Demokratenes senatskandidater Ted Strickland og P. G. Sittenfeld. (Foto: Kandidatenes Facebooksider)

Primærvalgsesongen 2016 fortsetter, med nominasjonsvalg i Ohio i natt.

Valglokalene stenger kl. 00:30 norsk tid (USA har alt innført sommertid) og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

SENATOR

OH sen3 Rob Portman
Blir renominert: Rob Portman (Foto: Wikipedia)

Senator klasse 3 i Ohio er republikaneren Rob Portman (f.1955) Han har tidligere sittet i Representantenes hus, vært budsjettdirektør og handelsrepresentant for president George W. Bush og var den første republikanske senator til å støtte likekjønnede ekteskap.

Portman har helt ubetydelig konkurranse i primærvalget fra delstatsansatte Don Eckhart. Han har ikke samlet inn særlig med penger, og ingen støtteerklæringer fra seriøst hold.

Portman vil bli renominert uten problemer.

Gov. Ted Strickland, a Democratic candidate for Senate in Ohio, in Cleveland, OH. Saturday, January 16, 2016. Christopher Dilts /
Det gamle: Ted Strickland. (Foto: Kandidatens hjemmeside)

På demokratenes side er det litt mer spenning. Favoritten er Ted Strickland, som tidligere har vært både kongressmann og guvernør. Han har et rykte som sentrumsorientert og er godt kjent blant velgerne. Strickland er imidlertid 74 år gammel, og en del vil sikkert stusse over at en såpass aldrende mann vil tilbake til DC, og kanskje også spørre seg om han kan slå Portman i november.

OH sen3 PG Sittenfeld
Det nye: P. G. Sittenfeld. (Foto: Kandidatens Facebookside)

Hovedmotstanderen er Alexander Paul George Sittenfeld, populært kalt «P. G.», som er bystyremedlem i Cincinnati. Han er ung (bare 31), men i 2013 tok han flest stemmer og ble valgt med den største marginen i byens moderne tid. Sittenfeld har fått støtte fra tidligere guvernør Dick Celeste, men ikke så mange fler.

Strickland youtube
Våpenet vendes mot ham: Ted Strickland. (Foto: Youtube)

Strickland har samlet inn klart mest penger, men ikke imponerende i forhold til Portman, og Sittenfeld har klart å holde seg forholdsvis konkurransedyktig. Sittenfeld har angrepet fra venstre, noe som ikke er så dumt i et primærvalg; særlig er det en klar forskjell mellom de to når det gjelder våpenlovgivning. Strickland har en A+ karakter fra NRA, mens kontrollsiden har brukt flere hundre tusen på reklame for Sittenfeld.

Jeg gir allikevel Strickland fordelen her.

I tillegg stiller ergoterapeut Kelli Prather, som knapt har samlet inn penger eller støtteerklæringer.

REPRESENTANTER

Ohio har 16 kongressdistrikt og det er primærvalg i 9 av dem; av disse er det egentlig bare OH-8 og OH-14 som har noen interesse.


OH01 Steve Chabot
Klar for to nye år: Steve Chabot. (Foto: Wikipedia)

Distrikt 1 ligger i det sørvestlige hjørnet av staten og inkluderer deler av Cincinnati. Jurist og fylkesråd Steve Chabot (f.1953) skal være trygg, men tre demokrater kjemper nå om å få møte ham i november: Tidligere libertariansk kandidat Jim Berns, pilot Fred Kundrata og advokat Michelle Young.


OH02 Brad Wenstrup
Får to nye år: Brad Wenstrup. (Foto: Kandidatens hjemmeside)

Distrikt 2 omfatter de sentrale, sørlige deler av staten, inkludert Cincinnatis østlige forsteder. Representant Brad Wenstrup (f.1958) tok det fra en annen republikaner i 2012, men får en intern utfordring fra skolestyremedlem Jim Lewis. Han har dog ikke samlet inn penger i det hele tatt, så her går det mot trygg renominasjon.

For demokratene stiller advokat Russ Hurley, pensjonist Ronny Richards og lastebilsjåfør William Smith.


OH04 Jim Jordan
Nok en trygg republikaner: Jim Jordan. (Foto: Wikipedia)

Distrikt 4 ligger i de nordlige til nordvestlige strøk av staten og inkluderer Lima. Jurist og delstatssenator Jim Jordan (f.1964) tok nesten 68% i 2014 mot demokratenes kandidat, den pensjonerte læreren Janet Garrett. Hun stiller igjen, sammen med pensjonist Norbert Dennerll, som var bystyremedlem i Cleveland på 50- og 60-tallet og har stilt mange ganger tidligere og Daniel Johnson.


Republikaneren Bill Johnson (f.1954) tok distrikt 6 fra en sittende demokrat i 2010, og fikk 58% av stemmene i 2014. Demokratene hadde to halvseriøse kandidater; tidligere fylkesråd Mick Davenport og borgermester Mike Lorentz. Davenport har imidlertid trukket seg, men står fortsatt på stemmeseddelen.


OH07 Bob Gibbs
Det er neppe motstanderne som ha gitt ham hvitt hår: Bob Gibbs. (Foto: Wikipedia)

Også republikaneren Bob Gibbs (f.1954) i distrikt 7 tok setet fra en sittende demokrat i 2010. Han får intern motstand fra eiendomsmegler og lastebilsjåfør Terry Robertson.

