God morgen! Det er mandag 14. mars, nyhetsbildet preges av opptøyene på Trumps valgmøter, og Mor­gen­kaffen er servert.

«All the gates of civility have been blown apart (…) Do we really want to live in a country where everybody hates each other and is at everybody’s throats? That’s what it feels like. We’re heading in a very dangerous direction (…) He has turned the most important election in a generation into a circus.»

Senator Marco Rubio (R-Florida) om Donald Trump til Jake Tapper på CNNs State of the Union.

NYHETER

Senatorer motsetter seg opprørstrening i Syria. President Obama varslet i forrige uke at han vil øke innsatsen i kampen mot IS «på alle fronter». En sentral del av hans strategi er programmet for trening og mentorering av syriske opprørere. Dette treningsprogrammet ble avbrutt i fjor, da målet om å trene opp 5000 opprørere ikke ble nådd. Programmet er blitt revidert, og fokuserer nå på et mindre antall krigere som skal spesialiseres. Planen møter imidlertid tidlig motstand i Kongressen, da flere senatorer fra begge partier uttrykker bekymring for at innsatsen skal være forgjeves og for at eventuelt amerikansk utstyr skal falle i hendene på IS-krigere. Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump kritiseres for å ha oppfordret til vold på valgmøter. Etter at flere av Donald Trumps valgkamparrangementer har medført voldelige sammenstøt, valgte den republikanske frontrunneren fredag å avlyse et valgmøte i Chicago, grunnet ventede demonstrasjoner. Nyheten førte til masseslagsmål mellom Trump-tilhengere og demonstranter. Nå kritiseres Trump for å ha bidratt til en aggressiv atmosfære, for å ha oppfordret til vold og for ikke å ta ansvar for eller avstand fra denne volden. Samtlige av Trumps republikanske rivaler kritiserte Trump i løpet av helgen. Sterkest i sin kritikk var senator Marco Rubio (R-Florida), som uttrykte bekymring og anklaget Trump for å ha skapt et sirkus av denne generasjonens viktigste presidentvalg. Han innrømte også at det stadig blir vanskeligere å stå ved løftet om å støtte den republikanske kandidaten, om det så måtte bli Trump. Les mer.

Trump anklager Sanders’ kampanje for å stå bak opptøyer. Mens Trump møter kritikk for stadige sammenstøt på valgmøtene sine, anklager frontrunneren selv senator Bernie Sanders (I-Vermont) for å ha sendt støttespillere for å forstyrre Trumps valgmøter. Til Chuck Todd på NBCs Meet the Press og Jake Tapper på CNNs State of the Union hevdet Trump at demonstrantene på hans valgmøter var profesjonelle og kom fra Sanders’ kampanje. Sanders avviste anklagen som enda en løgn fra Trumps hold. Trump valgte å svare med en tweet rettet mot den demokratiske kandidaten:

Clinton kritiseres etter AIDS-utspill. Presidentkandidat Hillary Clinton (D) har måttet bruke helgen til å rydde opp etter feilaktige kommentarer om AIDS. I anledning tidligere førstedame Nancy Reagans begravelse fredag uttalte Clinton at Reagan, sammen med tidligere president Ronald Reagan, startet den nasjonale samtalen om HIV og AIDS. Kommentarene møtte umiddelbart kritikk, da faktum er at president Reagan ventet til 1987 med å omtale emnet. På dette tidspunktet hadde sykdommen krevd mer enn 25.000 amerikanske liv. Clinton var raskt ute med en unnskyldning og med en egen tekst om sykdommen. På Twitter skrev hun følgende: «While the Reagans were strong advocates for stem cell research and finding a cure for Alzheimer’s disease, I misspoke about their record on H.I.V. and AIDS. For that, I’m sorry». Les mer.

