Smultringsjappe i Clarksdale, Mississippi. Artikkelforfatteren kan bekrefte at smultringene smakte ‘fingerlickin’ good’. (Privat foto)

Primærvalgsesongen 2016 fortsetter med Mississippi i natt. Her er det ingen senatsvalg i år og delstatsvalgene foregår i oddetallsår, så det er ikke just mye action her.

Valglokalene stenger kl. 02:00 norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press. Jeg har også skrevet en kort sak om de andre valgene i presidentnominasjonen i natt.

PRESIDENT

Demokratene sender 36 bundne delegater til landsmøtet; 23 valgt fra de 4 kongressdistriktene (mellom 4 og 9 pr. distrikt) og 13 fra hele delstaten. Som vanlig trenger man 15% i den respektive valgkretsen for å få delegater.

President Hillary Clinton
Fester grepet ytterligere: Hillary Clinton

Mississippi er den delstaten i USA som har høyest andel svarte velgere, så her kommer Hillary Clinton til å gjøre tilnærmet rent bord. Hun har støtte fra den eneste demokratiske kongressmannen, Bernie Thompson.

Det eneste spenningsmomentet er egentlig om Bernie Sanders får noe særlig med delegater i det hele tatt. Det er to andre demokrater på stemmeseddelen, men de skal være sjanseløse.

På republikansk side skal det velges 40 delegater; 12 velges fra de 4 kongressdistriktene (3 fra hvert) og 28 fra hele delstaten. Dersom en kandidat tar over 50% i et distrikt, vinner han alle 3 delegater, hvis ikke blir det 2 delegater til vinneren og 1 til andremann.

President Donald Trump
Tar Trump nok en sørstat?

De siste 28 fordeles proporsjonalt mellom de kandidatene som har over 15% av stemmene. Her er det ingen ‘50% får alle delegatene’-regel, så Donald Trump, som har ligget over 40% på de siste målingene, må trolig dele med Ted Cruz og Marco Rubio, som vaker rett over 15%, selv om han skulle gjøre et godt valg i natt.

President Ted Cruz
Kan ta igjen Trump: Ted Cruz

I lys av hva som skjedde i nabostatene Louisiana og Tennessee på lørdag kan det selvsagt være at Cruz er i ferd med å ta igjen Trump også her, mens Rubio kan være i ferd med å synke under sperregrensen. En slik utvikling vil ikke være fanget opp på målingene og gir ekstra spenning i natt.

Pussig nok har moderate John Kasich fått mest støtte fra sentrale politikere, som kongressmann Gregg Harper og ex-senator Trent Lott, samt flere medlemmer av delstatsforsamlingen. Det er dog interessant at den meget populære guvernøren, Phil Bryant, gikk ut med støtte til Cruz mandag kveld.

I tillegg stiller 10 republikanere på stemmeseddelen, men ingen av dem skal ha noen sjanse til å kapre delegater.

REPRESENTANTER

Mississippi har fire kongressdistrikt, men det er primærvalg i bare to av dem.


MS01 Trent Kelly
Primærvalget blir et langt gjesp for Trent Kelly.

I MS-1 ble distriktsadvokat Trent Kelly (f.1966) valgt til Huset i et suppleringsvalg i juni 2015, etter at Alan Nunnelee (R) døde av kreft i februar. Kelly tok andreplass med 16% i et meget tett befolket nominasjonsvalg i mai. I juni tok han 70% mot demokraten som vant første runde i mai.

Han får intern motstand fra ingeniør Paul Clever.

Kelly skal være helt trygg på renominasjon.


MS03 Gregg Harper
Utfordres av nazist: Gregg Harper

I det 3. distrikt er det primærvalg i begge partier. Kongressmann Gregg Harper (R) får en intern utfordring fra nazist Jim Giles, som har et radioshow der han spyr ut mer eller mindre veloverveide angrep på jøder, svarte og alle andre som på noe vis irriterer ham.

Harper skal, som Kelly, være helt trygg.

For demokratene står det også mellom to kandidater. Den ene er tidligere bystyremedlem i Magnolia, Dennis Quinn, som har stilt til flere verv før – blant annet et som republikaner – og tapt alle med glans. Den andre er selger Nathan Stewart.