hvite hus er Garland den mest erfarne kandidaten på området føderal rett noensinne. Garland ble vurdert i de to andre nominasjonsrundene da Obama nominerte Sonia Sotomayor og Elena Kagan i 2009 og 2010, og blir ansett som en moderat demokrat som er respektert av både republikanere og demokrater. Majoritetsleder for senatet, Mitch McConnell (R), gjentok derimot republikanernes offisielle ståsted ved å si at de ikke endelig vil godkjenne en kandidat før det er blitt valgt ny president. McConnell gjentok at de følger de såkalte ”The Biden Rules” ved å insistere på denne linja. Les mer.

Det hvite hus annonserer nye økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea. Etter Nord-Koreas atomprøvesprengninger 6. januar og følgende utskyting 7. februar signerte Barack Obama tirsdag en eksekutivordre som skjerper inn de eksisterende sanksjonene mot Nord-Korea. Dette ble annonsert på onsdag av Det hvite hus, og er i tråd med med USAs gjeldende utenrikspolitikk overfor Nord-Korea. Sanksjonene kommer for øvrig samtidig med kravet fra Det hvite hus om at Nord-Korea umiddelbart skal løslate en amerikansk collegestudent som er dømt til 15 års straffearbeid for å ha fjernet en propagandaplakat. Les mer.

#2016SIRKUSET

GOP-medlem påpeker at det er DE som velger kandidater – Trump sier det vil bli opptøyer om han ikke blir valgt. Curly Haugland, en GOP-delegat som er en av de få som kan stemme fritt på kandidatene, sa onsdag i et intervju med CNBC at ”the political parties choose their nominees, not the general public, to contrary belief”. Donald Trump kommenterer dette med å si at han tror det vil bli opptøyer om han ikke blir valgt, siden han er blitt stemt fram av ”many, many millions of people”. The Economist Intelligence Unit har i tillegg rangert muligheten for at Trump vinner det amerikanske presidentvalget som en av ti ”global risks”, og at det kan øke mulighetene for handelskrig og virke som et rekrutteringsverktøy for ”jihadi groups”. Les mer.

Missouri har fremdeles ikke erklærte vinnere. Delstaten Missouri holdt primærvalg for både republikanere og demokratene på «Super Duper Tuesday» og alle stemmene er telt, men ingen erklært vinnere; dette fordi både Trump og Clinton leder med to tiendedeler av et prosentpoeng, som er innenfor den lovlige grensen for å be om omtelling av stemmene. Ingen av kampanjene har bedt om dette ennå. Alt dette gjør at man ikke helt kan erklære vinnere ennå. Les mer.

Anonymous truer Trump med ”total war”. Hacktivist-gruppa ”Anonymous” truer at de vil starte ”total war” mot Trump ved å hacke nettsidene hans og lekke personlige opplysninger. Angrepet, som også tar sikte på å stenge nettsidene hans en kort stund, vil skje 1. april men det er lovet å ikke være aprilsnarr. Les mer.

Tidligere Rubio-supportere velger nye kandidater. Sør-Carolinas guvernør Nikki Haley (R), støtter nå senator Ted Cruz (R-Texas), etter å ha opprinnelig støttet Rubio, og sa at «that’s what I want to see happen». Senator Jim Inhofe (R-Oklahoma) støtter nå Ohio-guvernør John Kasich (R), og sier «Out of the three still in the race for president, John is my guy». Les mer.

Donald Trump styrer showet. Donald Trump droppet ut av den siste planlagte republikanske debatten 21. mars, og Fox News endte med å avlyse hele greia. Les mer på AmerikanskPolitikk.no.

«The Donald» vender blikket mot den nasjonale kampen, og slipper klipp om Hillary.

View this post on Instagram

Is this what we want for a President?

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

DAGENS ARTIKLER

«Merrick Garland for the Supreme Court» av The Editorial Board (The New York Times): «But we are no longer operating in the realm of sense or normality. The Republican Party is staring down the very strong possibility that Donald Trump will be the party’s presidential candidate. And now, its leaders, in a stupendous show of political malfeasance, are putting the Supreme Court’s constitutional duties on hold while they make dishonest claims about “letting the people’s voice be heard.» Les mer.

«The Worst of All Worlds» av Ron Fournier (The Atlantic): «I might have picked Hillary Clinton vs. Donald Trump. What could be worse for a creaky, cancerous political system than what the Democratic and Republican parties are brewing up? Nothing really. This is as bad as it gets.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.