Skilt i ei burgersjappe i Wilmington, North Carolina. (Foto: Privat)

Primærvalgsesongen 2016 fortsetter, med nominasjonsvalg i North Carolina i natt.

Roger Gregory
Egenrådig: Dommer Roger Gregory. (Foto: USAs justisdepartement)

Valglokalene stenger kl. 00:30 norsk tid (USA har alt byttet til sommertid) og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

I denne delstaten ble sesongen kastet ut i kaos av en føderal domstol, som etter at påmeldingsfristen hadde gått ut fant det for godt å forkaste kongressdistriktene, som hadde vært i kraft siden valget i 2012.

map-nc-districts-300
De problematiske distriktene. (Foto: Alyson Hurt / NPR)

Nominasjonene til Senatet og til delstatsvervene, der ni av ti embeter har primærvalg, går som normalt og beskrives nedenfor; valgene til Representantenes hus er berammet til 7. juni og vil bli behandlet i en senere post. Den andre omgangen for alle typer valg er dog sløyfet, som en følge av domstolens avgjørelse.

SENATOR

My Portrait Sessions
Trygg & anonym: Richard Burr (Foto: Wikipedia)

Senator Richard Burr (f.1955) satt ti år i Huset før han ble valgt til Senatet i 2004. Han tok 55% i jubelåret 2010. Burr har vært forholdsvis anonym, men har stemt solid konservativ uten de store avvik den ene eller andre veien.

Burr leder etterretningskomiteen og har fått mye gratis PR på det i disse tider da terror står høyt oppe på velgernes mentale prioriteringsliste. I tillegg har mye av valgkampen hans også dreiet seg om dette temaet og han kommer garantert til å fortsette å terpe på det til november.

Ikke desto mindre får han intern konkurranse fra lege og tapende 2014-kandidat Greg Brannon (f.1960), som tok 27% mot daværende delstatsrepresentant, nå senator Thom Tillis i nominasjonsvalget.

NC sen3 Greg Brannon
Pest & Plage: Greg Brannon (Foto: Wikipedia)

I 2014 var Brannon et vedvarende problem for republikanerne og ville trolig tapt for senator Kay Hagan (D); som det var, greide Tillis bare såvidt å slå henne. Brannon klarte i stor grad å ødelegge for seg selv med bombastiske uttalelser og outrerte standpunkter, men i en tid da Donald Trump fortsatt herjer med presidentnominasjonen kan vi ikke utelukke at han har en base.

I tillegg stiller den pensjonerte reklamemannen Larry Holmquist og tidligere dommer Paul Wright.

Jeg tror Burr vinner grei renominasjon.

NC sen3 Deborah Ross
Favoritt: Deb Ross. (Foto: NC State House)
NC sen3 Chris Rey
Små sjanser: Chris Rey. (Foto: Tumblr)

For demokratene stiller borgermesteren i småbyen Spring Lake, Chris Rey og tidligere delstatsrepresentant Deborah Ross, samt forretningsmennene Kevin Griffin og Ernest Reeves.

Ross har fått støtte fra demokratenes senatskomite og er favoritt til å vinne nominasjonen, men Rey kan dra fordel av at han er svart, i likhet med en stor andel av demokratenes primærvelgere. Griffin har samlet inn noe cash, men har lite politisk erfaring.

Jeg tror Ross vinner klart.

DELSTATSVERV

North Carolina er en av en håndfull stater som avholder delstatsvalgene samtidig med presidentvalget og ni av ti embeter har primærvalg i år.


NC guv Pat McCrory
Taper neppe nominasjonen: Pat McCrory. (Foto: Offisielt bilde)

Forretningsmann og borgermester i Charlotte, Pat McCrory (f.1956) tapte knepent i 2008, men vant klart i 2012, med 55%. Han er den første republikaner til å vinne guvernørvalget siden 1988 og kan i noen grad kreditere sin seier i 2012 til at den utgående demokraten, Bev Perdue var mektig upopulær.

Han får en intern utfordring fra tidligere delstatsrepresentant Robert Brawley og eiendomsmegler Charles Kenneth Moss. Ingen av dem skal ha samlet inn nok penger eller støtteerklæringer til å matche McCrory.

Trygg renominasjon.

NC ag Roy Cooper
Aspiring Governor: Roy Cooper. (Foto: Offisielt bilde)

Som jeg skrev i saken om valget i Kentucky ifjor, kalles «Attorney General»-embetet ofte for «Aspiring Governor». Så også i North Carolina, der demokratene kommer til å nominere justisminister Roy Cooper, som annonserte sitt kandidatur dagen etter mellomvalget i 2014.

Også forretningsmann og tidligere delstatsrepresentant Ken Spaulding stiller, men har ikke penger eller støtte nok til å gjøre noe seriøst forsøk.

Cooper vinner lett.


NC ltguv Linda Coleman
Satser på omkamp: Linda Coleman. (Foto: Kandidatens Facebookside)

Vise­gu­ver­nøren nomi­neres og velges separat. Republikaner og arkitekt Dan Forest (f.1967) erobret vervet i 2012 med såvidt over 50% og syltynn margin. Han har imidlertid greid å unngå interne motstandere.

