God morgen! Det er onsdag 9. mars, i går ble det holdt nominasjonsvalg i Michigan, Mississippi, Idaho og Hawaii, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I believe with all my heart that the winner of the Florida primary next Tuesday will be the nominee of the Republican Party.»

Florida-senator Marco Rubio, i en tale til tilhengere i Ponte Vedra, Florida, tirsdag kveld.

NYHETER

Israels statsminister avstår fra USA-besøk. Amerikanske myndigheter ble overrasket da Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, avlyste en planlagt tur til Washington DC for å møte med president Barack Obama senere i mars. Dette viser at stemningen fremdeles er anspent mellom de to statslederne. USAs forhold til Israel, deres nærmeste allierte i Midtøsten, har forverret seg siden Obama-administrasjonen jobbet for og vedtok atomavtalen med Iran. Uenighet om størrelsen på amerikansk militær-støtte til Israel har også vist seg å være en utfordring. Les mer.

Snart hjelp til Flint, Michigan. Vannkatastrofen i Flint, Michigan har fått stor medie-oppmerksomhet takket være den demokratiske nominasjonskampen. Drikkevannet i byen har i lengre tid vært forurenset, men det har vist seg å være vanskelig å komme til enighet om en hjelpepakke for å forbedre situasjonen, mye på grunn av parti-politiske hindringer. Nå virker det derimot som om Senatet skal være nærmere en avtale. Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump vant Mississippi og Michigan. Leder-kandidat Donald Trump tok tirsdag kveld seieren i primærvalgene i både Mississippi og Michigan, og er dermed kommet nærmere de 1237 delegatene som trengs for å vinne nominasjonen. Det ble ventet at han kom til å vinne i både Mississippi og Michigan, og det var større spenning knyttet til hvem som ville havne på andreplass. I Michigan ble det en kamp mellom Ted Cruz (R-Texas) og Ohio-guvernør John Kasich. Sistnevnte hadde satt sin lit til støtte fra Michigan som er Ohios nabostat. Med 97,3% av avstemmene opptalt hadde Trump 36,5%, Cruz 24,9%, Kasich 24,3% og Rubio 9,3%. Ted Cruz hadde håpet å kunne overraske i Mississippi, der mange velgere er sterkt konservative og religiøse. Trump sanket allikevel nok en sørstat, med 47,3% (med 99,9% av stemmene opptalt) foran Cruz’ 36,3%. De andre kandidatene fulgte langt etter med 8,8% til Kasich og 5,1% til Rubio. Resultanene var særlig ødeleggende for Rubio, som ikke tok delegater i noen av statene. Les mer.

Trump vant også Hawaii. Tirsdag ble det også avholdt republikansk caucusvalg på Hawaii. Trump vant også her. I skrivende stund er ikke alle tallene inne, men du finner de her.

Sanders overrasket og vant i Michigan. Kampen om Michigan mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders var hard, men til slutt var det Vermont-senatoren som fikk mest støtte tirsdag. Med 97,1% av stemmene opptalt ledet han med 50% foran Clintons 48,1%. Dette var en viktig seier for senatoren, som stadig trenger bevise at han har noe å stille opp med mot parti-favoritten Clinton. Flere målinger hadde forutsett at Clinton ville vinne, ettersom hun gjør det sterkt blant minoritetsbefolkninger og har fokusert mye på vannskandalen i byen Flint. Sanders’ seier kom derfor noe overraskende på mange. Les mer.

Nok en Clinton-seier i sør. Hillary Clinton vant det demokratiske primærvalget i Mississippi med 82,6% (med 99,9% av stemmene opptalt) foran Bernie Sanders’ 16,5%. Delstatens afro-amerikanske befolkning utgjør nærme 40% av befolkningen, noe som var et tegn på at Clinton ville gjøre det bra, etter at hun har vunnet i andre sørstater. Hun hadde også fått støtte fra delstatens eneste demokratiske kongressmann, Bennie Thompson (2. distrikt). Det rådet større usikkerhet om Sanders ville få noen delegater, hvilket han gjorde. Les mer.

Idaho gikk til Cruz. Få hadde turt å spå utfallet av Idahos republikanske primærvalg tirsdag, siden det var blitt gjort så få målinger i delstaten. Texas-senator Ted Cruz tok en sterk seier, med 43,9% av stemmene (66,8% av stemmene opptalt) foran Trump med 28,%, Marco Rubio med 16,8% og John Kasich med 7,3%. Idaho er en sterkt konservativ, veldig republikansk delstat, og den store mormoner-befolkningen kan ha hjulpet Cruz. Denne seieren vil være viktig når Cruz’ kampanje prøver å fremstille ham som den eneste kandidaten som kan slå Trump. Les mer.

Kampen jevner seg ut blant kandidatene. Ifølge en my meningsmåling fra Washington Post og ABC News leder Donald Trump fremdeles nasjonalt blant republikanerne, men forspranget hans minsker. Trump får støtte fra 34% av registrerte republikanere og uavhengige som veier mot republikansk side. Ted Cruz ligger bak med 25%, så følger Marco Rubio med 18% og John Kasich med 13%. Trumps ledelse over Cruz har forminsket seg fra 16 poeng i januar til ni nå. Neste tirsdags valg kan være avgjørende for flere kandidater. Det vil blant annet være viktig for Rubio og Kasich å vinne sine hjemstater Florida og Ohio. Samme måling viser at Hillary Clintons ledelse over Bernie Sanders i den demokratiske valgkampen også har blitt redusert, fra en 19-poengs ledelse i januar til 7 poeng nå (Clinton med 49% foran Sanders’ 42%). Les mer.

Les AmerikanskPolitikk.nos valganalyser fra nattens valg her og her.

DAGENS ARTIKLER

«Bernie Sanders Wins Michigan; Donald Trump Takes 2» av Patrick Healy og Jonathan Martin (New York Times): «Senator Bernie Sanders scored an upset win in the Michigal Democratic primary, threatening to prolong a Democratic campaign that Hillary Clinton appeared to have all but locked up last week.»

«Donors to Bernie: Never surrender» av Daniel Strauss (Politico): «The wealthy Sanders supporters who have given the $2,700 maximum donation for the primary election campaign aren’t necessarily focused on the senator’s chances of winning the nomination. Rather, like the small donors who provide 70 percent of his cash, they’re motivated by his message on economic inequality and poverty, which they see as playing an important role in remaking the presidential conversation, and in the Democratic Party going forward.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.