God Morgen! Det er torsdag 10. mars, stemmene fra supertirsdag 2.0 er nå talt opp og vi har to klare vinnere i Donald Trump og Bernie Sanders, samtidig har vi en stor taper i Marco Rubio, og Morgenkaffen er servert.

”If Sanders winds up winning in Michigan, in fact, it will count as among the greatest polling errors in primary history.”

Nate Silver i FiveThirtyEight før resultatene fra Michigan var klare.

NYHETER

Canadas statsminister på besøk i Det hvite hus. I dag vil president Barack Obama og førstedamen ønske den nylig valgte statsministeren i Canada, Justin Trudeau og hans kone Sophie Grégoire, velkommen til Det hvite hus for et offisielt statsbesøk. Dette er første gang Trudeau besøker Det hvite hus. Les mer.

ISILs forsvarsleder drept i flyangrep. Pentagon melder at en av topplederne i terrororganisasjonen ISIL, Abu Omar al-Shishani mest sannsynlig ble drept i en serie av flyangrep i Syria i forrige uke. Flyene som gjennomførte bombene bestod både av automatiserte og manuelle fly, 12 andre IS-krigere ble også drept i angrepene. Les mer.

#2016SIRKUSET

Siste planlagte debatt på demokratisk side gikk av stabelen i natt. Debatten mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders holdt som vanlig høy temperatur. Clinton ble spurt om hvordan hun forholder seg til en mulig tiltale i epost-saken, og måtte svare på hvorfor så mange amerikanere misliker henne. Hvem vant? Les Washington Posts oppsummering her.

Rubio i alvorlig trøbbel. Senator Marco Rubio (R-Florida) har lenge vært en favoritt blant politiske kommentatorer i det republikanske nominasjonsvalget, men nå sliter den unge senatoren. Han har så langt bare tatt 20% av stemmene og bare vunnet Minnesota og Puerto Rico. Tirsdag fant kampanjen en ny bunn når han ikke klarte å få med seg noen delegater. Nå har ”Rubiosque” utviklet seg til å bli et adjektiv som beskriver kandidater som er alles andrevalg, men få har som førstevalg. Samtidig snakkes det om at Rubio muligens vil droppe ut før Florida for at hans politiske karriere ikke skal få en så stor ripe i lakken at den ikke kan poleres vekk. Rubio benekter selv dette. Les mer.

Meningsmålingene bommet totalt i Michigan. Dagen etter supertirsdag 2.0 er de fleste i media opptatt av hvor grovt meningsmålingene bommet i det demokratiske nominasjonsvalget i Michigan som senator Bernie Sanders (I-Vermont) vant. Nå spør flere seg om vi kan stole på meningsmålingene for stater som Illinois og Ohio hvor Hillary Clinton leder stort. Les mer.

Fem ting å ta med seg fra Michigan. Svært mange er fortsatt i sjokk etter at senator Bernie Sanders (I-Vermont) vant Michigan tirsdag kveld. Glenn Thrush i Politico har listet opp fem ting å ta meg seg videre i nominasjonskampen på demokratisk side. 1) Clinton er svært avhengig av svarte velgere. 2) Clinton er fortsatt storfavoritt til å vinne den demokratiske nominasjonen. 3) Den demokratiske nominasjonskampen kommer til å vare til landsmøte i juli. 4) Fri internasjonal handel er Clintons akilleshæl. 5) Sanders har en stor fordel i åpne valg (Velgere trenger ikke registrere seg). Les mer.

Donald Trump har nå vunnet 15 av 24. Etter lørdagens nominasjonsvalg hvor senator Ted Cruz (R-Texas) gjorde det overaskende bra blomstret det opp en del teorier om at ”The Donald” hadde stoppet opp eller nådd sin topp. Men personene bak disse teoriene fikk seg en real kalddusj tirsdag kveld da Trump vant 3 av 4 stater. Trump har nå vunnet 15 stater til forskjell fra Cruz som kun har vunnet 7. På toppen av det hele leder Donald Trump i neste alle meningsmålinger i de gjenværende statene og leder med nesten 15 prosentpoeng nasjonalt på Ted Cruz i RealClearPolitics sin gjennomsnittsmåling. Les mer.

Carly Fiorina støtter Ted Cruz. Det var kanskje ikke så overraskende at den tidligere konsernsjefen i Hewlett-Packard ikke ble den republikanske presidentkandidaten, men det var mer overraskende at hun onsdag formiddag kunngjorde sin støtteerklæring til senator Ted Cruz (R-Texas). Bakgrunnen for støtteerklæringen skal være at hun ikke vil ha Trump, og hun ser på Cruz som den beste kandidaten for å stoppe Trump. Les mer.

Republikanerne på Jomfruøyene har valgmøter i dag. Det skal velges ni delegater fra øygruppen til landsmøtet. Les mer.

Mitt Romney på Jimmy Kimmel. Mitt Romney gjestet Jimmy Kimmel Live! tirsdag kveld for å fortsette og fronte sitt ”anti-Trump” budskap. I forbindelse med besøket tok han del i et av showets mest kjent segmenter ”Mean Tweets”. Resultatet ser du under.

DAGENS ARTIKLER

«Trump Crushes Ronald Reagans Repulicans party» av Joe Scarborough (Washington Post): ”Friday morning, America and the world will say goodbye to Nancy Reagan in California. But Tuesday, it was Michigan and Mississippi that may have signaled the end of Ronald Reagan’s fabled coalition that ruled Republican politics for 40 years.”

«A Bloomberg Presdiential Bid Was Always a Pipe Dream» av John Cassidy (The New Yorker): ”We will never know which policies Michael Bloomberg would have emphasized had he jumped into the 2016 Presidential race. But one thing’s for sure: he’s in favor of full employment for political consultants and other operatives. According to the Times’s story on his decision not to run, the former mayor’s staff had “covertly assembled several dozen strategists and staff members, conducted polling in 22 states, drafted a website, produced television ads and set up campaign offices in Texas and North Carolina.”


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.