God morgen! Det er tirsdag 15. mars, i natt er det klart for «Super Duper-Tirsdag», og Mor­gen­kaffen er servert.

«The press is now going, they’re saying, ‘Oh but there’s such violence.’ No violence. You know how many people have been hurt at our rallies? I think, like, basically none except maybe somebody got hit once … It’s a love fest. These are love fests.»

Donald Trump nektet å erkjenne voldsepisodene den siste tiden under et folkemøte i North Carolina.

NYHETER

Masseflukt fra Breitbart. Redaktøren for det populære, konservative nettstedet Breitbart, sa opp sin stilling mandag. Redaktøren Ben Shapiro sluttet for å vise sympati med reporteren Michelle Fields, som angivelig ble utsatt for vold av lederen for Trump-kampanjen, Corey Lewandowski. Da Breitbart, som er positive til Trump, visstnok forbød ansatte fra å støtte Fields, resulterte dette i en masseflukt fra nettstedet. Shapiro tok til Twitter for å vise sympati for de andre ansatte ved nettstedet:

#2016SIRKUSET

Dødt løp mellom Kasich og Trump i Ohio. En ny måling fra Quinnipiac viser at det er dødt løp mellom Donald Trump og delstatens egen guvernør John Kasich, foran nattens valg. Kandidatene får 38 prosent hver, mens Texas-senator Ted Cruz oppnår 16 prosent. Florida-senator Marco Rubio får ikke uventet lav oppslutning, da hans egen kampanje rådet velgere til å stemme på Kasich fremfor ham. Kasich leder foreløpig på gjennomsnittsmålingene i ”The Buckeye State”, med en 3,2 prosentpoengs ledelse ned til Trump. Kasich er helt avhengig av å vinne hjemstaten. Dersom han skulle tape her i kveld, vil det mest sannsynlig signalisere slutten på hans kampanje. Les mer.

Trump med tosifret ledelse i Florida. Målingen fra Quinnipiac viser at Trump øker forspranget med hele 24 prosentpoeng ned til delstatens egne Marco Rubio. Den frittalende mangemilliardæren oppnår 46 prosents oppslutning, mens Rubio får 22 prosent. Ifølge målingen ender Cruz på tredjeplass med 14 prosent, mens Kasich får 10 prosent. Dersom dette hadde vært valgresultatet ville nok Rubio-kampanjen måtte erkjent at valgkampen hadde vært over. Gjennomsnittsmålingene i delstaten viser ytterligere at Trump holder en 18 prosentpoengs ledelse ned til Rubio.

Lik som Kasich i Ohio, er Rubio er helt avhengig av å vinne hjemstaten. Begge statene fordeler delegatene etter «winner-takes-all»-systemet, hvor den som får flest stemmer, får alle delegatene. Ettersom det står 165 delegater på spill i Florida og Ohio alene, sier det seg selv at dette er nøkkelstater for kandidatene. Dersom Trump vinner begge delstatene, vil han mest sannsynlig vinne nominasjonen.

Clinton på topp i Florida og North Carolina. En ny måling fra Public Policy Polling (PPP) viser at Hillary Clinton holder en komfortabel ledelse i både Florida og North Carolina foran nattens valg. I Florida får den tidligere utenriksministeren 57 prosent over Bernie Sanders’ (I-Vermont) 32 prosent. I North Carolina får Clinton 56 prosent over Sanders’ 37 prosent. Disse målingene er imidlertid ikke helt uventede, da Clinton til nå ha gjort rent bord i Sørstatene. Dersom Clinton skulle tape en av disse, ville det virkelig begynt å spøke for hennes kampanje. Les mer.

Ingenting er avgjort i Midtvesten. PPP-målingen viser at det kan ventes tøffere konkurranse for Clinton i Midtvesten. I Ohio oppnår Clinton 46 prosent, mens Sanders får 41 prosent. I Missouri leder faktisk Sanders med 47 prosent over Clintons 46 prosent. Nabodelstaten Illinois viser også et tilnærmet dødt løp mellom kandidatene, hvor Clinton får 48 prosent mot Sanders’ 45 prosent. Sanders’ siste økning på meningsmålingene kan nok i stor grad skyldes hans overraskende seier i Michigan. Etter meningsmålingene å dømme er det således helt åpent i Midtvesten.

Ryan flytter ansvar over på kandidatene. Speaker i Representantenes hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) slo hardt ned på volden som har preget valgkampen den siste tiden. I et radiointervju med en lokal radiostasjon i hjemstaten Wisconsin, uttalte Ryan at volden på Trumps folkemøter var svært bekymringsverdig og at kandidatene har handleplikt for å motvirke slike hendelser. Dette står i stor kontrast med Trump selv, som har oppfordret deltagere til å «knock the crap» ut av demonstranter som prøver å kaste tomater. Les mer.

Du kan lese en grundig analyse av nattens valg her. Servert av Jon Henrik Gilhuus.

VALGSNACKS

Valganalytiker Jon Henrik Gilhuus har skrevet tre dyptgående artikler om alle de andre valgene som foregår i natt.

Det er nominasjoner til Senatet, Representantenes hus og et par delstatsverv i både Illinois, North Carolina og Ohio.

Trumpbølgen kan få konsekvenser nedover i rekkene; les artiklene, så er du oppdatert!

DAGENS ARTIKLER

«The End of Marco-mentum» av Mark Leibovich (NYTimes): «…Despite everything, Rubio continues to say he would still support Trump if he becomes the Republican nominee. That’s how he answered a question on that subject at a debate on March 3. (Cruz and Kasich said the same.) I was baffled by this and remained so. For as passionate and principled as Rubio fashioned himself, the answer showed he was still bound by the depressing orthodoxy of politics and partisanship — the very things that Trump has flouted to such success.»

«Can Trump unify GOP?» av Niall Stanage (TheHill): «At the last GOP debate before key contests Tuesday in Florida and Ohio, he called on the party to rally around his cause, saying the GOP establishment should «embrace what’s happening.» … A day later, Trump was forced to cancel an event in Chicago after thousands of demonstrators turned up to protest the event.»

DAGENS PROGRAM

Are Tågvold Flaten starter dagen i Missouri før turen går videre til Illinois og avsluttes i Ohio. Målet er Ohio-guvernør John Kasichs valgvake!


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.