Den amerikanske bisonen er Wyomings delstatsdyr og dens silhuett er på delstatsflagget. (Privat foto)

Lørdag er det nominasjonskamper i en delstat, ett distrikt og to territorier.

Demokratene avholder valg på øygruppen Northern Marianas, mens republikanerne har valgmøter på Guam, i Washington DC og i Wyoming. Som alltid har demokratene en 15% sperregrense, mens de republikanske reglene varierer. Lørdag er et lite hvileskjær i nominasjonskampen, da demokratene velger under 1% av sine delegater, mens republikanerne velger litt over 2% av sine.

DISTRICT OF COLUMBIA

OH guv John Kasich
Kan moderate, partitro velgere gi Kasich seieren i DC? (Foto: Wikipedia)

USAs hovedstad, Washington D. C. deltar både ved presidentvalg og ved nominasjonene og sender 19 delegater til republikanernes landsmøte. Disse velges basert på stemmene for hele distriktet og det er en 15% sperregrense. Dersom en kandidat tar over 50%, vinner han alle delegatene. Stemmelokalene stenger kl. 20:00, norsk tid.

Byen er ca 50% svart, men de stemmeberettigede republikanerne vil nok være overveiende hvite. Mange av dem vil tilhøre nettopp det «establishment» som Donald Trump og til en viss grad Ted Cruz raser mot, så de to vil neppe være veldig populære her. Derimot vil høy inntekt og høy utdannelse peke mot Marco Rubio og John Kasich, som begge bør gjøre det bra i kveld.

Rubio bør vinne, men med tirsdagens resultater friskt i minne har Kasich også gode muligheter.

GUAM

FL sen3 Marco Rubio
Rubio kan måtte slite på Guam. (Foto: Wikipedia)

Guam er et territorium under USA som ikke deltar ved presidentvalg, men som likefullt sender delegater til partienes landsmøter. Lørdag avholdes et valgmøte der øygruppens 6 delegater til republikanernes landsmøte velges (i tillegg kommer tre superdelegater).

Så vidt vites finnes det ingen formelle måter å binde dem på, men i 2012 vant Mitt Romney alle delegatene og jeg venter at det kommer noen slags signaler om hvor landet ligger.

Øyas republikanske guvernør, Eddie Calvo har gitt sin støtte til Ted Cruz og med den medvinden han har hatt de siste ukene har jeg nå mer tro på ham enn på Marco Rubio.

Det er uvisst når valget avsluttes, men Guam ligger ni timer foran norsk tid, så resultatene bør være inne tidlig på dagen. Jeg antar at de refereres på Guam Daily News og/eller på republikanernes Facebookside.

NORTHERN MARIANAS

President Hillary Clinton
Clinton ser ut til å renske opp i Stillehavet. (Foto: Wikipedia)

Øygruppen er i samme stiling som Guam, og ligger i samme tidssone. Valgmøter på 3 av øyene avgjør delegatfordelingen og det skal sendes 6 delegater til demokratenes landsmøte.

Jeg tipper det går omtrent som på American Samoa på Super Tuesday, med klar seier til Hillary Clinton. Jeg regner med at valgresultatet vil dukke opp hos Saipan Tribune i løpet av helgen.

WYOMING

TX sen1 Ted Cruz
Cowboystaten Wyoming bør passe texaneren Cruz. (Foto:Wikipedia)

I solid republikanske Wyoming hadde republikanerne første runde av sitt delegatvalg på Super Tuesday, for 2 uker siden. De delegatene som ble valgt der, samles i kveld til fylkesmøter for å velge i alt 12 utsendinger til landsmøtet i juli.

Det skal i tillegg velges delegater til delstatsmøtet i april, der de siste 14 utsendingene skal plukkes ut. I henhold til reglene skal alle delegater redegjøre for hvilken presidentkandidat de støtter før valget avholdes.

I følge rapportene fra Super Tuesday, var det Rubio og Cruz som lå best an og instinktivt vil jeg tro at denne delstaten, med sin cowboykultur, passer texaneren Cruz best. I tillegg har han medvind, mens Rubios kampanje synes å synge på siste verset.

Jeg tipper Cruz tar flest delegater, med Rubio som nummer 2.