Boehner med støtteerklæring til John Kasich. Lørdag kunngjorde tidligere Speaker i Representantenes hus, John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) at han støtter presidentkandidat og guvernør John Kasich (R-Ohio). I tråd med Kasichs egen kampanje, som så langt har tatt avstand fra personangrep, fokusert på sakene og oppfordret til en positiv valgkamp, unnlot Boehner å kommentere Kasichs rivaler i valgkampen. Støtteerklæringen kan vise seg å bli viktig for Kasich i hjemstaten Ohio, som holder nominasjonsvalg på tirsdag. Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Du kan se resultatene av primærvalget i Mississippi her og i tillegg gikk påmeldingsfristen ut i California (listene er ikke klare før om ca. to uker), Georgia, Idaho og Oregon i forrige uke.

I denne uken går fristen ut i Iowa, Maine, Montana, Nevada, Utah og Washington DC (sjekk kalender & delstatssidene). Dessuten er det primærvalg i Illinois, North Carolina og Ohio tirsdag – linker vil komme i morgenkaffen og på twitter tirsdag morgen.

Illinois senator: En meningsmåling fra Chicago Tribune av det demokratiske primærvalget tirsdag gir kongresskvinne Tammy Duckworth 72%, mot 8% for Andrea Zopp og bare 4% for Napoleon Harris.

New Hampshire senator: Tidligere delstatssenator Jim Rubens vil utfordre senator Kelly Ayotte i det republikanske primærvalget. Rubens stilte også mot tidligere senator Scott Brown i primærvalget i 2014 og tapte 50-23.

Arizona distrikt 1: Delstatssenator Carlyle Begay vil stille i det republikanske primærvalget i dette åpne vippestet. Begay, som er Navaho, skiftet parti for tre måneder siden.

Arizona distrikt 5: Delstatsrepresentant Justin Olson (R) vil stille i dette åpne setet.

Florida distrikt 1: Kongressmann Jeff Miller (R) tar ikke gjenvalg.

New Hampshire distrikt 2: Tidligere flertallsleder i delstatshuset, Jack Flanagan (R) vil stille mot kongresskvinne Annie Kuster (D).

New York distrikt 3 & 4: Tidligere fylkesråd Tom Suozzi vil stille i det demokratiske primærvalget i dette åpne vippesetet. På republikansk hold forlot delstatsrepresentant Chad Lupinacci racet og ga sin støtte til delstatssenator Jack Martins. Også veteran Bull Gurfein trakk seg og vil i stedet stille mot kongresskvinne Kathleen Rice (D) i det 4. distriktet.

North Carolina distrikt 12: Tidligere delstatssenator Malcolm Graham planlegger å stille mot kongresskvinne Alma Adams i det demokratiske primærvalget. Dette nytegnede distriktet inneholder bare litt over halvparten av Adams gamle distrikt og hun bor nå langt utenfor det nye. Graham stilte mot Adams i 2014, og tapte 44-24.

North Carolina distrikt 13: Fylkesfunksjonær Matt McCall blir republikaner nummer fire til å melde seg på i dette åpne setet.

Montana viseguvernør: Den republikanske guvernørkandidaten Greg Gianforte har valgt sin viseguvernørkandidat; fylkesråd Lesley Robinson.

Virginia viseguvernør: Delstatssenatorene Bryce Reeves og Jill Vogel stiller i det republikanske primærvalget for dette vervet i 2017.

Washington viseguvernør: Viseguvernør Brad Owens (D), som har hatt denne jobben i snart 20 år, tar ikke gjenvalg i 2016.

DAGENS ARTIKLER

«Why the Trump Rally in St. Louis Was So Different» av Umar Lee (The Nation): «In this climate, honed by seventeen months of protests since the killing of Mike Brown, Trump never got more than a few minutes to speak without interruption. The disruptions were constant. As the protesters were ejected from the building they were greeted by a mixture of boos and cheers in the street. At last count thirty-two were arrested. All protesters».

«Why Marco Rubio is Florida’s Not-So-Favorite Son» av Michael C. Bender (Bloomberg): «Rubio has left his most important voters—the ones who’ve actually pulled a lever for him—unattended. And now, as Rubio needs his home state more than ever, he’s finding they’ve moved on, too. Two recent polls in advance of the Florida primary next Tuesday show Rubio getting doubled up by New York businessman and former reality TV show host Donald Trump».


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Statsviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".