Gibbs kommer til å surfe gjennom både nominasjon og valg.


Distrikt 8 ligger i det vestlige Ohio og inkluderer området nord og nordøst for Cincinnati. Det er for tiden tomt, etter at Speaker John Boehner gikk av i oktober ifjor. Det er et ganske tettpakket republikansk primærvalg, som i dette konservative setet i praksis er ensbetydende med valget. Det avholdes to valg parallelt; ett for nominasjonen til det ordinære valget i november, det andre er til suppleringsvalget, som avholdes 7. juni.

OH08 Bill Beagle
På den ene siden: Bill Beagle. (Foto: Ohio State Senate)
OH08 Tim Derickson
På den andre siden: Tim Derickson. (Foto: Ohio State House)

15 republikanere stiller: Delstatssenator Bill Beagle, delstatsrepresentant Tim Derickson, eiendomsforvalter George Wooley, personalansvarlig Scott Georg, pilot Kevin White, forretningsmennene Warren Davidson, Joe Matvey og Matthew Ashworth, advokat Terri King, betongentreprenør Jim Spurlino, Edward Meer, Jim Robbins, Michael Smith og lærerne Eric Haemmerle og J. D. Winteregg.

OH08 Warren Davidson
Støttes av Club for Growth: Warren Davidson. (Foto: Kandidatens Facebookside)

Av disse er Beagle og Derickson favoritter. De er fra hver sin del av distriktet og Derickson fikk støtte av den 16. kandidaten, fylkesrevisor Roger Reynolds, som trakk seg noen dager etter påmeldingsfristen.

I tillegg skal dog nevnes at Club for Growth har spyttet inn 400.000 på en reklame for Davidson, så han kan ikke helt utelukkes.

Jeg holder en ørliten knapp på Derickson.


OH09 Marcy Kaptur
Lengst sittende kvinne i Huset: Nancy Kaptur. (Foto: Wikipedia)

Distrikt 9 inkluderer Toledo og løper langs kysten av Lake Erie til de vestlige forstedene til Cleveland. Det har vært representert av demokraten Marcy Kaptur (f.1946) siden 1993 og det er fint liten sjanse for at det kommer til å endre seg i 2016.

Allikevel stiller tre republikanere: Professor Joel Liske, tidligere delstatsrepresentant Steve Kraus og forretningsmann Donald Larson. Kraus, som også er auksjonarius, har stilt før. Han ble valgt til delstatsforsamlingen i 2014, men forlot den i løpet av noen måneder fordi han ble dømt for tyveri, en dom han hevder er politisk motivert.


Distrikt 13 ligger i det nordøstlige Ohio og omfatter deler av Akron og hele Youngstown. Jurist og delstatsrepresentant Timothy Ryan (f.1973) ble har holdt distriktet greit, men utfordres igjen internt av lastebilsjåfør John Luchansky, som tok 15% i 2014. Med null penger og null støtte blir dette ren walkover for Ryan.


OH14 David Joyce
For moderat: David Joyce. (Foto: Wikipedia)

I distrikt 14, som omfatter det nordøstlige hjørnet av delstaten, inkludert forstader til Cleveland, er det duket for en omkamp – muligens to. Kongressmann David Joyce (f.1957) ble første gang valgt i 2012, etter at han ble oppnevnt til kandidat av det republikanske partistyret, siden den daværende representanten, Steven LaTourette, fant det for godt å trekke seg etter at nominasjonen var avsluttet.

Joyce har bakgrunn som advokat og fylkesanklager, og jobbet for LaTourette, som var anklager i samme fylke før han ble kongressmann. LaTourette var av de mest moderate republikanerne, og dette stemplet har nok hengt ved Joyce, som heller ikke har gjort så mye for å endre på det.

OH14 Matt Lynch
«Ekte konservativ»: Matt Lynch. (Foto: Ohio State House)

I 2014 fikk Joyce konkurranse om nominasjonen fra den betraktelig mer konservative delstatsrepresentanten Matt Lynch, og vant bare 55-45. Nå er Lynch ute av delstatsforsamlingen, har annonsert sitt kandidatur mye tidligere i sesongen og er klar for omkamp.

Også Lynch er advokat av utdanning, dog har han i 30 år vært privatpraktiserende i familiefirmaet. Imdlertid ser det ut til at pengebingen har tørket inn for Lynch, og han har ikke samlet inn mye i forhold til Joyce.

Jeg tror Joyce blir renominert.

OH14 Michael Wager
Lever i håpet: Michael Wager. (Foto: Kandidatens Facebookside)

Også på demokratisk side er det nominasjonsvalg, her mellom partiets kandidat fra 2014, advokat Michael Wager, og tidligere dommer Alfred Mackey. Den velstående Wager ble markedsført som en kommende stjerne av demokratene, men gikk ned i flammer med tallene 63-33 i november.

Mackey gikk av for aldersgrensen i 2015 og skal være i eldste laget til å starte en kongresskarriere, i tillegg ble han anmeldt for flere tilfeller av ordensforstyrrelse ved tinghuset han pleide å jobbe i.

Jeg tror Wager blir nominert.