Donald Trump vant tre delstater i natt og befestet sin stilling som republikanernes ledende kandidat.

Natten startet med to ganske overbevisende seire til Donald Trump. I hvite, arbeiderklassedominerte Michigan, tok han knappe 37% og vant som ventet.

Marginen ned til Ted Cruz (2.) og John Kasich (3.), som vaket rundt 24-25%, var betryggende. Det var tydelig at mange velgere hadde bestemt seg for å stemme taktisk (mot Trump), noe som førte til at oppslutningen om Marco Rubio falt helt sammen. Rubio tok bare 9%, langt under sperregrensen. Delegatfordelingen i Michigan ble 25 til Trump, og 17 til både Cruz og Kasich. Ingen til Rubio.

Trumps stemmeandel var enda større i fattige Mississippi; nesten 50%. Her kom, som ventet, Cruz på en andreplass, med 36%. Hverken Kasich eller Rubio kom over sperregrensen. Delegatfordelingen i Mississippi ble 26-14 til Trump over Cruz.

I lille Idaho ble det derimot en klar seier til Ted Cruz.

Cruz tok 45% av stemmene, og var således et godt stykke unna å få alle 32 delegatene; han måtte dele dem med Trump, på 28%. Han tok imidlertid de fleste og det var sikkert ikke ham imot at Rubio nok en gang kom under sperregrensen. Delegatfordelingen i Idaho ble 19-20 på Cruz og 12-13 på Trump.

Hawaii, med sine 19 delegater, har Trump vunnet, med 42%. Cruz har andreplassen med 33% og ingen andre er over sperregrensen. Det betyr 10-11 delegater til Trump og 8-9 til Cruz.

Republikanerne fordelte 150 delegater i natt. Av disse tok Trump ca. halvparten og befestet ledelsen, dog tar han fortsatt godt under halvparten av stemmene. Cruz kom på andreplass i tre delstater og vant én og vil utvilsomt fornye sin bønn om at Rubio og Kasich må trekke seg og la ham overta anti-Trumpstemmene.

Rubio må nå vinne hjemstaten Florida, hvis ikke er det game over, særlig fordi Kasich er i ferd med å seile opp som et mulig alternativ. Vinner Kasich sin hjemstat Ohio kan han overta mye av støtten fra partiestablissementet og da er det også kroken på døra for Rubio.

Tirsdag i neste uke (15. mars) har republikanerne ca. 15% av sine delegater på valg og denne dagen kan bli ekstremt viktig for alle fire kandidater.

Trump kan ta et stort skritt mot nominasjonen, Cruz kan befeste sin posisjon som det eneste alternativet, Kasich kan ta over for Rubio, som igjen kan være ute. Den som venter får se.

(Foto: Gage Skidmore)