NC ltguv Holly Jones
Satser på opprykk: Holly Jones. (Foto: Kandidatens hjemmeside)

For demokratene stiller kandidaten fra 2012, ex-delstatsrepresentant Linda Coleman, advokat Ron Newton, fylkesråd Holly Jones og pensjonist Robert Wilson.

Dette ser ut til å bli en kamp mellom Coleman og Jones. Coleman er bedre kjent, men Jones har vært hakket hvassere i å samle inn cash.

Svak fordel Coleman.


Administrasjonsminister Elaine Marshall (f.1945) var første kvinne til å inneha et delstatsverv i North Carolina da hun ble valgt i 1996. Hun var demokratenes tapende kandidat mot senator Burr i 2010, men fikk allikevel gjenvalg med 54% i 2012.

NC adm AJ Daoud
Mer energisk: AJ Daoud. (Foto: Kandidatens Facebookside)

For republikanerne stiller forretningsmann og ex-lotterikommisjonær Abraham ‘AJ’ Daoud og forretningsmann Michael LaPaglia. Daoud tok bare 10% og siste plass i nominasjonskampen for dette vervet i 2012, men han har vært mye mer energisk ved dette valget og til og med fått noen lokalpolitikere med på laget.

LaPaglia synes derimot ikke å ha bedrevet mye av en kampanje.

Jeg tipper Daoud vinner i natt.


NC ag Josh Stein
Gammel traver: Josh Stein. (Foto: Wikipedia)

Justisminister Cooper går som nevnt for guvernørvervet i 2016. For demokratene stiller delstatssenator Josh Stein og advokat Marcus Williams. Sistnevnte er noe av en evig kandidat og har stilt til både senator, kongressmann, delstatssenator og guvernør tidligere; alle uten hell.

Stein, som var en av valgkamplederne for senatskampanjen til tidligere presidentkandidat John Edwards i 1998, har gruset ham i både pengeinnsamling og støtteerklæringer.

Her er Stein favoritt.

NC ag Jim ONeill
Offensiv aktor: Jim O’Neill. (Foto: Kandidatens hjemmeside)
NC ag Buck Newton
Har oversikt: Buck Newton. (Foto: NC State Senate)

For republikanerne stiller delstatssenator Buck Newton og fylkesadvokat Jim O’Neill. Sosialkonservative Newton leder justiskomiteen og mener han har god oversikt over alle detaljer jobben innebærer, mens den mindre ideologiske O’Neill har terpet på at han er den eneste med erfaring fra en rettssal.

O’Neill har en liten ledelse i pengeinnsamlingen, men Newton har vært mer aktiv rundt om i delstaten.

Her er det mye jevnere, men jeg tror Newton vinner knapt.


NC fin Ron Elmer
Prøver igjen: Ron Elmer. (Foto: Kandidatens hjemmeside)
NC fin Dan Blue
Sin fars sønn: Dan Blue. (Foto: Kandidatens hjemmeside)

Den demokratiske finansministeren Janet Cowell (f.1968) tar ikke gjenvalg, og stiller, noe overraskende, ikke til noe annet verv. For demokratene stiller i stedet advokat Dan Blue III og regnskapsfører Ron Elmer.

Blue er sønn av en delstatssenator ved samme navn og har fått støtte fra Cowell.

Elmer tok 23% i primærvalget mot Cowell i 2012 og har fått støtte fra en fagforening for delstatsansatte.

Svak fordel Blue.


NC skole June Atkinson
Bør bli renominert: June Atkinson. (Foto: Winston-Salem Journal)

Lærer June Atkinson (f.1948) ble første gang valgt til skoleinspektør i 2008 og tok 54% i 2012. Hun får intern konkurranse i det demokratiske primærvalget fra Henry Pankey, som har hatt flere jobber som rektor og viserektor i Durham, og bla. blitt kåret til ‘årets rektor’ der.

Jeg tror Atkinson blir greit renominert.

For republikanerne stiller lærer J. Wesley Sills, barnelege Rosemary Stein og skolestyremedlem og advokat Mark Johnson.

Her er det vanskelig å si hvem som vinner, men jeg holder en knapp på Johnson.


Landbrukskommisjonær og ex-demokrat Steve Troxler ble første gang valgt i 2004 og tok 53% i 2012. Troxler utfordres internt av Tea Party-aktivist Andy Stevens, som er en tidligere libertarianer.

Lett renominasjon.


NC arb Charles Meeker
Har en sjanse i november: Charles Meeker. (Foto: Parker & Poe advokatfima)

Arbeidskommisjonær og republikaner Cherie Berry (f.1946) tok drøye 53% i 2012. For demokratene stiller jurist og tidligere borgermester i Charlotte, Charles Meeker og pastor og jurist Mazie Ferguson.

Med Meeker har demokratene faktisk en sjanse i november, og han er soleklar favoritt.


Forsikringskommisjonær og demokrat Wayne Goodwin (f.1967) tok 52% i 2012. For republikanerne stiller bonde og 2012-kandidat Mike Causey, tidligere fylkesråd Joe McLaughlin og entreprenør Ron Pierce.

Det er igjen vanskelig å si hvem som vinner dette, men jeg har viss anelse om McLaughlin.