Morgenkaffen onsdag 16. mars: Stor kveld for Clinton og Trump, exit for Rubio

God morgen! Det er onsdag 16. mars, Super Duper-Tirsdag ble avgjørende for flere kandidater, og Mor­gen­kaffen er servert.

«After tonight, it is clear that while we are on the right side, this year, we will not be on the winning side.»

Marco Rubio (R-Florida) droppet tirsdag kveld ut av kampen om den republikanske nominasjonen etter at han tapte primærvalget i hjemstaten Florida. Sitert av ABC News.

NYHETER

Obama-administrasjonen letter reise- og handelsrestriksjoner for Cuba. Endringer i restriksjoner vil gjøre det lettere for amerikanere å reise til øystaten, og for amerikanske flyselskap og hoteller å operere der. Turisme er fremdeles ikke godkjent av amerikansk lov, men enkeltpersoner har nå rett til å reise for utdanningsformål. Endringene kommer før president Barack Obamas planlagte besøk til Havana neste uke, og er et omfattende skritt mot å normalisere forholdet mellom USA og Cuba. Normaliseringen er et mål kunngjort av Obama og Cubas president Raúl Castro i desember 2014. Les mer.

#2016SIRKUSET

Nok en stor kveld for Trump. Den kontroversielle presidentkandidaten Donald Trump vant tirsdag primærvalgene i Florida, Illinois og North Carolina. Spesielt viktig var primærvalget i Florida, som er en av de første winner-take-all-delstatene. Trump fikk 45,7% av stemmene foran Florida-senator Marco Rubio som endte med 27%. Dermed får Trump med seg alle de 99 delegatene delstaten sender til republikanernes landsmøte. Rubio har ligget bak på meningsmålinger, men håpet allikevel på støtte i hjemstaten. I Illinois vant Trump med 39% av stemmene foran Texas-senator Ted Cruz med 31%. Kasich fulgte etter med 19,6% og Rubio med 8,5%. Illinois har en delegatfordeling der ”winner-take-most”, og Trump er forventet å ta størsteparten av delstatens 69 delegater. North Carolina fordeler sine 72 delegater proporsjonalt. Trump kom inn først med 40,4% foran Cruz med 36,7%, Kasich med 12,6% og Rubio med 7,7%.

I Missouri ser det ut til at Trump har vunnet med 40,8% av stemmene mot 40,7% til Cruz. Den endelige delegatfordelingen er ikke klar.

Trump vant også tirsdagens republikanske caucusvalg på Nord-Marianene med 73% av stemmene foran Ted Cruz med 24%, og tar dermed med seg alle de 9 delegatene dette territoriet sender. Øygruppens republikanske guvernør Ralph Torres hadde støttet Trump, og det var forventet at han ville vinne her. Les mer.

Rubio gir seg. Florida-senator Marco Rubio var avhengig av å vinne hjemstaten Florida. Kampanjen hans har de siste ukene jobbet for å samle støtte fra det republikanske etablissementet for å kunne slå lederkandidat Donald Trump. Idet stemmelokalene stengte i Florida tirsdag ble det klart at senatoren ikke lyktes i å oppnå dette målet. Han kom inn på en andreplass, mange prosentpoeng bak Trump som dermed tar med seg alle delstatens 99 delegater til republikanernes landsmøte. Rubio endte sin kampanje for ”a new American century” tirsdag kveld i en tale til supportere i Miami, Florida. Les mer.

Kasich lettet over støtte i hjemstaten. Ohio-guvernør John Kasich kunne puste lettet ut etter at han sikret seieren i hjemstaten foran motkandidat Donald Trump. Kasich fikk 46,4% av stemmene, foran Trumps 36,2%. Ohio er som Florida en winner-take-all-stat, og dermed får han støtte fra alle de 66 republikanske delegatene. Guvernørens president-kandidatur sto tirsdag på spill. Selv om han er populær i hjemstaten, var det ikke garantert at han ville vinne primærvalget. På meningsmålinger har det de siste dagene vært jevnt mellom Kasich og Trump. Før tirsdag hadde Kasich ikke vunnet noen av primærvalgene, og han har tidligere sagt at han ville ende sin kampanje om han ikke vant i Ohio. Gårsdagens seier tilsier dermed at han fortsetter, og vil derfor være viktig for republikanere som fremdeles ønsker å hindre Trump i å vinne nominasjonen. Til og med motkandidat Marco Rubio hadde i forkant bedt sine supportere om å stemme på Kasich, i håp om at han ville slå Trump. Les mer.

Hillary stadig nærmere nominasjonen. Tidligere utenriksminister Hillary Clinton var nær å gjøre rent bord i tirsdagens fem demokratiske primærvalg. Det var forventet at hun skulle vinne i sørstatene Florida og North Carolina, men større usikkerhet var det rundt midtvest-statene Illinois, Missouri og Ohio. Disse siste har en større befolkning som kommer fra den hvite arbeiderklassen, en velgermasse som tidligere har vist støtte til Vermont-senatoren Bernie Sanders. Clinton vant tirsdag i Florida med 64,5%, Illinois med 50,5%, North Carolina med 54,6% og Ohio med 56,5%.

Det ble svært jevnt i Missouri også på demokratisk side. Med 98,8% av stemmene opptalt tar Clinton seieren med 49,6% mot Sanders 49,4%. Les mer.

Vil motvirke valgkamps-vold. Den siste tiden har det vært flere voldelige hendelser på Donald Trump sine folkemøter. Majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky), ba tirsdag den republikanske lederkandidaten om å fraråde og fordømme bruk av vold. Kort tid etter snakket Obama på et St. Patricks dag-arrangement, der han tok til orde mot kampanjer preget av ”vulgære og splittende” ord og handlinger. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Yuuuge natt for Trump, farvel til Rubio» av Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk.no): «Republikanerne hadde valg i fem delstater i natt og resultatet ble en god, men ikke overveldende seier for Donald Trump. Og Marco Rubio har suspendert sin presidentkampanje.»

Super Duper-seier til Clinton av Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk.no): «Demokratenes primærvalg tirsdag ble mindre spennende enn man kunne håpet på. Hillary Clinton tok nok et langt steg mot nominasjonen, mens Bernie Sanders fortsatt sakker akterut i kampen om delegatene.»

«Inside Marco’s Hollow Campaign» av Eli Stokols og Shane Goldmacher (Politico): «Rubio’s strategy was always an inside straight – overly reliant on a candidate’s ability to dominate free national media in order to outperform, outwit and eventually outlast a wide field of rivals. It was sketched out by an inner-circle of advisers who believed they would eschew the very fundamentals of presidential campaigning because they had a candidate who transcended. That’s exactly what happened in 2016; it just turned out Rubio wasn’t the one transcending.»

«Super Tuesday II: Clinton sweeps Florida, Ohio and North Carolina; Rubio quits after Trump wins Florida» av David A. Fahrenthold og Rosalind S. Helderman (Washington Post): «The Democratic party moved a lot closer to choosing its nominee on Tuesday night. The Republican party moved a little closer to chaos.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.